expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, February 24, 2015

Kurus

Sudah menjadi rutin setiap hari Selasa kami akan ke pasar malam berhampiran. Kadang kala berdua, kadang kala berempat. Tadi kami bawa anak anak sekali, saja mahu bagi budak berdua tu tengok suasana pasar malam.

Pulang ke rumah, kami duduk beramai ramai di depan TV, sambil makan yang ringan ringan seperti keropok lekor, chicken wings, etc.

Ammar Yusuf ambil satu keropok, makan separuh, dan hulurkan selebihnya pada aku.

"Laa kenapa tak habis ni? Sikit je Abang makan.." kataku.

Ammar Yusuf diam dan kelihatan seperti berfikir.

"Iyelah, Abang nak bagi Mummy makan je.." jawabnya dengan nada yang sangat matter-of-fact.

"Mummy ada dah Mummy punya ni, Abang makan la. Makan banyak barulah cepat besar.." susahnya nak suruh budak ni makan.

"Tapi.. Abang kan dah besar. Tengok ni perut Abang ni gemuk dah ni," jelasnya sambil mengangkat baju menampakkan perut buncitnya tu, masih tidak berputus asa nampaknya.

"Mummy pun dah besar juga, kenapa Mummy kena makan lagi banyak dari Abang? Orang yang kecil la kena makan banyak banyak," Mummy pun takde maknanya nak mengalah.

Ammar Yusuf terdiam sekejap, dan terus sambung.

"Memanglah Mummy kena makan banyak, Mummy kan kurus. Tengok ni, kuruuuusss je Mummy," sambil tangannya memegang perut aku yang boleh tahan bilangan spare tyre nya itu.

Well played, son. Well played T_______T


2 comments:

  1. hahahaha! Ammar tak faham lagi, Mummy dia kurus tapi gojes..hikhik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnya....... Mummy dia tak kurus pun T_________T

      Delete