expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, March 19, 2014

Kali Pertama Potong Rambut

Last 2 weeks we brought both our boys to a barber shop. Sebenarnya aku plan nak biar je rambut budak budak tu panjang, takat paras bahu ke kan. Comel tau! Tapi bukan lah macam style rempit biar ekor je panjang lepas tu dye warna blonde dah kenapa kau ni -___-. 

Tapi dengan keadaan cuaca sekarang yang panas membahang ni, rasa tak sesuai pula. Kesian tengok dia tergaru garu leher bila berpeluh peluh kan. So I finally gave up.

That was our first time bawa anak potong rambut kat luar anyway. Sebab selama ini rambut Ammar Yusuf tu Daddy dia yang potong and always ends up with botak. I’m not a big fan of a bald head actually, rasa sedih bila tengok anak takde rambut. So this time dah pakat pakat nak potong cantik sikit. Biar berfesyen sikit.

A week before that we already talked to Ammar Yusuf about cutting his hair short.

“Abang, nanti kita semua pergi potong rambut tau. Daddy dengan Adik pun potong rambut juga. Barulah cantik.”

“Mummy pun potong ke?”

“Aah Mummy pun potong.”

“Ibu pun potong rambut juga?”

“Yelah ibu pun potong rambut juga.”

“Abang Ipan? Abang Yayah?”

Dah semua mak nenek pula nak disuruh potong rambut  -___-

So when the day came, dalam kereta on the way ke kedai gunting rambut kami dah ulang ulang lagi cakap pasal potong rambut. We emphasized on how he has been a big boy already, how good the Uncle (tukang gunting rambut) is, Uncle baik, Uncle suka Abang. He just nodded and sometimes asked funny questions, overall he looks fine at first. Adik on the other hand is quite restless due to lack of sleep. Silap besar. Should have put him to sleep first :/

Dah sampai kedai tu, we started with Adik. 




Susah rupanyaaaaaa potong rambut budak budak niiiiiii. He never sits still! Ammar Yusuf pula baru tengok Adik potong rambut dia yang nangis lebih lebih takut. When his brother cries, Adik suddenly wants to cry too! Huru hara betul, even masa Daddy potong rambut pun Abang menangis lagi siap tak bagi aku pergi tempat lain, kena duduk sebelah dia je T__T. So memang tak jadilah potong rambut Abang, selesaikan Adik dan Daddy je lagipun rambut Abang taklah panjang sangat cuma bawa dia untuk biasakan diri je.

After about 30 minutes of that embarrassing moment, inilah jadinya.

From this,


To this,


Fesyen rambut ketua pengawas T_T.. Dengan senget bengetnya macam baik aku potong sendiri kat rumah je (annoying mother salahkan barber padahal anak sendiri yang tak duduk diam). Takpe, rambut akan tumbuh semula nanti takpe takpe next time bawa pergi saloon taknak dah pergi mamak takpe takpe (sedapkan hati).


No comments:

Post a Comment