expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, February 15, 2015

Kereta Warna White

Kalau you guys memang mengikuti blog aku ni daripada awal, mesti you tahu betapa 'awesome' nya kondisi kereta MyVi kesayangan aku tu semenjak dari awal pembelian lagi.

1. Terlanggar (lari) kereta yang illegally parked di selekoh jalan sempit di Jalan Pudu - kemek bumper depan. Aku pergi betulkan anyway, awal awal dah terbang RM120.

2. Terhimpit motor polis di jalan raya dan dia terjatuh dan aku bawa ke klinik end up bertukar nombor telefon lepas tu dia yang konon bukan main garang masa di klinik tiba tiba bukan main mesra dalam SMS -__-'

3. Dilanggar kereta polis dari belakang ketika berhenti di traffic light, dia bayar ganti rugi untuk kos membaiki reverse sensor, tapi bukan untuk bumper yang bercalar (I didn't asked for it anyway, sebab rasanya calar tu bukan disebabkan dia, semua marah aku masa ni sebab tak pandai ambil kesempatan).

4. Tersalah estimate jarak tiang dalam parking lot office SGS di Damansara, bercalar teruk dan kemek sedikit bumper depan.

5. Disagat lori besar yang tiba tiba reverse untuk U-turn berhampiran tempat kerja baru di Seri Kembangan, aku pasrah betul dah masa ni langsung tak berminat nak minta ganti rugi, partly because maybe I was scared (tiba tiba orang kulit hitam turun 2-3 orang), partly because I thought I was at fault too sebab ekor dari belakang terlampau rapat.


Hasil 'sagatan'. Tanya kedai kalau repair around RM400, kalau tukar pintu baru kat Perodua it cost me RM600. H suruh repair je, sebab bila bawa laju dalam hujan lebat air boleh terpercik masuk sedih gila haha tapi dok bertangguh repair berbulan bulan, sebab malas dan tak ada masa nak pergi hantar.

6. Dan paling baru, terlanggar akar kayu besar masa park tepi jalan bawah pokok, haaa ni salah H ni salah H (first time bukan salah sendiri beria bagitau HAHA). Terkopak bumper depan.

Selain itu banyaklah lagi calar balar lain, tergesel lah, digesel lah, memang tak cantik betullah kereta tu. H couldn’t take it any longer. Sebab kereta tu bahagian dalaman (engine and interior) memang tiptop dan cantik, aku servis memang tak pernah kat tempat lain selain Perodua semenjak beli sampailah sekarang, dan H memang jaga dalaman kereta aku so dalam memang cantik bersih macam kereta baru. Sayanglah bila luaran teruk macam itu.

So sementelah H baru dapat bonus, dia offer belanja repair bumper depan sekali dengan repair pintu yang berlubang sekali dengan cat seluruh kereta tu whoahaha bulat mata aku of course la aku setuju terus. The best part is, he managed to get it done at a reasonable price (his officemate punya kawan, so he gets a special 'harga kawan kawan'). Sebelum ini kami pernahlah juga tanya kos untuk cat seluruh kereta dengan repair pintu sekali di tempat lain; cat kereta saje dah RM2500, tambah dengan repair pintu RM400, dah dekat RM3000. But this one, all in sekali dengan polish lampu semua, tak sampai RM2000 pun!

Kereta tu baru je siap dan dihantar ke rumah kami Khamis baru ni, it looks soooo good! Exactly like a brand new car! Alhamdulillah kami sangat berpuas hati, sangat bersyukur dengan hasil kerjanya. Aku konon konon plan lepas dah cat kereta tu nak jual je, tapi bila dah dapat dan dah tengok, rasa sayang pula nak jual. Pakai jelah sampai habis bayar :')

Itulah kisah kereta aku yang macam macam hal tu. Well, apparently bukan aku sahaja yang realize betapa berbezanya kereta aku sebelum dan selepas dicat baru.

This morning we were all about to go out for breakfast. H ajak guna kereta aku, sebab dia nak pergi bersihkan tahi burung  (padah park kereta bawah pokok) dan hantar pergi vakum kat luar (he takes care of my car even better than I do now, most probably sebab dia yang bayar 'renew' body kereta tu :p).

Masuk je kereta, Ammar Yusuf terus tanya.

"Kita naik kereta siapa ni Daddy?"

Kami tak jawab sebab tersibuk dengan hal lain ketika itu (tak ingat kenapa).

Turun kereta masuk restoran, dia perhati je kereta tu dari dalam restoran.

"Kita naik kereta siapa tadi Mummy?"

"Kereta Mummy lah," aku jawab.

"Tapi..... kereta tu warna white.........." katanya, dengan nada tidak puas hati.

Dah tu selama ini Abang ingat kereta Mummy warna apa hah????





4 comments:

  1. kahkahkahkah...

    aku beli kereta 2nd hand, sebab memg aku dah bajet yg kereta tu akan calar balar tak kira punca. setiap calar aku anggal umpama kedutan pengalaman gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah ramai yang cakap masa aku nak beli kereta tu, first car patut beli second hand car sebab masa tu driving skills huru hara lagi kan. Haha kedutan pengalaman, sabar jelah.

      Delete
  2. hahahahahahaha! mcm myvi saya lah..jarang2 kaler hitam..most of the time kaler grey. HAHA!

    ReplyDelete
  3. kedai mna ek murah area klo repair kesan cmni>??

    ReplyDelete