expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, February 17, 2015

Adam Muaz dan HFMD

So Adam Muaz is currently down with HFMD, tak tahu berjangkit dari siapa. Balik je rumah Ahad malam baru ni, tiba tiba badan dia panas. Sangat. Terus bagi ubat. Good thing that Adam Muaz ni senang makan ubat, legalah sedikit.

Since nampak macam demam biasa, Isnin pagi tu Mummy pergilah juga kerja dengan sangatlah berat hati. Sebab ada benda urgent perlu diselesaikan di tempat kerja. It was so not me, kalau dulu, urgent lah macam mana pun, kalau anak sakit takdenya aku nak masuk office. Tapi kat sini, haih nanti nantilah cerita.

Adam Muaz ni, bila sakit dia akan jadi super manja. Sangatlah clingy. Bukan dengan Ammi je, dengan Daddy pun sama. Dia nak dua dua ada depan mata setiap masa. I called Kak Ha during lunch time, tanya keadaan dia macam mana. Dia taknak makan langsung. "Akit," katanya.

I was so heartbroken, aku assume tonsil bengkak saja. Kemas kemas, handover kerja urgent tu pada rakan sekerja, dan terus cabut balik. Apa nak jadi, jadilah.

Sampai rumah Kak Ha, aku masuk je tengok Adam Muaz melepek atas bantal, langsung tak bersemangat seperti biasa. Nampak je Mummy terus bangun datang dan peluk. Anak manja Mummy ni.

Balik rumah, tengok kaki tangan dan keliling bibir ada ruam merah kecil kecil. Sahlah ni HFMD. HFMD tak apa, aku asalnya risau denggi, sebab ada jiran bawah rumah baru meninggal dunia sebab denggi :(

Pukul 3, H insisted nak balik. Aku cakap tak payah pun takpe rugi je dah pukul 3 pun. Sekali dia balik juga, terus ke klinik. Doktor sahkan memang HFMD. Bagi ubat dan antibiotik. Ubat ubatan okay lagi Adam Muaz telan, antibiotik tu... punyalah busuk baunya. Sekali bagi dia makan, lepas telan terus muntah semua. So I decided to just stop bagi. Sebab antibiotik ni bila dah bagi, kena habiskan. Kalau kena bagi 4 hari, 4 hari la kena bagi tak boleh bagi sehari dua lepas tu stop, sebab antibiotik yang diberi secara tak sempurna akan melemahkan lagi sistem imunisasi badan. Ini apa yang aku fahamlah. So kalau tak konfiden boleh habiskan, better jangan start langsung.

Isnin malam (last night), was really a miserable night, for Adam Muaz especially. Dia tak tidur langsung.

"Akit" (Sakit)
"Amuk" (Nyamuk)

Tergaru garu kaki tangan. Dia ingat gatal sebab nyamuk gigit. Kesian okay, innocent dia bagitau nyamuk banyak. It really breaks my heart. Mummy pun berjaga sekali.

Dia minta susu, Mummy buatkan. Lepas susu nak roti dengan Nutella, Mummy buatkan terus. Kesian dia lapar sebab sebelum tu dia makan poteto wedges dengan mashed potato je, tak lalu makan. Dia makan roti sesuap je, pedas dia kata. Terkena ulser la tu. Dia minta main Lego, ini tak bolehlah sebab gelap. Dia minta tengok TV. Mummy on la TV tengok sama sama. Dari pukul 2 pagi sampai 4 lebih agaknya. Sambil tengok TV sambil dia minta ubat, Mummy bagi dia makan ubat tahan gatal tu kemudian sapu calamine lotion. Dah sapu, dia minta lagi. Tak cukup untuk hilangkan kegatalan dia agaknya. Banyaklah Mummy lumurkan, untuk puaskan hati Adik.

Sama sama tengok TV, tertidur terus. Sekejap je tidurnya. Bangun awal. Daddy kena kerja, nak keluar hantar Ammar Yusuf pergi rumah Kak Ha, Adik menangis sayu pilu nak ikut. Hantar Ammar Yusuf, Daddy balik rumah, tak jadi pergi kerja. Lega Mummy, Mummy gelabah sikit handle anak sakit sorang sorang.

Hari ni, demam agak surut. Tapi rashes naik banyak especially kat tangan. Kesian anak Ammi. Dia minta apa pun, semua Mummy bagi. Daddy mandikan macam biasa, Mummy masak sup ikan tenggiri. Tak tahulah boleh makan ke tak. Lepas mandi, Mummy suap makan, tersengguk sengguk dia makan tapi mulut tetap buka dan kunyah. 5-6 suap, memang tak tahan sangat dah mata. Terus tidur. Okaylah tu. Badan bersih, perut terisi.

My main concern is just to keep him hydrated je. So dia nak susu ke fresh milk ke vitagen ke ribena ke semua Mummy bagi. Sebab sakit ni budak biasanya taknak makan minum, so akan jadi dehydrated, lagi bahaya nanti kena warded masuk air, lagi patah hati Mummy.

Doktor suruh bagi benda yang sejuk je so aku dah prepare la benda sejuk yang agak agak dia boleh makan macam yogurt buah buahan, vitagen, ice-cream.. tapi tengok dia boleh je makan nasi dengan sup, okaylah tu. Syukur.





Nak main Lego lah, nak color lah, nak tulis lah. Mummy ikutkan je, anything to distract him from his itchiness. Tapi bila dia tergaru garu cakap nyamuk gigit tu, helpless la juga rasa.

Bila dah bosan tak tahu nak buat apa, dia tanya Abang mana. Ulang ulang kali tanya Abang. Jaranglah dua orang ni berpisah pisah. Adam Muaz ni dahlah memang menjadikan Ammar Yusuf sebagai idola. So Mummy tunjuklah video video Abang dalam phone. Ketawa ketawa dia, lepas tu kiss handphone Mummy alala sayangnya kat Abang dia :')

Ni Adik tengah tidur. Baru lepas mandi dan dinner. Samalah macam lunch tadi, tersengguk sengguk masa makan juga. Agaknya dah mandi, dah selesa badan baru boleh tidur agaknya.

Cepat sembuh ya anak Mummy. Mummy sedihlah tengok Adik tak ceria macam ni. Mummy nak Adik lasak lasak jadi Ultraman Neos and tag team dengan Ultraman Mebius (Abang) lawan dengan raksasa Daddy. Cepat sembuh ya Sayang..


No comments:

Post a Comment