expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, March 10, 2015

Omelan Berat Badan

Aku ini entah mengapa (eleh entah mengapa konon padahal dah tahu kenapa) mengalami kenaikan berat badan yang mendadak. Tidaklah mendadak, tapi daripada 55kg masa raya tahun lepas sekarang sudah 60kg (malah pernah mencecah 62kg seketika), itu kira melampaulah juga.

Bila aku mengomel tentang kenaikan berat badan, semua orang pun be like "Boring betul orang kurus mengadu gemuk ni." I'm not trying to be a bimbo okay, dengan ketinggian aku 160cm, berat badan aku tak seharusnya melebih 58kg. So now, for the first time in my life (tolak waktu pregnant), I am OVERWEIGHT.

Being overweight is no fun. Ada satu pagi tu aku cuba pakai baju kurung aku 2 tahun lepas, kain tak boleh zip! Sampai H kena tolong tolakkan lemak lemak berlebihan di bahagian itu dan aku berusaha tarik zip ke atas it wasn't funny okay T______T.

Tambahan pula, aku ini ada satu tabiat buruk. Aku akan berusaha gila gila menurunkan berat badan untuk certain occasion saja. Contohnya, hujung minggu ini adik aku nak bertunang, dan 2 minggu lagi kawan baik aku nak kahwin, so aku akan pulun berdiet selama dua minggu untuk kelihatan cantik pada majlis tersebut. My colleagues dah faham benar, kalau aku cakap I'm on diet diorang terus tanya, "Ada apa apa majlis ke nanti?" Hahah. Habis je majlis, diet itu terus aku lupakan sama sekali. So berat badan aku macam yo-yo, sekejap turun mendadak kemudian naik back to normal, in this case, back to overweight again.

So this week I've started my Atkin's Diet (again). The last time I was on this diet is August last year, masa tu aku pulun kuruskan badan untuk H punya graduation day. Apa benda entah aku ni. So bermula semalam, I've warned my husband,

"2 minggu ni B buat Atkin's tau. Strictly Atkin's diet"

He replied, "So B pun akan jadi strict la ni?" Huuu. The last time aku buat Atkin's Diet ni I was like an angry woman all the time kot. Being on diet makes you unhappy. Yelah, siapa yang boleh bergembira bila terpaksa buat catuan makanan kan?

It sucks being overweight. Last weekend I went to sewing class (Bucket List No.2 - Checked! Will update on that later), having to measure my own body from top to toe really makes me depressed. Oh my God. Besarnya ukuran badan akuuuuuu. I managed to sew a baju kurung moden, it looked quite okay on the mannequin but when I put it on, I feel miserable. Tak cantik T___T

I'm trying to focus on being healthy instead of being skinny. I won't be skinny anyway, tak ada dalam genetik keluarga aku yang skinny pun (blame the genes again :p). Bila berat badan berlebihan, kita akan rasa lemau je, macam takde energy, buat benda sikit pun dah macam termengah mengah. Dah lama tak buat aktiviti sihat, time constraint sekarang ni padat sangat dah jadual harian. 

H kata janganlah stress sangat. Stress ni akan buat kita makan lebih banyak sebenarnya. Love your body now while working on my dream body. Boleh keeeee??



17 comments:

  1. Hmm..that's what i feel. Bila konon nak mengadu kat kawan2 that I'm gaining weight, semua pun akan ckp "Si kurus, gemuk tang mana pun tak tau." Sigh...The fact is, i've gained 10 kgs lepas stop bf my second son. And my current weight have exceeded my maximum weight of previous pregnancies..Hurmmm...By the way, we have same height & same weight :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly! I pun start naik sejak stop breastfeeding Adam Muaz. Aahlah baru realized. Pergh exceeded maximum weight of pregnancy???? Kalau I, maximum weight during both pregnanies is 76kg? Tu boleh kira obese tu T___T

      You must be skinny before kan Ily?

      Delete
    2. Berat naik x byk during pregnancy. Haven't exceed 10kilos so far. X tau lah coming pregnancy cmne..huhu..

      Delete
  2. Hahaha..sama la..kalau ade majlis apa2 je, mesti nak kena diet skit. Nak suruh orang nampak cantik dalam majlis tu. Kahkah.ntah pape.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha especially kalau majlis yang dah lama tak jumpa orang tu. Kelam kabut nak kuruskan badan =)))

      Delete
  3. As salam.. Hi husna.. Saya pn tgh berdiet atkins n now focus utk induction tp asyik kelaut. Bf my 1yrs &1/2 baby jd sgt lapar.. Hari tu berjaya turun kan 6 kg tp ni naik balik 2 kg. Hehehehe. Salam perkenalan saya suka baca blog awk n kalo awk tak keberatan boleh share mcm mana ammar yusof boleh petah berckp

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Ey breastfeeding takyahlah dietttt nanti takde susu! Sebab menyusu ni membakar kalori juga, kita start diet diet ni bila dah betul betul stop breastfeed je.

      Emm pasal Ammar Yusuf tu... macam tak ada petua je. Maybe lumrah anak sulung kot hehe. Tapi dulu dia merangkak lama sebelum pandai jalan, orang kata kan kalau merangkak lama otak akan develop better. Sebab Adam Muaz cepat berjalan, sekarang dah setahun 9 bulan belum boleh bercakap ayat penuh lagi. Lain budak lain kot development dia.

      Anyway you just keep talking to your baby ye, bercakap guna ayat orang dewasa. Otak baby kan macam sponge, inshaAllah boleh tangkap ;)

      Delete
  4. Baby saya masih dalam bahasa dia lg cuma mama ngn daddybje yg jelas. Sorry double comment. Tq husna.

    ReplyDelete
  5. aih, 1.6 m w 60 kg x la obes pun. bmi x exceed 24 normal la tu.. tp ye la kita rs gemukkan bile pki bj nmpk x smart.. suar yg puaskan hati pun susah nk cari.. huhu.. mine dgn 1.63m, 55 kg tu rsnye berat slim ms bujang. huahuhu.. dah anak 3 ni blm pernah gain bwh 60 lg.. sobs.. skang 63.. sobs.. try DA jgk.. tp hypo n dizzy on 3rd day.. susah nk amik hntr ank sekolah.. hehe... bykla alasan. hr tu 68 kg.. omg.. puasa seminggu wiken berhenti n smbg lg seminggu dpt la jgk lost 5 kg.. mehehe... luv to read ur blog.. rs mcm una duk ngomel dpn mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serious ke puasa 2 minggu dapat loss 5kg??? Sahur and buka makan apa? Okay juga idea tu instead of buat Atkins ni kan. Macam lemau je rasa...

      Delete
  6. hye husna....samela kite.. diet yo-yo..bile ade coming event je mula la nk diet...konon nk nmpk slim...tapi i rasa bila dah reaching 30s ni agak slow sikit penurunan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly. Metabolic rate makin menurun kot. Dah nak masuk 30 ni macam susah pulak nak turun berat badan *sigh*

      Delete
  7. and yes.. i pun nk tahu mcmmana ammar yusof boleh petah bercakap? boleh share

    ReplyDelete
  8. husna..samela kita..bru masuk dua minggu serius nk diet...huhu mencanak canak naiknye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay la tu dapat juga 2 minggu. Kita baru 3 hari macam rasa nak give up dah :(

      Delete
  9. terbaliknya cerita kita! Tengah stress nak tambah berat. Kurus pun tak cantik jugak yer...
    Anyway, good luck una! Jangan lupa, Sit up & squat sangat membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanis pun taknak kita kurus sangat pun. Tapi kalau kita nak jadi skinny pun takkan boleh punya, rangka besar kot. Yes I did the Squat Challenge, tapi macam buat peha jadi lagi besar je. Emm ke salah buat ni...

      Delete