expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, September 5, 2014

Sayang Daddy

Do you watch a TV series called ‘The OC’ few years back? Where Sandy Cohen was portrayed as a very good father, cool, composed and is always there for his teenage son, Seth? This show has (and always) been one of my husband’s favourites TV series long long time ago, and later became one of my favourites too. 

My husband, adores Sandy Cohen. Especially when he’s now having two sons, I can’t recall how many times he mentioned how he wants to be like Sandy Cohen. 

Semalam pulang dari tempat kerja, ketika sedang berbaring atas sofa sebelum menjemput anak dari pengasuh, H tiba tiba datang dan duduk di hujung sofa sambil kaki aku diletakkan di atas pangkuannya dan diurut perlahan.  

“Tadi Abang tengok The OC lagi.”  

He was on medical leave for one week, sakit mata. Bahagia betul cuti seminggu -____-. 

“Bagus betullah Sandy Cohen ni. Kan ada scene yang Seth lari pergi rumah bapak Luke tu. Sandy tak paksa pun balik. Dia cuma cakap, “I’d rather you stay here than you run to somewhere I couldn’t find you”, cool la. Sentiasa cuba selesaikan masalah anak dia”. 

Aku diam saja, tunggu dia habis cakap. 

“Abang takutlah anak anak tak suka Abang. Abang rasa Abang asyik marah diorang je.. Abang takutlah anak anak growing up hating me..” 

Aku memang tak bolehlah dengar ucapan ucapan begini, memang cepat saja mengalir air mata. Hati tisu betul. Pantas aku mencelah. 

“Takkanlah. Tak mungkin anak anak benci kat Abang. They really look up to you. Macam mana pun mesti cari Daddy.” 

Sambung aku lagi, “You’re not a kind of father who’s only there when they are happy, Abang sentiasa ada even masa anak anak cranky buat hal. You’re entitled to get angry and frustrated sometimes. "

Yelah. Ada certain ayah masa anak happy je dia layan, bila anak buat masalah dia terus bagi pada si ibu dan marah marah. Ada jenis ayah, memang tak pernah marah, sebab tak pernah uruskan anak pun. 

Tak mungkinlah anak anak aku tak suka bapa mereka. Daddy yang basuh botol, Daddy yang basuh baju anak anak dan jemur, Daddy yang basuh berak Ammar Yusuf dan mandikan. Daddy yang tidurkan. Ammar Yusuf tu, memang sangat menjadikan Daddy sebagai idola. 

Nak pakai belt macam Daddy. 
Pakai sunglass macam Daddy. 
Baring silang kaki macam Daddy (haha!) 
Solat macam Daddy. 
Push up macam Daddy. 

Bila dia buat something, mesti cakap, “Macam Daddy kan?” 

Yes, Daddy marah marah, tapi Daddy juga yang sayang sayang.

“Tapi kita cubalah kawal marah ye Bang. Marah ni dari syaitan. Lagi kita marah, lagi syaitan suka. Marah ni berdosa tau. B baca kalau masa marah kita tengah berdiri, kita kena duduk. Kalau masih marah, kita baring, kalau masih lagi marah, kita tidur. Kita tak boleh marah sebenarnya. Marah kena bertempat. Kita kena banyak sabar…” 

Membesarkan anak anak ni, memang banyak cabarannya. Memang sangat perlu banyak bersabar. Jadi anak pertama kedua ni memang kesian, sebab ibu bapa masih muda. Darah muda kan panas, macam ibu bapa kita jugalah, masa muda bukan mainlah garangnya, bila dah tua tua bukankah lebih lembut, lebih mudah dibawa bincang. Pernah ada kenalan bercerita yang dia masa muda sangatlah panas baran, yang menjadi mangsa sudah tentulah anak sulungnya. Bila dah besar, jadi segan nak mesra mesra dengan anak sulung itu, jadi awkward nak duduk berbual, bercerita. 

Aku dan Suami, lebih kurang sahaja sifatnya. Sama sama panas, orang kata. Easily frustrated when things didn't go our way. Tapi perlahan lahan kami cuba ubah semua itu. Penting sekali untuk sentiasa ingatkan diri sendiri bahawa anak anak tidak mungkin akan sentiasa berkelakuan baik menurut spesifikasi yang kita ingini setiap masa, mereka perlu buat silap untuk belajar, perlu buat salah untuk menjadi betul. Kita marah dan kecewa, kerana kita meletakkan harapan yang tidak munasabah ke atas mereka sebenarnya. 

Mendengar luahan hati Suami, buat aku rasa sangat berlapang dada. Aku suka sesi seperti ini. It takes a great effort for a man to express his feelings, don’t you agree? I can really see how much he’s trying to be a perfect father. I hope both my sons can eventually see it too. He’s not only talk the talk, he’s walk the walk. Nobody’s perfect, anyway. But I can never see anybody else who can be a better father for my children, but him.


2 comments:

  1. Awhhh sejak follow blog you dan ig twitter, memang selalu nampak daddy sayang anak2. Goodjob! Tak semua lelaki terutama suami nak luah isi hati macam tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai thanks Reen. You really make my day ;)

      Delete