Thursday, November 29, 2012

Otak Bayi Yang Macam Sponge

Otak bayi/anak kecil ni, macam sponge tahu. Sponge bersih yang baru tu, kan sangat mudah menyerap kan? Macam itulah. Aku selalu anggap anak kecil akan sentiasa mendengar dan memerhati segala yang berlaku di persekitaran, maka akan selagi boleh menjaga segala percakapan dan perbuatan. Kadangkala terlepas juga, maklumlah ibu muda (alasan) dah terbiasa perangai dari remaja terbawa-bawa pula. Apa lagilah kalau tengok bola, atau tengok drama yang menyakitkan hati. Boleh sahaja terlepas perkataan yang tak sepatutnya.

Otak bayi/anak kecil macam sponge. Benda itu yang aku selalu terapkan dalam hati. Maka setiap saat yang aku habiskan bersama anak, selagi boleh aku cuba manfaatkan dengan 'pelajaran' yang berguna. Sebab kita ibu bekerja ni, masa bersama boleh dikatakan terhad, kita tak dapat nak kawal sepenuhnya apa yang anak kita pelajari di siang hari kan, maka hanya malam hari sahaja masa yang ada. Tapi bila mengandung ni, cepat penat, Suamilah yang terpaksa layan anak. Kadangkala bila tak larat sangat nak tidur, aku masuk bilik dulu. Biar dia main dengan Daddy taknaklah paksa-paksa dia tidur sekali. Kesian dahlah malam baru jumpa kita, baru nak main-main dengan kita, kita nak paksa-paksa dia tidur pula. Lagipun dia bukan tahan sangat mata pun, paling lewat pukul 11 dia akan tertidur juga. Tapi sejak berjalan ni, dia dah pandai tau. Lately bila aku dah tertidur, tahu-tahu terasa ada tangan kecil tepuk-tepuk badan kita. Buka mata, elok dia berdiri tepi katil, gerak kita bangun suruh ambil dia bawa naik katil ololo. Senang, cium-cium sikit, tepuk-tepuk, usap-usap rambut, tertidurlah dia.

Okay sambung tentang otak bayi yang macam sponge tadi, termelalut pula.

Semenjak dia bayi lagi, aku dah bercakap dengan dia bahasa yang betul. Macam cakap dengan budak besar. Aku dah tunjuk dia itu ini padahal dia bukan faham apa, siap menguap takpun korek-korek muka kita lagi. Setiap yang aku buat, aku sebut dengan jelas (kadangkala dalam bentuk nyanyian lepas tu annoying Daddy ketawa-ketawa cakap "Apa entah lagu-lagu Mummy ni, tak rock langsung." -__-)

Contohnya, bila nak tukar pampers, aku baringkan dia sambil menyanyi "Tukar pampers dulu, tukar pampers dulu" ada la irama dia pandai-pandailah engkau orang lagukan. Nak keluar bilik switch off kipas, aku sebut "Keluar bilik switch off kipas dulu...", means, setiap yang aku buat dengan dia, aku sebut. Supaya dia tahu apa yang berlaku, supaya dia belajar sebab dan akibat. Tekan benda ini, lampu akan tertutup, rumah gelap. Begitulah lebih kurang. Mudah-mudahan dia faham.

Kesan 'ajaran' kita pada anak ini, bukanlah serta merta. Kadangkala benda tu aku dah sebut dari dia bayi lagi, sekarang baru dia faham dan sebut semula. Cuma janganlah bosan mengajar. Selalu je bila ada masa, aku bawa dia duduk di sebelah pegang foam book ABC tu, buka satu demi satu muka ajar A, B, C dan seterusnya. Kalau mood baik, bolehlah sampai J, kadangkala sampai C dah bosan dan mula pusing-pusing bukulah, gigitlah, ketuk-ketuk sofa lah. Ammar Yusuf ni aku perhatikan tak berapa minat sangat kalau ajar tengok huruf-huruf ini, dia cepat bosan dan tak berapa masuk sangat. Dia lebih suka belajar something yang lebih, praktikal. He's a baby, what do you expect? -__- Bila nampak bosan tu, aku berhenti jelah. Main-main pula. Geletek-geletek, kejar-kejar.. Esok lusa sambunglah lagi. Bukan nak suruh pandai dalam masa sehari pun. Kadangkala bila baring berdua, aku angkat tangan ke udara, kembangkan jari, dan tutup satu persatu jari sambil sebut "one... two.. three..". Kalau mood baik, dia akan sama-sama kembangkan jari dan sebut, sampai "ten" je kami sama-sama tepuk tangan. Kalau mood dia lebih kepada nak main-main, dia akan tarik tangan kita masuk mulut dia lah, pusing badan dia dan panjat kitalah.. Bila nampak dia tak berminat tu, berhenti jelah, layan dia main-main guling-guling. Lain kali main kira-kira lagi.

Motif entri ini, bukanlah nak kata aku paling pandai ajar anak atau anak aku yang paling cepat belajar, cuma nak tekankan, otak bayi ini memang macam sponge, mudah sangat menyerap segala benda yang dia dengar dan nampak. Memang sayang kalau tak gunakan kelebihan itu semenjak awal. It's never too early to teach your children valuable lessons. Dulu, rasa macam ridiculous je nak cakap dengan bayi yang tak faham apa-apa tu, kita tertanya-tanya juga, "Budak ni boleh faham ke apa aku cakap ni?", ataupun "Beria aku potpetpotpet ni, dia dengar ke tidak?".. Kalau kau pun jenis macam ini, teruskan saja apa yang kau biasa buat tu, sebab bila satu hari anak kau sebut exactly benda yang kau selalu ulang-ulang sebut tu, ya Allah, nikmatnyaaa... Allah sahaja yang tahu. Buat kita rasa, apa yang kita buat selama ini, langsung tak sia-sia. Buat kita rasa... "Oh never know that I can be a good mother too...!" Kan? ;)

Setiap petang, selepas ambil Ammar Yusuf di rumah Kak Ha, dalam perjalanan balik ke rumah kadangkala aku dudukkan dia di atas riba sahaja instead of his baby seat. Bukan apa, rinduuuu, tak sabar nak peluk. Maka sepanjang perjalanan balik itu, semua yang kita nampak, kita tunjukkan dan sebut pada dia. Selalu yang dia ulang-ulang tunjuk dan sebut, memang "car" la. Motor pun dia kata car, bas pun dia kata car, lori pun dia kata car. Pendek kata semua benda yang bergerak dia ingat car. Maka berulang kali jugalah aku betulkan, "That's not car, that's a motorcycle", yang besar-besar tu semua bukan car, it's a bus, it's a lorry. Tapi esok lusa pun, dia sebut "car" juga. Tak apalah. Take your time.

Pagi tadi, dukung masuk rumah Kak Ha, seperti biasa ada lori Abang Zaki (suami Kak Ha) parking depan rumah dia. Tiba-tiba Ammar Yusuf tunjuk, dan sebut..  "Loyiii.."

Allah.... :')



Wednesday, November 28, 2012

Wordless Wednesday #7: Walk Like A Boss



- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, November 27, 2012

Bila Anak Dah Berjalan.....

Muhammad Ammar Yusuf My Darling (panggilan aku untuk Ammar Yusuf dan sangat menjengkelkan Daddy Yayang kerana dikhuatiri berkekalan sampai besar dan memalukan anak di depan kawan-kawan) sekarang sudah sangat aktif berjalan ke sana ke sini. Baru dapat kaki katakan. Ke depan ke dapur ulang alik tak henti-henti sampai basah baju berpeluh-peluh HEHE geram je. Kaki ligat berjalan, mulut ligat bercakap. Pening kepala tengok dia, kelakar sangat. Macam mak nenek jalan kedek-kedek sambil potpetpotpet tunjuk segala benda yang dia pandai sebut. Mulut dengan kaki sama aktif. Habislahh.

Sebelum ini, bila anak asyik merangkak kita risau tangan kotor nanti masuk mulut kuman segala, ingatkan bila dah berjalan hilanglah kerisauan, tapi tak ada maknanya! Bertambah pula kerisauan lain! Haaiih being a mother, rasanya kerisauan takkan pernah habis, sampai anak dah besar panjang dah kahwin pun agaknya. Ye tak?? Hee.. Now I feel you, Mama :')

Bila anak dah berjalan, lebih banyak perkara perlu diberi perhatian dan pengawasan, agar tidak mendatangkan bahaya kepada si anak. Antaranya:

  1. Pastikan gas dapur sentiasa ditutup (switch-off), kerana dibimbangi anak akan pergi ke dapur dan putar-putar dapur gas. Bahaya! Boleh terbakar, boleh meletup. Kalau boleh biarlah ada pagar/penghadang yang akan menghalang anak ke dapur. Tapi kami bersyukur, dapur gas kami di luar (balkoni), maka berpintu. Hanya perlu pastikan pintu sentiasa ditutup jelah.
  2. Pasal dapur lagi, dapur ni memang zon bahaya untuk budak-budak lah senang cerita. Kalau masak air panas tu, pastikan di luar capaian anak kecil. Letak dalam-dalam sikit, yang dia jengket-jengket pun takkan sampai. Kalau jenis cerek letrik tu lagilah kena careful, sebab berwayar kan, risau anak tarik wayar, dan tercurah air panas. Tapi kami pakai cerek tradisional yang masak atas dapur tu, yang bunyi memekik-mekik bila dah masak tu haaa.. So lepas masuk air dalam flusk, cerek tu letak semula di dapur, tutup pintu.
  3. Senang cerita, jangan bagi dia ke dapur langsunglah. Karang dia buka drawer pisau, even garpu pun berbahaya juga. Sebab tajam kan. Belum masuk pembuka tin, gunting.. Adoi...
  4. Bilik air/tandas juga kena sentiasa ditutup pintunya (tapi ini hanya berkesan sementara dia belum pandai pusing tombol pintulah!). Dan pastikan jangan biarkan ada air bertakung yang tidak bertutup dalam bilik air. Takut dia main dalam tu, dan terjatuh up-side-down. Lemas. Kes-kes macam ini bukannya baru, dah selalu sangat masuk paper pun, kecuaian ibu bapa :'(
  5. Barang-barang elektrik, khasnya seterika, lepas pakai kena off dan cabut plugnya. Selama ini aku off je, tapi tak cabut pun sebab ketat nak cabut senak perut buncit mak ni bongkok-bongkok (soket kat bawah). Sekarang kena cabut dah. Takut dia switch on, panas, melecur :'(
  6. Barang-barang kaca, haaa ni memang dah patut risau dah. Rumah aku ni banyak pasu bunga kaca yang kurus tinggi tu, kena extra cautious sikit lepas ni. Takut dia main-main kawasan situ, terlanggar jatuh, pecah. Taklah sayang pasu sangat pun, karang pecah luka kaki dia, kan kesian..

Ini setakat apa yang aku nampak sekaranglah. Apa lagi ye yang kita perlu tahu wahai ibu-ibu otai sekalian?? Pesanan yang sama ini juga aku tekankan pada pengasuh juga. Risau bab ke dapur itulah. Tapi kalau kat rumah pengasuh lagilah banyak nak kena risau, sebab landed house kan, karang pintu terbuka tak ada orang perasan dia senyap-senyap keluar rumah........ T___T Semoga Ammar Yusuf sentiasa di bawah pengawasan yang baik, dan dilindungi Allah. Amiinn...







Friday, November 23, 2012

Grow Old With You


One day, while watching Desperate Housewives where there's a scene of Mike Delfino carrying Susan on their wedding night, I said to Hubby,

"Abang kalau B tertidur kat sofa, tak pernah pun dukung angkat masuk dalam bilik.. Tak romantik tau kejut-kejut macam tu je.."

He said,

"Abang bukan taknak dukung, tapi... Abang taknak lah susahkan B jaga Abang kat hospital..... kalau Abang patah tulang belakang nanti.."

And laughed hysterically.





If it's not because I really need someone to do the dishes, the laundry, and sental seluar anak everytime berak yang terbocor kat seluar...........

>_<




Wednesday, November 21, 2012

Entri Ringan: Cam-whore

One of my childhood bestfriends requested to see Ammar Yusuf's new photo.
But I sincerely WhatsApp-ed them, my photo instead. Yeah, in case they actually missed me but too shy to admit.


This photo.

And their reactions are of course, overwhelming. Some of them even thanked me, for being so thoughtful, and straightaway saved as their smartphones' wallpaper. LOL. I lied, obviously.


You guys are so meann... T__T

Oh I miss the girls. Everytime nak ke rumah Mama lalu rumah korang, rasa nak jerit je panggil nama sorang-sorang. But I guess we're not that 10-year-old girls anymore. Thanks for the technology, walaupun jauh di mata namun sangat di hati ececeyy.





Tuesday, November 20, 2012

Ammar Yusuf Learns To Walk



Geli hati aku tengok video ni. Mulut je lebih. "Cepak, cepak.." HAHA keluar bahasa Kelantan awak. Geram aku dengan budak bertuah ni tau. Orang biarlah pandai jalan ke depan dulu barulah belajar pusing ke apa, ni belum master jalan ke depan nak buat aksi fancy-fancy. Lepas tu, mulut kemain bising. Blame the Dadda, yang terlampau banyak potpetpotpet dengan Ammar Yusuf sejak dia dalam perut lagi T__T

Adoi anak Mummy, penghibur hati Mummy. Semakin besar, semakin buat Mummy tak sabar nak balik rumah. Ada je benda baru dia buat, ada je perkataan baru dia belajar. He's not just mumblings with no meaning tau, he says exact-meaningful words! Haiih.. Kalau nak cerita pasal anak ni, memang anak kita jelah segala-galanya kan? Tehehe typical mother :p

Ammar Yusuf kena cepat pandai jalan tau, nanti Mummy beli banyak kasut fancy-fancy. Tahu tak sekarang ni kalau masuk butik-butik sukan ke, Studio R ke, memang kasut awak je yang Mummy semangat nak tengok?? Buying baby shoes is so addictive! Ask other mothers :D


With his first 'fancy' shoes. By Adidas, got this for RM120 only, at JPO. Isn't it the cutest? Konon beli untuk dia pakai masa 2-3 tahun, sebab umur-umur macam tu rasa macam okay dah nak pakai sneakers. Masa baby-baby pakai jelah Kiki Lala ke Baby Kiko ke amboi ingat mak apak awak cop duit nak pakai fancy-fancy sejak baby? Sekali try dah elok-elok dah, longgar sikit je. Cepatnya panjang kaki dia T__T






Friday, November 16, 2012

Amazing Week

Rabu hari tu lagi dah balik. 4 hari 3 malam kat sana, ya Allah sangatlah membahagiakan. The place, for me, is okay, but what matters most is the quality time we spent with our loved ones. Tak ada gangguan kerja (sebab internet wi-fi hanya boleh didapati di lobi hotel thank God), tak fikir apa-apa pun selain bergembira dengan Suami dan anak. Best sangat, Ammar Yusuf pun nampak sangat enjoy la, happy je dia. Seronok kot 24 jam ada Mummy Daddy. Hehe.

Well, Phuket was fine, the weather was Alhamdulillah okay, cuma hujan sikit in the evening. Yang penting, Ammar Yusuf was so behaved sepanjang kat sana, daripada penerbangan pergi, naik ferry, naik canoe, jalan-jalan kat sana, ke penerbangan balik, tak ada masalah langsung. Syukur, good boy anak Mummy. Nantilah cerita, masih terawang-awang lagi ni, have to pull myself together, gotta face a real world now blerghh.

Gambar banyaaaakkkk. Berlambak kalau nak upload semua masuk blog. Senang cerita meh la follow Instagram kitew, hewhewhew.


Looking forward our next vacation, maybe before I deliver my next baby whoaah. Mood nak berjalan je pregnant kali ni LOL. We're thinking of Redang, or Perhentian, or maybe Tioman. Semuanya pulau-pulau je dulu, nak pergi USS or Disneyland (or, Legoland), kena tunggu anak dah besar sikit baru seronok ye tak? Kalau tak mak ayah je yang syok sendiri, anak tak faham apa-apa. Tak bestlah. Dah jadi parents ni, keseronokan anak-anak adalah keutamaan kami ehehe. So for now, we opt for pusat peranginan saja, mungkin lepas ni pergi local dulu kot, dah sarat bawa perut macam tak kuasa pula nak pergi jauh-jauh. Just so anak merasa lain sikit dari suasana sehari-hari, Ammar Yusuf tu mandi swimming pool je pun dah teruja habis, jumpa air laut lagilah, punyalah excited! Langsung tak takut air budak ni. Plus kita pun boleh tenangkan fikiran, focus on what matters most in our life. Our family.

Oh selingan, kat sana Ammar Yusuf dah belajar vocab baru!

Car (setiap kali kat jalan raya semangat dia tunjuk kereta-kereta kat luar)
Armpit (sambil tunjuk ketiak HAHA)
Susu (he says shu-shu)
Lampu (before this dah pandai sebut Kipas, as Kipah :/)
Jatuh (bila nampak ada benda jatuh)

Dan paling best, dia dah panggil "Mummy". Finallyyyyyy!! Setelah sekian lama.... T__T Everytime dia sebut Mummy, dia akan datang dan pegang kat dada aku. Sebab setiap hari aku ajar dia, "This is Mummy" aku akan letak tangan kat dada aku, "And this is Ammar Yusuf", tangan letak kat dada dia pula. He really listens, and learning so fast! Oh Allah, hearing his cute little voice saying it, I feel like the world is already mine. Bahagia sangat :')



Til the next entry, kita cerita pasal Phuket pula okay? Assalamualaikum.








Friday, November 9, 2012

This Weekend!

Duit dah tukar.
Barang-barang dah almost ready. Tapi belum mula packing pun :/
Stroller baru dah beli, oh it's actually a buggy, not exactly a stroller.
Bikini je belum LOL.

I joked with Hubby, "Nak beli bikini lah. Alang-alang pergi tempat asing ni, nak la merasa berjemur kat pantai. Boleh 'tanned' kan kulit."

"Yelah, pastu Abang ni bukan takat 'tanned' je, tapi terbakar hangus kat api neraka," obviously he took it too seriously :/



This is gonna be our first travel with our 15-month-old baby. And I'm pregnant some more. Agak mendebarkan juga, takut ada yang tertinggal, takut ada masalah nak naik aircraft, takut ada benda yang kita ingat boleh bawa tapi sebenarnya tak boleh, lepas tu asyik fikir boleh ke anak duduk diam-diam dalam plane, kat sana anak nak makan apa... Things are totally different, when you have a baby! Barang dia je rasanya dah penuh satu luggage. Have been Googling a lot, reading some very helpful blogs, asked for opinion from experienced mother. It helps a lot in my preparation, bagus betul internet di hujung jari ni :D


Some helpful tips I jotted down after doing some readings and asking. Hopefully everything's gonna be okay and things will run smoothly.


PHUKET, HERE WE COME!!





Wednesday, November 7, 2012

Kenapa Aku Bekerja?

Tak lama dulu, seorang reader pernah bagi aku satu link blog seseorang ni. Berdasarkan jumlah followers dia, nampak macam famous blogger la, entah, yang pasti bagi aku jumlah followers tidak menjamin kualiti blog seseorang pun. Tak apalah, itu tak penting. Cuma yang tak berapa best, blogger itu, yang difahamkan merupakan seorang suri rumah, tidak sudah-sudah menghentam wanita yang bekerja, juga suami yang membiarkan isteri bekerja. Oh Tuhan. Bencinya aku dengan orang jenis macam ini.

Aku, tak pernah langsung memandang hina seorang suri rumah. Malah aku sangat mengkagumi seorang isteri yang sanggup berhenti kerja, atas apa sebab pun, dan duduk rumah jaga anak jaga suami. Sebab aku tahu, semua keputusan yang diambil oleh setiap orang, mesti ada sebabnya.

Isteri bekerja, ada sebabnya.
Isteri jadi suri rumah, ada sebabnya.

Dan walaubagaimana berbeza pun sebab masing-masing, semuanya pun mestilah dibuat demi kebaikan. For a greater good. Aku bukanlah bersuara seolah-olah mewakili wanita bekerja di sini, tapi aku sendiri ada sebab, yang memerlukan aku untuk terus bekerja, at least buat masa ini.

Sebelum kahwin, aku memang dah beli kereta. Dan aku memang dah dibebani hutang belajar. Itu aku tidaklah menyalahkan sesiapa, salah diri sendiri juga kerana terlalu tidak ambil tahu berita semasa sedangkan keputusan Semester 1 Diploma sangat melayakkan aku menerima biasiswa JPA. Tapi sebab tak tahu boleh tukar dari PTPTN ke JPA, maka tak apply. Salah sendiri. Bila dah bekerja pula, aku jenis mewah berbelanja, bukan untuk barang sendiri sahaja, untuk keluarga, adik-adik, anak-anak buah. In fact sampai sekarang pun aku memang ada peruntukan khas untuk Mama Baba setiap bulan. Aku bahagia berbuat demikian, it makes me happy, dan terasa gaji aku lebih berkat.

Maka, aku tahu jenis aku macam mana. Aku perlu bekerja.
Tidak adil untuk senang-senang berhenti kerja, dan mengharapkan Suami sambung bayar kereta.
Tidak adil untuk senang-senang berhenti kerja, dan mengharapkan Suami sambung bayar hutang belajar.
Tidak adil untuk senang-senang berhenti kerja, dan mengharapkan Suami untuk memenuhi kehendak aku yang boleh tahan juga (untuk penjagaan diri je dah annoying belanjanya, kulit sensitif kan), dan adilkah untuk aku meminta Suami untuk menghulur belanja pada kedua orang tuaku dengan amount yang sama aku berikan setiap bulan?

Sebenarnya, Mama pun tak menggalakkan aku berhenti kerja. One day when I was too frustrated with my work and talked to my mother about quitting, she totally disagreed. Walaupun masa tu Suami dah nampak macam membenarkan, just to make me happy and released my stress. Mama ada hujah dia sendiri. Padahal Mama bukanlah jenis minta duit anak pun. In fact walaupun tiap-tiap bulan dihulur belanja pun, Mama masih lagi tanya, "Kau ni cukup ke duit nak belanja ni?". Mama berulang kali cakap untuk kebaikan masa depan kita, kita kena ada pendapatan sendiri, atau paling tidak mesti ada simpanan sendiri (i.e KWSP, takaful, etc). Kita tak tahu apa akan terjadi di masa depan, nauzubillah jika terjadi apa-apa kepada Suami, sekurang-kurangnya aku masih ada sedikit sebanyak sumber kewangan untuk bangkit, untuk membesarkan dan membiayai pendidikan anak-anak, menyelesaikan hutang piutang tanpa meminta-minta dari orang lain. Kita tak harap itu berlaku, nauzubillah, but we never know.

Ini akulah, lain orang lain ceritanya. Ini aku cakap pasal aku, jangan nak cuba pertikaikan, kerana ini adalah hidup aku, aku tahu apa yang aku buat dan aku buat tanpa menyusahkan sesiapa.

Aku hanya akan dan pasti berhenti kerja, jika itu yang diminta oleh Suami. Manalah tahu satu hari nanti Suami tiba-tiba cakap, "B takyahlah kerja lagi, kereta B abang bayarkan, hutang belajar B abang settle terus, and tiap-tiap bulan Abang akan bagi 5 ribu untuk B belanja". Haaaa esok juga aku tender resignation letter ;)

Aku tahu, point utama yang biasa digunakan oleh seorang suri rumah untuk condemn isteri/ibu yang bekerja, adalah kebajikan anak. Jujurnya, aku tak ada apa-apa untuk membela diri dari segi itu. Admit defeat. Aku akui, memang sedikit sebanyak aku cemburu dengan ibu yang dapat spend masa dengan anak 24 jam. Aku belum boleh untuk buat macam itu. Buat masa ini aku hanya mampu berusaha sedaya mungkin, setiap hari pulang dari kerja dengan bermacam-macam perancangan untuk anak, aku cuba manfaatkan sebaik-baiknya masa yang berkualiti dengan anak, dan hanya mampu berdoa agar anak aku membesar sebagai anak yang soleh dan baik budi pekertinya. Tapi macam mana aku cuba buat yang terbaik untuk anak, aku masih merasakan ibu yang tidak bekerja mesti boleh lakukan dengan lebih baik. Anak-anak yang dibesarkan oleh seorang suri rumah, sewajarnya lebih bijak, lebih bagus akhlaknya, kerana memperoleh kasih sayang, perhatian dan pendidikan sepenuh masa dari seorang ibu. Maka kepada suri rumah di luar sana, manfaatkanlah masa bersama anak sebanyak yang boleh. Ini aku tengok si blogger yang mengutuk ibu bekerja tu, amboi kerapnya update blog, sehari boleh publish 2-3 post. Banyaknya masa dihabiskan di depan laptop. Aku kalau weekend jadi surirumah jaga anak sorang-sorang sementara Suami ke kelas, punyalah tak cukup masa nak ber-online bagai, sekadar update Instagram dan Twitter jelah pun. Mana nak buat kerja rumah, mana nak layan anak menyanyi ABC 123, mana nak kejar dia sekeliling rumah, bawa keluar balkoni tengok bird, trees. Awak tu dah diberi kesempatan untuk bersama anak, gunakanlah sebaik-baiknya masa itu. Manfaatkan dengan melakukan perkara yang agak sukar untuk dilakukan oleh seorang ibu yang bekerja. Mungkin selepas selesai kerja-kerja rumah, boleh ajar anak ABC, tengahari boleh ajar anak alif-ba-ta, ajar kenali anggota badan, ajar anak manners, petang bawa anak bersiar-siar kenali dunia luar.. Tak ada gunanya nak berbangga jadi suri rumah dan menghina ibu bekerja konon mengabaikan anak, kalau awak juga melakukan perkara yang sama (mengabaikan anak) sedangkan awak lagilah, tidak bekerja.

Aku bekerja, bukanlah kerana Suami tidak mampu menanggung keluarga, bukan juga kerana Suami paksa bekerja supaya dia boleh tumpang duit aku, please. Sebenarnya kalau diikutkan, Suami dah sediakan keperluan yang mencukupi untuk kami anak beranak. Belanja rumah, insurans pendidikan dan medical anak-anak, perbelanjaan makan aku setiap hari (untungnya kerja sepejabat hihi), dan dia sendiri masih belajar separuh masa. Tapi aku perlu selesaikan bebanan yang aku dah ada sebelum kahwin lagi (dan juga memenuhi keinginan dan nafsu seorang wanita :p). Kadang-kadang nafsu membeli aku bukan untuk diri sendiri semata, untuk anak lagilah. Mainan anak terutamanya, aku ni jenis tak suka bayangkan anak mengalir air liur tengok mainan orang lain. So sementara mampu, beli jelah apa yang boleh. Suami dah sediakan keperluan, biar aku cover keinginan. Haaa.. Well, aku dah buat calculation sendiri, inshaAllah lagi 6 tahun, settle hutang kereta, lagi 7 tahun hutang PTPTN pula akan selesai. Dan aku sekarang pun memang dah ada passive income untuk memanjakan diri. Masa tu mungkin aku akan tidak lagi bekerja, ataupun bekerja dari rumah sahaja. Aku tahu apa yang aku buat. Seperti orang lain aku juga ada perancangan aku sendiri, and as for now I just try to live my life to the fullest. And I hope you can do the same too, live your own life and tak perlu nak butthurt dengan life orang lain. Kita hormati cara hidup yang dipilih masing-masing, boleh?







Monday, November 5, 2012

Botak Ver.2

After constants hints by my father-in-law that Ammar Yusuf needs a hair cut, we finally surrender. Hehe. Ammar Yusuf ni rambut taklah lebat, tapi panjang dan berserabut! Lepas tu blonde tak boleh blah, that's rather obvious. Macam aku masa baby Mama cakap. Rambut nipis dan blonde -__- 


Mat Saleh, who speaks Kelantanese. Recent vocabulary: "Pah.. Kipah.." (sambil tunjuk kipas). Thanks to his Kelantanese babysitter T__T

His fringe panjang dah nak masuk mata, dengan dia yang jenis kuat berpeluhnya, maka sering timbul ruam di kepala dan dahi. Semenjak lahir, Ammar Yusuf is blessed with a very sensitive skin, macam omaknya. Toiletries dia semua mahal-mahal kot, tak boleh sekadar Johnson&Johnson's, Pureen bagai tu. Kena beli khas. Nanti untuk adik pun Mummy dah plan nak bagi pakai toiletries yang sama dari awal, prevention is better than cure. Lepas tu budak bertuah ni tak boleh pakai baju-baju yang beli online; GAP, Carter's, Guess Kids, ZARA segala yang jual online kan mostly fake, kain tak elok, kasar, panas, sekali pakai dah berbulu, nanti naik ruam dan gatal-gatal. That's why awal-awal je aku semangat beli online, then dah stop terus sampailah sekarang. Nak beli baju anak tak boleh dah sebarangan online asal cantik je, nak kena pegang kain dia, sentuh, usapkan kat pipi, biar kain betul-betul elok. Adoi. Untuk baju sendiri pun aku tak particular macam ni. Tapi taklah kena beli dari butik aje, bengkok tulang belakang mak apak kau. Beli Jusco/Metrojaya/Parkson pun boleh, asalkan bukan baju konon branded tapi fake. Dengan orang yang fake pun lagilah tak boleh. Eh.

Okay sambung.

Before this rambut dia yang bahagian belakang, aku dah guntingkan sikit hari tu, nampak slightly better la takde dah those funny tails. Aku takdehal pun anak lelaki rambut panjang, barulah K-Pop tehehe tampar kang. Tapi dilarang keras Suami, "Please jangan nak rempitkan anak Abang okay??" Fine. Tapi bahagian fringe dan sideburn, mak tak beranilah nak gunting, satu hal pula kalau tercucuk mata atau terpotong telinga :/

Kali pertama botakkan kepala Ammar Yusuf adalah masa dia umur 5 bulan dulu, kami minta Ustazah di kawasan kejiranan Subang tu cukurkan. It. Was. A. Complete. Disaster T___________T

Mana taknya! Masa tu dahlah baru lepas azan Asar, budak tu tengah tidur baru like 15 minutes, kami dah angkat dan bawa ke rumah Ustazah tu. Kita yang dewasa pun kalau bangun lepas Asar kan akan moody sekejap, apatah lagi baby. Mengamuk dari mula cukur sampai ke sudah, end up rambut tobek sana sini dan aku pula yang kena habiskan cukur kat rumah. Suami tak berani, lembik sangat kulit kepala katanya. Macamlah aku berani sangat, tapi dah takde choice takkan nak biar rambut anak compang camping ye tak?


Ammar Yusuf, 5 months old. Mengamuk.


Mengamuk.


Nampak macam sedang tidur dalam kesedihan, tapi sebenarnya tengah tersedu sedan menangis.

So now, lesson learnt. Nak cukur rambut anak, mood anak kena okay, kena pastikan dia dah tidur secukupnya, dan kenyang.

Tapi siapa nak buat?

Pilihan yang ada: 
Pertama, bawa pergi salon tempat Daddy biasa potong rambut. Daddy tak setuju, saying that it is too fancy, and costly for someone with... not so much hair :/

Kedua, bawa pergi mamak je nak murah sangat kan? Mother-in-law tak setuju, mamak tak baca Bismillah, and tangan tu entah bersih entah tidak nak pegang-pegang kepala cucu dia. Something we never thought of.

Final choice: "Ala biar Abang buat jelah, senang je rasanya," my husband, seemed to forget about last 8 months disaster :/

We did it last Saturday, expecting for the worst. That he might throw a massive tantrum, menangis mengamuk, dengan tambahan dia yang makin lasak, mesti akan lebih susah berbanding masa dia 5 bulan dulu. Turns out, surprisingly, it was exactly the opposite!


Dia seronok betul HAHA! Like seriously, tak tahu apa yang dia suka sangat, the moment Daddy shave his hair, dia tiba-tiba ketawa. Hehe legaaaa Mummy. It was so easy, and fast. Kejap je siap. Congratulations Daddy, dah boleh buka kedai gunting rambut nampaknya :D


Sebelum mandi. Tersengih-sengih tengok cermin. Kelakar je masa ni, nak tergelak aku.

Dah mandi! Hehe macam shaolin saje, dengan baju oren lagi. Selesa tengok dia botak, takde tergaru-garu dah. Sebelum ni habit dia kalau nak tidur, akan usap-usap rambut sendiri. Sekarang dah takde rambut nak tidur je mesti cari rambut Mummy. Hehe.

Anak bertuah Mummy dah botak! Hehe. Lagi geram tengok dia, muka makin penuh je nampak. Haaii macam ni rasa nak selalu botakkan jelah! Dah ada tukang gunting rambut kat rumah kan?

Til' the next entry, assalamualaikum!