Thursday, January 31, 2013

Hello!

It's been a while eh.
My new job is great, so far.
My new colleagues are great, so far.
Hehe, yeah because it's just too early to judge kan?

Life is very-very hectic, very-very busy, very-very tiring.
My husband has been my hero, ya Allah there's no word can perfectly describe how much I appreciate what he has done to us, his sacrifice.

Ammar Yusuf.. Oh that little fella, mungkin disebabkan masa yang semakin limited untuk spend dengan dia, setiap saat bersama dia aku cuba manfaatkan sebaik mungkin. Cuba ajar mana yang mampu, colors, vehicles, new words, cuba banyak bersabar (sebab dia semakin banyak akal, semakin lasak, semakin pandai menunjukkan emosinya), cuba buat dia tak rasa lonely. He knows too many words I lost count already, and I'm so grateful to Allah that despite of such a little time I spent with him everyday, he learns very fast, he's so blessed with such a spongy brain. Cepat sangat tangkap. Yesterday Mama introduced Imran (my nephew) as his Abang, and it doesn't took long that suddenly he keeps calling him Abang after that and I'm so proud of him. Well, typical mother I am ;)

I hope I can blog more often, just so I can always keep track of my son's development, but I don't really think it is possible for the moment. Too many tasks in hand, too many new things to learn yet too little time, too many datelines to catch.

Til we meet again next time, oh do follow me on Instagram. Tu pun dah lama tak upload gambar baru *sobs* but it's a lot easier Instagramming rather than blogging. Kan?

Til then, lots of love.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, January 14, 2013

Last Day

Recap of the last few days I'm here.







So today is the last day I'm here.

Too many memories.
Not only the most valuable working experience, but also reflected my personal life as well.
This is the first company I joined right after I graduated. I've grew up ever since.
Here, I met my husband.
Getting married. And straightaway getting pregnant hihi.
Here, my water broke, where my colleagues experience panic attack forcing me to stop doing whatever it is I'm doing (tengah tunggu TAC number Maybank2U untuk bayar PTPTN masa tu HAHA), and straightaway went to the hospital.
Here, they see me getting pregnant twice LOL.
My colleagues, are the best colleagues I ever wished for. Personally.
They can give you advises like brothers, sisters, and even like a father.
Kami bercerita pasal anak-anak, pasal parenthood, about marriage and talk about future like we have a clue.
Mereka bergurau sangat kasar, tapi langsung tak melukakan hati.
They were just so cool like that.
They've watched me laughed, they've seen me cried.
They've watched me grow, from a skinny (kahkah pernah ke skinny?), to a fatty T_T

Think they will be missing me?


Not really, already looking for replacement, someone hotter, younger, and of course, single. Tak guna -__-


I'm gonna miss you, guys.
Kita akan selalu berjumpa, I know.
Don't ever forget me in your events, especially event makan-makan tehehe. That is what I missed the most about this company T_T

And please look after my husband. Especially when the new hotter-younger-single staff come in. Seronoklah dia isteri tercinta dah tak ada di depan mata selalu. Well maybe I need to appoint an unpaid spy here. Or maybe penuhkan dashboard kereta dia dengan diapers anak, just so people know that he's a father of two. HEHE.

Thank you for everything. Sorry for everything.
Till we meet again, lots of love.







Tuesday, January 8, 2013

Losing Something Just To Gain Something

Malam tadi, anak tidur awal. Maka kami suami isteri bolehlah ambil kesempatan, untuk melipat baju dan menonton filem hehe. Dah lama tak tengok movie dalam laptop, dulu masa takde anak selalu juga buat aktiviti ni, find a movie, watch together and talk about it later. We're such an old couple like that.

Hubby ajak tengok Click. Siapa pernah tengok? Yang Adam Sandler berlakon dengan Kate Beckinsale, pasal bapa yang workaholic sampai mengabaikan keluarga. Suami ai yang dalam hati ada taman cakap dia menangis tengok cerita ni sorang-sorang masa kami berdua warded hari tu hoho mahal oh air mata jantan. Dah jadi ayah-ayah kan. Aku dah pernah tengok sekali kat wayang rasanya, dengan my girlfriends back then. 

Dulu tengok, tak terasa apa sangat. Bila ada anak ni, it really hits me big time. Filem itu, menyedarkan aku banyak sangat perkara. Sememangnya, to gain something, you have to lose something. To please someone, you have to dissapoint someone else. Tapi janganlah sampai kita hilang orang yang tidak sepatutnya, kecewakan orang yang tidak sepatutnya. The art of choosing what is right for you, and to prioritize, is something that all of us must learn and live with it.

Banyak yang selalu terjadi, apabila diminta untuk memilih, antara kawan atau keluarga, kerjaya atau keluarga, cinta atau keluarga, selalu sangat, keluarga yang dikorbankan. Sebab kita selalu anggap, family will always be there, family will always understand. Dan selalunya kita akan sedapkan hati sendiri dengan berkata, "Semua yang aku buat ni, untuk kebaikan keluarga juga..". Sedih sangat. 

Lepas habis cerita tu, sambil berbaring di dalam gelap, kami berbual berdua. Tentang apa yang penting dalam hidup kita, dan sebenarnya aku taklah risau dia mengabaikan keluarga, aku takut aku sendiri yang tidak dapat mengutamakan apa yang penting dan mengorbankan keluarga.

Sejak ada anak tahun 2011 hari tu, aku memang sangat berkira kerja. Kami setiap hari datang on time, balik on time, sangat berkira untuk outstation, setiap hari handphone company memang tinggal terus di pejabat, sebab aku taknak ada kaitan langsung dengan hal kerja sebaik selesai waktu bekerja. Bila balik rumah, aku dah jarang pegang handphone. I do Instagram sometimes, dan sangat lambat reply WhatsApp. Kecuali kalau anak dah tidur. It works well, for my family at least. 

Cuma bila nak tukar kerja ni, banyak yang aku dengar pasal bidang oil and gas ni. Especially about it's working hour. I'm so excited to begin and be new, but I'm so scared that I've become someone who loves her career more than family, which I'm trying so hard not to be. Kesianlah anak-anak. 

This morning, I have a conversation with one of my directors,

"Husna nanti, kerja betul-betul tau. Oil and gas ni prospect besar. Grab semua peluang yang ada, sebab you muda lagi. Macam my daughter, dari muda dah jadi engineer Shell. Sekarang gaji almost RM50ribu tau."

Memang nak terbeliak mata dengar. Terus rambang mata. Berangan macam-macam. But there's always a catch, I know. You have to travel a lot, you have to leave your family very often, you don't have time for your family. You'll be very rich, but you'll missed a lot of other important things in life. You sangat kaya, tapi you tak ada masa pun untuk kongsikan kekayaan you tu dengan orang yang penting dalam hidup you. So apa sebenarnya tujuan kita kerja keras selama ini tu? Sedih kan? Now I'm in the middle of evaluating my life goals, dan berulang kali aku cakap dengan Suami, kalau kerja baru ini akan mengorbankan terlalu banyak masa aku dengan anak-anak, kalau kerja ni buat hubungan kami suami isteri renggang, I'll just quit. Find a better/stable job after that. 

Like a teacher. Or kerani kerajaan. Or, a housewife.


Friday, January 4, 2013

Financial Management 101

Among all my closest friends, aku adalah antara orang yang paling tak teratur sekali LOL! I've to admit, aku bukan pengemas orangnya. Messy, serabut, kelam kabut. Cuma bila dah kahwin ni, kenalah jadi teratur sikit. Sikit jelah, dah kau kahwin dengan orang yang paling pembersih di dunia (exaggerate) kau gila nak buat perangai bersepah kau tu?? 

Tapi, ada satu yang aku rasa, aku sangat teratur. Tehehe self-proclaimed. Financial management. Sejak zaman belajar lagi dah ada satu buku kecil khas untuk buat budget sehari-hari. Dulu pernah Oyah terbaca buku tu, dia siap kutuk lagi tak guna punya adik, "Kak Una ni kedekut betul semua nak tulis.." Memanglah! Masa student kalau nasi lauk yang selama ni beli RM3.00, tiba-tiba esok jadi RM3.50 pun boleh jadi isu besar hoho. 

Bila dah mula bekerja, dah start generate income sendiri, lagilah kena ada financial planning. Tapi takdelah tulis detail sangat macam masa belajar sampaikan belanja lunch berapa ringgit pun nak masuk dalam ni. Aku guna Microsoft Excel je, handphone masih cap ayam masa tu kan. Dah kerja 2-3 tahun pun pakai handphone cap ayam lagi rasanya haha. Aku bukan jenis suka tukar-tukar kalau tak perlu, sebab.. sayang. Sebab tu sekarang ni bila satu office tukar pakai Samsung Note II tu (office aku ni memang very up-to-date pantang ada teknologi terkini 1 office berlumba-lumba tukar lepas tu bahan orang yang masih di takuk lama, seperti iPhone4s macam aku ni tak guna betul), aku walaupun ada rasa intimidated sikit, tapi tak ada rasa nak tukar pun. Sebab dah selesa kan? Daripada beli untuk ganti something yang dah ada dan masih cantik, baik beli something yang tak ada. Beg LV contohnya. Tehehe.

Okay back to the main subject.

Untuk adik-adik yang baru bekerja, atau baru nak belajar pengurusan kewangan, meh sini akak ajar cewah! Financial Management My Style ;)

First, janganlah guna buku lagi. Cuba guna something/software yang boleh automatic sum up or deduct perbelanjaan harian kita. Lebih mudah dan teratur macam itu. Kalau masih pakai handphone cap ayam, don't worry. There's always Microsoft Excel to help hehe. Excel is very powerful tau, macam-macam kita boleh buat dengan Excel. Generate formula (ala tambah tolak autosum macam tu je bukanlah formula canggih-canggih pun), buat column macam ini.


Kalau tak nampak boleh klik la ye. Eceh ada Credit Debit macamlah terer sangat Akaun. Ni contoh jelah, tak perlu ikut pun tak apa sebab lain orang lain expenses dia kan. Buatlah guna perkataan apa yang adik-adik faham. Debit tu duit yang masuk i.e. gaji, bonus, elaun atau kalau ada side income berniaga online ke, berniaga tupperware ke apa listkan kat situ. Credit tu, perbelanjaan yang memang fix (keperluan) tiap-tiap bulan, jangan masuk lagi shopping-shopping tu. Yang aku bold Others tu, adalah perbelanjaan yang bukan fix setiap bulan, yang dibuat setahun sekali atau ikut mood aku je hoho. Kemudian totalkan Debit (yang warna kuning), totalkan Credit (warna merah) guna formula Auto Sum, dan Balance warna biru tu adalah hasil jumlah warna kuning tolak warna merah. Formula tambah tolak semua tu Excel ada, bila satu amount berubah, total automatic berubah so senaaang sangat ala mesti semua orang dah tahu apa entah Kak Una kau ni. Yang warna biru itulah, balance yang kau ada untuk shopping yeay!! Dan juga perbelanjaan makan setiap hari. Aku tak masuk perbelanjaan makan harian dalam column Credit lagi sebab selama ini perbelanjaan makan adalah tajaan Suami sepenuhnya tehehe. Nanti dah kerja asing-asing, nampaknya terpaksalah lunch sendiri *sobs*. Yayang bak duit sikit please.  

Paling best, bila balance warna biru tu ada lebih, dan kita boleh masukkan dalam Debit untuk bulan depan, means Carry Over gaji last month. Kalau boleh buat macam tu, kau memang sangatlah awesome dan hebat.

Pernah juga guna aplikasi dalam smartphone. Tapi tak jumpa yang best, semua macam pening je. Plus tak semua ada currency Ringgit Malaysia. Annoying je buat budget tapi dalam $, macam tak feel (padahal tak effect calculation pun entah apa-apa aku ni).

Until I found this apps. Called 'Spending'.



Kena tutup gaji. Gaji sikit malu je nak tunjuk. Kalau gaji banyak mesti aku show off kahkah.


Siap ada pie chart for total expenses, cool eh?

Baru try je, tapi memang best. Senang tak perlu nak buka laptop refer Excel lagi (maklumlah iPhone annoying tak boleh edit Excel unless kena pakai apps berbayar malaslah, dahlah tak jailbreak).

Eh ni bukan sponsored post tau. Blog tak femes takdenya nak buat advertorial post bagai T_T.

Please adik-adik, manage your financial. Bila pengurusan kewangan kita excellent, inshaAllah perkara lain dalam hidup kita juga akan baik. Sebab bila kewangan kita teratur, kita akan nampak apa yang penting, seperti bayar hutang, bayar zakat, sumbangan kepada ibu bapa.. kan? Tidak dinafikan, kita bukanlah akan sentiasa ikut 100% apa yang kita dah listkan tu, kadangkala ada juga over budget tehehe biasalah tu. Tapi at least kita takkan lari jauh sangat. Percayalah. Fikirlah untuk jangka masa panjang, bila ada list macam ni senanglah nak set target bila kita boleh beli rumah, atau bila kita boleh beli beg LV harga 3-4 riban ke, bila kita boleh pergi holiday overseas ke, bila kita boleh bawa parents pergi Umrah, pergi Haji. Best kan? Financial planning is the best planning. Since 2013 baru bermula, jadikanlah tahun ini sebagai tahun yang lebih baik  dan teratur pengurusan kewangannya. Let's go for it!



Thursday, January 3, 2013

Anak dan Televisyen

Sebenarnya Ammar Yusuf baru keluar dari wad, due to viral croup. Atau term yang lagi senang, demam tonsil. Ujian untuk anak Mummy, supaya jadi anak yang lebih kuat menghadapi cabaran selepas ini. Alhamdulillah dah sembuh, takdelah kena bedah-bedah macam yang disangka. Harap-harap tonsil tu tak membengkak lagi. Tapi taknaklah cerita pasal itu, it's just too heartbreaking, taknak dah ingat lagi :(

Ni nak cerita pasal pengaruh televisyen pada anak-anak.

Dulu, pernah berbual santai dengan rakan-rakan sekerja yang mostly lebih tua, dan berpangkat superior la pada aku. Borak kosong lunch hour beramai-ramai. Berbual dengan kaum bapa ni best, banyak pengalaman tentang membesarkan anak-anak, macam-macam boleh belajar. Suami pun ada sekali ketika itu. Masa itu topik perbincangan berkisar tentang rancangan TV yang elok untuk bagi anak-anak. Masa itu, Ammar Yusuf baby lagi, tak faham apa lagi so aku tak adalah bagi pendapat sangat, cuma apa yang penting tu aku dengar dan simpan jugalah untuk rujukan akan datang.

Kata salah seorang bos aku,

"Saya tak suka bagi anak tengok cerita Melayu. Takut anak terpengaruh dengan benda bukan-bukan.."

"Lahh, cerita omputih lagi banyak yang tak senonohnya. Pergaulan bebas segala tu," celah aku, ibu muda yang cuba tunjuk pandai LOL.

"Kalau cerita omputih, kita boleh cakap yang diaorang bukan orang Islam. Tak tahu dosa pahala. Nanti masuk neraka terus je.. Tapi bila anak tengok cerita Melayu, yang ada scene lebih kurang tak senonoh je dengan cerita omputih, scene anak derhaka, scene mat rempit, bohsia, scene maki hamun... Lagi leceh nak explain. Sebab pelakon semua orang Melayu, orang Islam.." terang beliau.

Hmm.. Make sense juga.

Drama Melayu kadangkala memang melampau juga teruknya, cuba menyaingi drama luar negara kononnya. Mama pun setuju, Mama cakap masa zaman Baba jadi Ketua Pegawai Preview TV3 dulu, drama yang ada scene anak derhaka, isteri curang tidur dengan lelaki lain, semua tu tak pernah lepas ditayangkan kat TV. TV3 at least. Tapi sekarang, dah macam trend pula, kalau hari raya tu berderet-deret drama anak derhaka. Drama gangster rempit. Seram nak tengok kalau ada anak sama-sama di depan TV, walaupun dia mungkin belum faham apa-apa lagi. Drama Melayu, obviously menggunakan bahasa Melayu, bahasa seharian yang didengari anak-anak, maka anak lebih mudah faham, lebih mudah mengikut kalau ada scene yang menggunakan kata-kata yang tidak sopan ataupun maki hamun, berbanding drama berbahasa Inggeris ataupun bahasa-bahasa lain.

Mujur kami jarang tengok cerita Melayu, bukanlah nak berlagak western ke apa sebab cerita omputih pun sama dah jarang tengok sebab dah tak banyak yang best kat Astro sekarang kan? Suami lagilah, kalau bukan Sport, memang Discovery Channel/NatGeo. Skema betul LOL. Tapi eloklah kan untuk tengok dengan anak, bagi dia kenal binatang-binatang.. kan?

Bagi aku, umur-umur macam Ammar Yusuf sekarang, patutnya takdelah faham sangat. Maka seringkali terlupa yang si kecil tu adalah super-observant. Sangat mendengar, sangat cepat menyerap, sangat mudah mengikut.

Malam tadi, balik dari hospital, baring-baring tengok TV dengan anak. Tertengok satu drama Melayu, Astro Ria kot. Ada scene cubaan rogol. Dah tak sedap hati, sebab anak ada di sebelah, tapi macam best pula drama ni so teruskan sekejap. Sehinggalah keluar dialog, "Kau jangan jadi bodoh!!"

"Bodoh...." terdengar suara kecil di sebelah. Jelas dan lancar.

Allah. Terus aku tukar channel. Memang drama Melayu bawa pengaruh buruk pada anak-anak.