Wednesday, October 31, 2012

Kandungan Kedua


Jarang sekali I bercakap tentang kandungan kedua kan? Tidak excited kah? Oh bukaaann.. Sebenarnya masa first pregnancy hari tu keluarga terdekat telah menasihati bahawa ketika first trimester ini jangan dihebohkan sangat pasal pregnancy, elok diamkan dulu, sebab 3 bulan pertama ini adalah tempoh yang bahaya di mana risiko keguguran amat tinggi, sebab kandungan belum cukup kuat lagi kan. Tapi mak dah over-excited mana boleh nak betul-betul rahsiakan HAHA. So itu yang tak berapa nak bercerita, bagitahu serba sedikit sahaja. Dan Alhamdulillah hari ini dah genap 3 bulan, syukur dipanjang usia dan ditetapkan rezeki dan moga-moga terus sihat dan baik-baik sahaja hingga minggu ke-40 inshaAllah.

Okay dah alang-alang cerita, I cover semua sekaligus HEHE jangan marah. Entri ni panjang tau! Let's check it out..

Late cycle

My menstruation cycles adalah sangat teratur. Tak pernah lewat walau sehari pun. And as married woman, I  tend to keep track my cycles every month. Dulu henpon tak canggih, kena tulis dalam diari ataupun tanda di kalendar. Sekarang teknologi di hujung jari, download saja Apps macam ni, boleh keep track bila kita patut period, bila waktu subur, etc dengan lebih mudah dan efisyen.


I guna Apps My Days. Lebih kurang begini. Yang warna merah tu waktu kita akan didatangi menstruasi, yang warna kuning itu waktu subur. Nampak tak kat bawah sekali tu, tertulis 2 Day(s) overdue next period, memang masa tu lewat 2 hari je pun dah terus check HAHA nampak sangat tak sabar :p

Tapi, yang pasti, kuasa di tangan Allah. Rezeki Allah yang tentukan. I lewat sehari je. Disebabkan selama ini sangat teratur, maka lewat sehari pun dah excited semacam.

Dan hasilnya... Alhamdulillah.. terus peluk Ammar Yusuf, terus rasa nak manjakan dia puas-puas ;)


Tahun depan tambah seorang lagi berebut nak manja-manja dengan Mummy :D


Reaksi Suami

Sebenarnya kalau ikut perancangan, aku nak tambah anak sebaik sahaja habis pantang wakaka! Okay tak kelakar. Aku memang nak anak ramai dan rapat-rapat. Suami pula tak kisah anak ramai dan rapat tapi adik Ammar Yusuf ni biarlah lagi 2-3 tahun. Sebab lagi 2-3 tahun dia akan habis belajar. Lepas tu bolehlah kalau nak setahun sekali pun LOL! Puncanya, sebab dia masih sangat ralat dan masih rasa bersalah tak dapat teman I masa bersalinkan Ammar Yusuf dulu, and he feels sorry for Ammar Yusuf sebab most weekends dia ada kelas so tak dapat spend banyak masa dengan anak. Tapi itu perancangan mulut je lah, sebab kami tak ada pun ambil pil perancang/suntikan/IUD ke apa so apalah sangat perancangan sendiri ni kan HEHEHE. Masa baru tahu pregnant tu, berdebar-debar nak bagitahu Suami padahal kalau pregnant bukannya salah aku seorang HAHA. But knowing him as a kids-lover, I know dia mesti akan happy punya. In fact keterujaan dia tu melebihi aku kot, sebab awal-awal tu aku macam cuak tau. Hehe. Suami, awal-awal dah berleter macam-macam,

"First trimester ni jaga elok-elok ye Sayang, kandungan belum kuat lagi.."
"B take note la apa-apa kesilapan masa pregnantkan Ammar Yusuf dulu, pasal pemakanan semua. Belajar dari pengalaman." Malah setiap hari mengingatkan aku makan acid folic, vitamins, etc.
"B jangan lasak sangat, jangan stress-stress sangat, kena ingat B tu pregnant. Kesian kat Adik.." (sebab aku selalu lupa yang aku pregnant).

Suami.. adalah sangat supportive, and I'm so grateful to Allah that I am married to a guy like him. Being pregnant, aku adalah sangat cepat penat, tahu sajalah rumah tingkat berapa, office tingkat berapa, semuanya kena mendaki tangga. Kadang-kadang sampai rumah, macam tak larat nak layan Ammar Yusuf melasak main-main, Suamilah yang sentiasa memastikan Ammar Yusuf tidak kesunyian, memang Suamilah yang layan sampai dia dah mengantuk nak tidur baru dia bawa baringkan sebelah aku minum susu. Soal kerja rumah, usah cakaplah, syukur dianugerahkan Suami yang ringan tulang, terasa banyak perkara dipermudahkan.

Week 9


Reaksi Orang Yang Tidak Penting

Most people yang tahu the news, akan menunjukkan reaksi yang sangat positif. Tapi ada juga yang annoying bagi kata-kata yang tidak perlu seperti;

"Cepatnya pregnant, tak pandai budget ke?"
"Tak eloklah anak rapat-rapat, tak rabak ke bawah tu?"
"Kesiannya anak sulung kecil lagi, tak puas nak bermanja lagi."

Okay first, anak itu adalah rezeki dari Allah. Berapa ramai orang dalam dunia ini yang naaaaakkkk sangat anak tapi tak dapat, belum ada rezeki? Bila dah dianugerahkan tu, siapa nak tolak?

Then, inshaAllah, aku tahu badan aku ini macam mana. Kalau aku masih trauma, badan masih belum bersedia, of course aku akan bersungguh-sungguh ambil perancangan keluarga dan sebagainya. Bagi aku, sementara muda ni, sementara badan masih kuat bertenaga, inilah masanya untuk menambah ahli baru dalam keluarga. Takkan dah 35-40 baru nak sibuk bawa perut, sibuk nak sakit sana sakit sini (tapi tak tahulah kalau 35-40 pun aku masih pregnant lagi HAHA). Aku pun sebenarnya dah ada perancangan aku sendiri, by 33-35 dah boleh stop mengandung inshaAllah, tinggal nak membesarkan dan mendidik anak sahaja. Cun tak plan tu?

Financially, tidaklah kata sangat bagus kaya raya tapi inshaAllah masih mampu untuk menanggung seorang lagi anak. Sama juga seperti di atas, kalau kami rasa tidak mampu, sudah tentulah sejak awal lagi kami dah ambil perancangan yang sepatutnya. Sebenarnya semenjak awal perkahwinan lagi kami dah berbincang secara telus dan mengatur segalanya tentang kewangan. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan, segalanya sentiasa terkawal cukup makan pakai tak perlu bergantung atau meminta-minta dari sesiapa pun (melainkan Allah of course, that goes without saying). Janganlah persoalkan kemampuan kami, hanya kami yang tahu apa yang kami lalui. Lagipun setiap anak yang dilahirkan, memang ada rezeki masing-masing yang Allah dah tetapkan. Kita kena yakin dan percayalah. Ye tak?

Dan untuk Ammar Yusuf pula, memanglah bila ada adik nanti perhatian bukan lagi fokus pada dia seorang, tapi tak bermakna kasih sayang terus berubah dan dibeza-bezakan. I pernah baca somewhere, bila dah berkahwin dan ada anak, kita kena sayang suami/isteri 100%, anak pertama 100%, anak kedua 100% dan begitulah seterusnya. Itu yang kami akan cuba buat, it might be difficult but I don't think that it is impossible. Dan sebenarnya apa yang aku harapkan bila dah ada adik nanti, Ammar Yusuf ada lah teman bermain, bergaduh, belajar, bercerita, dan sebagainya. Sebab sekarang ni, dia suka betul kalau jumpa dengan orang baya-baya dia (padahal dia yang paling kecil sebenarnya -___-), dari situ nampak yang dia suka suasana yang ramai budak-budak, suka berkawan.. inshaAllah. Ammar Yusuf nanti sayang Adik ye!

InshaAllah lepas ni dah ada geng bermain, tak adalah kesian je main sorang-sorang masa Mummy Daddy tengah busy. Hehee busy.... :p

Setiap orang ada perancangan masing-masing, tahu kemampuan masing-masing dan tahu apa yang terbaik untuk diri masing-masing. Kau plan nak jarakkan anak setiap 5-6 tahun, atau kau memang nak anak seorang dua je, you may go ahead with your freaking plan tak perlulah nak question perancangan dan rezeki orang lain seolah-olah kau yang paling pandai merancang dan semua orang patut ikut cara kau. You're entitled to your opinion as I am to mine, so please have some respect. If you don't have anything nice to say, don't say anything at all.

Week 10

Alahan

Dulu masa mengandungkan Ammar Yusuf, I suffered a terrible morning sickness tau, setiap kali naik kereta pergi balik kerja mesti muntah, bangun pagi first thing akan pergi muntah dulu, gosok gigi, muntah lagi. For this pregnancy, loya-loya tu tetap ada cuma I sentiasa pastikan perut I tak pernah kosong. Sebelum pergi kerja WAJIB makan dulu kat rumah, or makan dalam kereta. Biasanya just makan roti macam tu, dan kalau dah takde makanan langsung, I akan lebihkan masak bubur Ammar Yusuf. Dah siap masak, masukkan portion untuk bekalan Ammar Yusuf dalam thermos, lebih tu I makan dengan kicap. Sedaaaapppp! So this pregnancy, tak berapa sangatlah morning sickness Alhamdulillah. Cakap pasal morning sickness/alahan ni, ada sesetengah orang tak mengalami alahan apa-apa, tapi husband dia pula yang muntah-muntah segala. As for me, I lagi rela biar I yang alami semua tu. Sebab I bila pregnant ni cepat letih, so sangat bergantung pada Suami untuk drive pergi balik kerja, tolong buat kerja rumah, tolong uruskan anak.. Kalau dia pun nak muntah-muntah, kan kesian dua-dua tak berupaya huuuu.. Tapi tak tahulah untuk anak ketiga keempat nanti macam mana pula, mana tahu Allah nak bagi dia rasa juga ke HEHE amboi ramainya nak anak :p

Week 11

Emosi

Terus terang, mengandung kali ini, emosi adalah sangat menakjubkan, tak adalah sensitif tak pasal-pasal, tak ada lagi ratu air mata. My hormone works very well Alhamdulillah, happy je rasa. Ceria je. Recently I watch What To Expect When You're Expecting, bagus cerita ini, elok kalau ditonton bersama suami isteri barulah orang lelaki ni faham apa yang dilalui oleh ibu mengandung hehe. Selepas menonton cerita ini barulah aku tahu, setiap orang akan melalui pengalaman mengandung yang berbeza. Bukan semua orang akan sentiasa glowing, dan bukan semua orang juga yang akan sentiasa miserable tak terurus. Terpulang pada diri masing-masing macam mana kita kawal hormon kita. Kadang-kadang bukannya pembawakan budak sangat, awak yang mengada. Eheh. Aku nak tergolong dalam golongan yang sentiasa positif, ceria, dress well and always embrace my own body. Aku percaya kalau emosi dan fikiran sentiasa baik, the glow tu akan datang dengan sendirinya tak perlu nak make up tebal-tebal pun. Dan hati yang tenang dan ceria tu mungkin juga disebabkan kita dah ada seorang anak, walau penat macam mana pun, balik rumah sentiasa ada penghibur hati, penenang jiwa. InshaAllah semuanya dipermudahkan.


Week 12

**********

Mengandung kali kedua, keterujaannya masih sama seperti anak pertama, cuma mungkin kali ini aku lebih tenang. Lebih compose. Tidak mahu berlebih-lebihan, tidak mahu terlalu bercerita. Lek-lek sudah. Fokus pada apa yang lebih penting, dan jalani hidup dengan lebih ekslusif. Itulah yang sebaik-baiknya :)


Week 13 

Alhamdulillah, habis first trimester! Dulu masa mengandungkan Ammar Yusuf, dekat 5 bulan baru nampak jelas perut, tapi yang ini, 3 bulan pun dah obvious baby bump. Kembar agaknya, kembar dengan lemak tepu :p


Til the next entry, Assalamualaikum!



Tuesday, October 30, 2012

Is Meaningless Flirting, Okay?

Berbual dengan seorang lelaki yang aku agak hormati, tentang sifat lelaki.

"Orang lelaki ni, biasalah kalau flirt sikit-sikit. Lagi-lagi kalau ada perempuan baru suka dia. Siapa yang tak rasa flattered, bila ada orang suka kita? Even awak pun akan rasa seronok bila ada lelaki syok kat awak walaupun awak dah kahwin kan? So biasalah kalau melayan sikit. Setakat gitu-gitu je, takkan ke mana pun. Sebab, apa-apa pun, dalam hati dia tetap cintakan seorang je.. Percayalah, saya lelaki, saya tahulah.."

Even sehari sebelum majlis pernikahan pun, seseorang ada menasihati aku (perempuan yang baik, sudah berkahwin puluhan tahun).

"Kalau suami kau sekadar flirt sikit, usha-usha awek sikit, gatal-gatal sikit, tapi still layan kau baik, layan anak-anak kau baik, hormat ibu bapa kau... Relax je. Normal la tu lelaki.."

"Jangan hanya perkara kecil seperti itu, punah rumahtangga. Sedangkan perkara (meaningless flirting) itu bukanlah apa-apa, isteri dah terlompat melatah. Be cool. Kalau terjadi perkara sebegitu, kita sebagai perempuan kena tangani dengan berhemah dan bermaruah.. Jangan malukan diri sendiri."

Sehingga kini, aku masih cuba digest apa sebenarnya yang dimaksudkan. Is meaningless flirting okay? Sebab jika diperbualkan topik ini dengan teman-teman wanita, memang hampir tiada yang boleh menerimanya.

"Kalau dia sayang kita, dia takkan buat.."
"Kalau dia sayang anak-anak, dia takkan buat.."
"Kalau betul dalam hati dia hanya cintakan kita, kenapa nak layan orang lain lagi?"
"Cuba kalau kita yang gatal, kita yang flirt, dia boleh terima tak?"
"Kenapa pula kita yang kena faham sifat miang dia? Kenapa bukan dia yang cuba faham betapa kita berkorban untuk dia? Kenapa bukan dia yang cuba buang sifat itu?
"Tak ke bodoh nak terus defend rumahtangga walaupun dah tahu suami curang. Ish tak bolehlah aku."
"Awal-awal lagi kenalah cegah, takkan nak tunggu dia kantoi atas katil baru nak sibuk menangis meratap.."
"Aku takkan boleh terima. Nak buat boleh, tapi... lepaskan aku dulu.."

Entah. Tidak aku nafikan kata-kata teman wanita. Sesetengahnya, ada juga benarnya. Tapi kadang-kadang, bukan semua semudah dikata. Berkahwin, tidak sama seperti zaman bercinta tanpa ikatan. Jumpa SMS gatal sedikit, boleh minta putus bila-bila masa. Sebab tiada komitmen, tiada tanggungan, tiada ikatan. 

Berbual dengan seorang lagi lelaki baik, yang tidak pernah tinggal solat dan sangat menyayangi isterinya, yang juga sangat aku hormati, katanya, "Orang perempuan ni, suami tak solat, tak marah. Suami tak pernah bayar zakat, tak tegur. Suami keluar pakai seluar pendek, tak apa. Bila suami kata nak kahwin lain, mengamuk sakan. Sedangkan berkahwin satu lagi tidak berdosa, tak solat yang berdosa besar, tak bayar zakat, berdosa, keluar rumah pakai seluar pendek, berdosa.."

Ditambah lagi, "Sebenarnya kalau suami minta izin untuk berkahwin lagi, lebih baik izinkanlah, sebab lumrah lelaki, biar dilarang tetap akan teruskan hubungan. Cukup baik dia minta izin, kerana wujud sesetengah lelaki yang memilih untuk berzina daripada berkahwin. Berkahwin adalah lebih baik daripada berzina. Sanggup biar bapa kepada anak kita terus bergelumang dengan zina?"

Lalu aku bertanya, "Kalau diberi keizinan, teringin tak Encik nak kahwin lagi?"

Lelaki itu diam sebentar, dan dijawab, "Taklah. Tak sanggup nak tambah tanggungan dosa lagi. Elok-elok kena bertanggungjawab atas seorang je, nak cari pasal tambah lagi tanggungjawab buat apa.."

Sama ada dia memang lelaki yang baik, atau dia berkata demikian kerana memikirkan kemungkinan aku akan terlepas cerita pada isterinya hehe.

Aku... aku tiada masalah membincangkan hal ini, sekadar perbincangan santai biarpun kadangkala pendapat yang didengar agak sukar untuk diterima hati seorang wanita. Namun aku lebih kepada sekadar mendengar dan mencelah, tak berani berkata apa-apa, apatah lagi meluap-luap mempertahankan hujah. Bimbang tidak mampu kotakan apa yang dikata. Janganlah berkata sesuatu yang kita tidak pasti mampu atau tidak untuk kita laksanakan, bimbang kata-kata akan memakan diri. Hanya mampu berdoa agar kebahagiaan rumahtangga berterusan, cinta dan setia kami suami isteri berkekalan, hingga ke hujung nyawa. 










Saturday, October 27, 2012

Our AidilAdha

Sehari sebelum AidilAdha, ibu mengandung yang dah tak muat untuk menyarung kebaya raya puasa tempoh hari, telah berjaya melaksanakan plan bijak.


Tehehehe, ajak semua adik beradik pakai abaya dan jubah agar diri sendiri tidak ketara sangat kegemukannya kehkehkeh.

Adik-beradik sangat memahami dan baik hati, maka bersetuju dengan perancangan ibu mengandung.


HEHE comel je semua pakai abaya, dengan Mama sekali pula. Mama terlampau bosan menunggu Lah setting nak ambil gambar, lalu tertidur sebentar. Dan Oyah memilih untuk bergaya ala ibu mengandung, posing usap perut. Mungkin disebabkan makan lodeh dan ketupat rendang tambah 3 mangkuk, beliau akhirnya menyedari bahawa perut beliau sudah melebihi ibu mengandung yang sebenar. Anak dara dua orang di depan, sangat adorable.


Mama dah tak tidur lagi hihi. Dan Oyah masih usap perut -___- Abaya kami ditaja oleh Abang Saiful yang bekerja di Dubai, sering menghadiahkan kami sekeluarga abaya yang super cantik, dan sering juga mencetuskan pening kepala adik beradik perempuan untuk memilih yang mana satu, sebab semuanya cantik-cantik sangat! Namun yang sudah berkahwin (Kakna dan aku) apatah lagi yang hanya seminggu sekali balik rumah (akulah tu) sudah tentulah akan dapat yang leftover sahaja T___T Still, tetap cantik, syukur...


Bukan hanya kaum wanita, para jejaka pun dapat jubah yang cantik-cantik. My brother has a really good taste in this. 


Riangnya pak aji kecil.


Pak aji kecil yang busy (body).


Pak Aji Ammar Yusuf Taiyoob dan Kakak Aina. Pagi raya itu, Mama buat announcement, "Raya Haji kali ini ada angpow tau!" Kami adik beradik (yang terdiri dari mak orang, bapa orang dan makcik orang) bersorak kegembiraan siap suffle dan breakdance, yea yea dapat angpow yea yea!! "Taaapiiiii, untuk cucu-cucu sahaja!!"sambung beliau. . . . . .

Sampai hati Mama mempermainkan perasaan kami T____________T


Mana-mana pergi mesti kelek botol air. Paling suka minum air masak, bagus anak Mummy, usus sentiasa bersih alhamdulillah makan apa pun tak pernah ada masalah sembelit.

My two handsome boys *ehem*. Penat beraya, terpengsan terus.


Bangun tidur, terus mandi dan tukar baju. Kali ini pakai baju tajaan Nenek Subang, beli di Mekah. Nak kena ke rumah Nenek Subang pula lepas ni. Untung kahwin dengan orang dekat, dalam satu hari je boleh pergi dua-dua 'kampung'. Tak payah nak sakit hati redah jem bagai kan Yayang? Hehe. *biasalah ayat orang bitter tak ada kampung :p* 

Selamat Hari Raya!




P/S: I thought my 12 year old nephew has reached his puberty, since his voice has changed, jadi like garau, and yeah, manly. So I asked (expecting dia akan malu-malu or something like that), "Eh adik dah pecah suara la.." He said, "Aah, sebab hari tu adik menyanyi kat sekolah.." I laughed straightaway oh I'm a bad aunty.





Thursday, October 25, 2012

Bucket List #3: Own A House

6 tahun lepas, ketika kami berada di Semester 1 Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam, kami sahabat baik 6 orang telah dikejutkan dengan berita buruk. 

Semester depan anda tidak layak lagi menduduki kolej kediaman, sila cari rumah sewa sekarang juga. Padan muka uols.

HAHA ayat nak drama je, padahal memang dah pakat beramai-ramai taknak pergi aktiviti kolej sebab dah planned next sem tu nak duduk luar. Barulah bebas keluar tengok midnight movie dan tak perlu lagi nak pergi ko-op pun kena pakai ikut sahsiah rupa diri UiTM amboi buruknya akhlak. Okay sambung. So masa cuti semester aku dilantik (or maybe self-appointed) sebagai tukang cari rumah sewa. Masa belum cari tu rasa macam senang, because, you know Shah Alam, bersepah-sepah iklan rumah sewa di batang pokok, tepi 7-Eleven, dinding bus stand dan sebagainya.

Turned out, I was wrong big time! It was damn hard for God sake!! Dah jumpa yang sesuai, terlambat sikit bayar booking fees (yelah kami berenam semuanya berjauhan ingat senang ke nak contact kumpulkan duit), esok call orang tu cakap dah ada orang placed booking. Kalau di kawasan Seksyen 7 tu memang sangat-sangat hot-cake berebut-rebut orang nak. Yang tak ada orang rebut-rebutkan, jauh hujung dunia duhh siapa nak duduk Seksyen 17-26 semua tu? Plus kami masing-masing tak ada transport hanya mengharapkan teman lelaki sahaja untuk jemput dan hantar ke kelas hewhewhew. Serius susah sangat nak cari rumah sewa ketika itu, kalau lambat place booking or bayar deposit, esok dah ada orang sambar. 

Ketika itu, hati kecilku berazam dengan penuh tekad berapi-api, "Serius dah kerja nanti aku nak beli satu rumah kat area Seksyen 7 ni lepas tu letak sewa tinggi-tinggi sebab tinggi macam mana pun mesti ada juga orang nak sewa, SERIUS SERIUS!!"

........................

Several years later, aku mendapat panggilan yang paling dinanti-nantikan from my property agent, 

"Husna, ada satu rumah orang nak jual. Kat Shah Alam Seksyen 7 blok sekian sekian, harga RM100k++ sekian sekian.. Dah ada penyewa dan diorang bayar sewa sebulan sekian sekian. Nak tak?"

I terlompat kegirangan sambil membuat aksi chicken dance padahal tengah memasak masa tu. Tapi taklah terus setuju. Kenalah minta restu Suami dulu, minta pendapat, minta izin, tanya pengalaman Suami, banyak benda belajar dari Suamilah sebab dia pun pernah beli rumah juga.

Okay sekadar berkongsi. Kalau you guys plan nak beli rumah, you kena ready at least 14% daripada harga rumah, bukan setakat 10% downpayment. Ini I beli dari owner, bukan dari developer. Dan ini adalah pengalaman I lah, orang lain mungkin berbeza pengalamannya, mungkin lebih mudah dan mungkin juga lebih renyah. Yes, 14% tu termasuklah downpayment 10% dari harga rumah, legal fees for bank loan, MRTA and such, and also legas fees for Sales & Purchase (S&P) Agreement, etc. So katakanlah rumah you harga RM100k, you kena ready at least RM14k untuk selamat. I pun baru tahu. Ingatkan cukup sekadar ready 10% downpayment je, silap rupanya. Menggagau korek habis semua simpanan, nasib baik tak korek tabung duit syiling sekali LOL!

Pasal downpayment tak perlu risau, sebab boleh juga keluarkan dari Akaun 2 KWSP. Tapi nak keluarkan tu, kena bawa S&P yang dah ditandatangan and other related documents, nak dapatkan S&P tu kena bayar dulu deposit. Faham tak? Means you still kena dulukan duit you untuk downpayment rumah, sign S&P, lengkapkan semua dokumen yang perlu, hantar pada KWSP, in a week KWSP akan terus masukkan duit dalam your account, means duit yang you dah dulukan tu you akan dapat baliklah. Ada juga my friend yang beli rumah, owner tu sanggup sign S&P without ambil downpayment dan tunggu sampai KWSP released duit pada dia, lucky him dapat owner baik tak perlu dia nak dahulukan duit. Tunggu je duit dari KWSP. Apa dokumen yang perlu for EPF withdrawal? Pergi je website KWSP, klik Ahli, at the left sidebar tu klik Pengeluaran, then Jenis-jenis Pengeluaran. Ada semua guidelines kat situ. Senang je. 

Sebelum buat semua urusan di atas, of courselah kena apply housing loan dari bank dulu, unless your Daddy is very the rich you want to pay cash la kan hee. Nak kena tengok juga you layak ke tidak untuk dapat housing loan, nak buat loan ni dia akan ambil kira semua your commitment, your higher purchase (hutang kereta), hutang credit card, or in case you pernah buat personal loan. Semua tu bank akan check tau, based on your record. Apa yang aku faham, jumlah ansuran bulanan rumah yang ingin dibeli tidak boleh melebihi 40% daripada gaji kasar kita. Hutang-hutang lain turut diambil kira. Di bawah adalah contoh pengiraan (mungkin tidak tepat dengan kadar terkini, boleh rujuk dengan bank-bank yang dipilih).


Kalau semuanya cantik, bayar kereta tiap-tiap bulan okay, tak ada bertangguh bayar hutang credit card, inshaAllah tak ada masalah untuk housing loan diluluskan.  Dah settle urusan housing loan, dah dapat Letter of Offer dari bank (showing that your application is approved) barulah boleh proceed dengan langkah di perenggan atas. 

It was essential to appoint a good lawyer, I agak bersyukur sebab my lawyer is quite okay la, cepat juga buat kerja, I submitted everything on May, by September dah siap dah. Macam my husband dulu makan tahun juga baru settle, tapi mungkin sebab rumah Suami tu rumah baru kot, I'm not very sure. Sampai mengamuk jugalah beliau dulu sebab dah nak dekat majlis kahwin rumah tak settle lagi. Kalau boleh selepas kahwin taknaklah menyewa, apatah lagi tinggal bersama keluarga. Macam mana nak bermesra bercinta di ruang tamu di dapur di ampaian kalau tinggal dengan keluarga HEHEHE diamlah.

Okay sambung. Dah settle urusan pembelian, dah siap tukar nama segala, aku set meeting dengan penyewa pula. Ini penting woh. Nak kena buat Tenancy Agreement baru, nak make sure after this diorang bayar sewa pada bank account I, lepas tu nak kenal muka sorang-sorang and nak dapatkan details everyone. Karang kalau korang lari tak bayar sewa, boleh aku tampal fotostat IC korang kat bus stop tulis WANTED. HAHA kejamnya, takdelah, of course I akan hold 2 months rental as deposit in case of anything, yeah we never know. Masa student dulu I pun kena macam tu juga, bayar advance 2 bulan sewa as a guarantee. Fair and square la.

My tenants, setakat baru sekali jumpa, nampak macam budak-budak baik. Sebelum datang konon plan nak buat-buat garang, biar dia orang takut, biar dia orang fikir banyak kali before nak buat bukan-bukan kat rumah I. Sekali bila jumpa, alahai sweetnya masing-masing, masuk-masuk rumah salam cium tangan kowt. Mostly lahir 1993, baya-baya Oyah je ni. Mengikut kata previous owner, budak-budak ni tak banyak masalah, payment cantik, takde buat bukan-bukan.. Harap-harap semuanya okay la dengan owner baru yang garang ni kehkeh. Rumah tu dah fully furnished, siap dengan washing machine, fridge, kabinet dapur, TV, katil, meja study segala. Oh anyway I buat sendiri Tenancy Agreement, my boss bagi contoh yang dia buat untuk rumah sewa dia so I just tiru, tukar nama, date, harga sewa dan lebih kurang je. Lepas budak-budak tu dah sign, just bawa pergi LHDN untuk matikan stamp. Kena bayar sikit rasanya, like RM80 macam tu depends on berapa harga kita sewakan. Aku tak pergi LHDN lagi, tak ada masa. Kalau kau nak suruh agent or lawyer buatkan Tenancy Agreement tu, dia akan charge kau harga sebulan sewa rumah kau. Gila, kerja senang je kot!


Nama penyewa dan alamat haruslah dirahsiakan, nanti tak pasal-pasal ada lelaki gatal pergi mengendap anak-anak dara ni aku pula yang kena bertanggungjawab. 

Alhamdulillah, memang dah lama aku berangan nak ada passive income macam ini. Susah-susah sekejap awalnya, dan kemudian boleh nikmati habuannya setiap bulan tanpa bersusah payah lagi. In future, manalah tahu jika ditakdirkan tiba-tiba aku jobless, at least adalah juga sedikit monthly income untuk terus bayar ansuran kereta dan hutang PTPTN tak perlulah nak bebankan Suami dengan hutang piutang kita. Kesianlah dia, dia pun ada hutang belajar juga, ada hutang kereta juga... nak tanggung anak-anak lagi.. I ada planned dengan Suami nak beli tanah, kemudian bina beberapa buah rumah yang kecil dan simple atas tu (something like quarters), dan sewakan pada orang. Best kan plan tu? Tapi lambat lagi kot, with the cost and everything kan. Mungkin Bucket List before I reach 40 ke :p Lagipun currently we're saving for our second home, rumah atas tanah pula sebab sekarang kan rumah tinggi. Rumah kedua ni mungkin hak milik bersama, letak nama dua orang. Itu perancangannya lah. Seronok plan-plan macam ni dengan suami, berangan kan free? Hehe, asalkan bukan angan-angan kosong. Selagi ada kemahuan, mesti ada jalan, inshaAllah. Sentiasalah yakin dengan rezeki Allah, fokus pada apa yang kita dapat berbanding apa yang orang lain dapat. Barulah boleh lebih bersyukur :)

So now....... I officially own a house under my name!! Alhamdulillah.. Bucket List No.3, checked!





Tuesday, October 23, 2012

Tentang Sifat Sabar dan Marah

Tadi masa makan dengan colleagues, kami berceritalah tentang tabiat masa muda. Topik utama, tentang tahap kesabaran dan sifat panas baran. 

Teringat aku dulu, aku memang ada masalah anger management yang agak teruk. Memalukan sebenarnya bila diingat balik, memang sangat kurang sabar dan cepat sangat nak naik angin. Mangsa utamanya mestilah teman lelaki ketika itu (obviously, he's no longer with me hewhewhew). Kesiaaaan dia bila ingat balik, even masa aku dah break off, masing-masing dah ada teman baru, when we occasionally talked that I asked, 

"Apa sebenarnya sifat buruk I dulu yang you paling tak tahan?" yeah for the sake of changing it for my new love (now my husband). He just said one thing, "Your anger".

Now, I'm way cooler. Selepas terbaca satu kisah tentang paku tu. Siapa pernah baca? Kononnya ada seorang pemuda yang terlalu panas baran, ingin mengatasi masalah itu lalu berjumpa seseorang tok guru. Tok guru cakap, cuba setiap kali marah, ketuk paku atas sebatang kayu. Maka setiap kali pemuda itu berasa marah dia akan ketukkan paku ke dalam sebatang kayu, sehinggakan tiada lagi ruang pada kayu itu. Perlahan-lahan, sifat marahnya mulai hilang. Dan dia berjumpa semula dengan tok guru tersebut dan dengan gembira memberitahu betapa berkesannya cara itu. "Sekarang," kata tok guru itu, "Cuba cabut semula satu persatu paku itu.." Setelah dicabut, memang berlubang-lubanglah kayu tersebut. Itulah kesan yang kita dah buat pada hati orang yang kita marah. Walau macam mana kita minta maaf, walau macam mana kita anggap orang itu dah lupakan, kesannya tetap ada dan tak mungkin hilang.

Sedih kan? Now I've changed, like a lot. Sometimes I wonder where did I got all these patience.. Mungkin disebabkan peningkatan umur. Mungkin kerana berjumpa orang yang sebetulnya untuk kita, sebab aku yakin jika aku masih mengekalkan hubungan yang lama itu, kemungkinan besar aku masih tidak berubah. Mungkin juga kerana perubahan hidup, mengenali cinta yang sebenarnya, berkahwin, melahirkan anak. Being a mother, perlahan-lahan tahap kesabaran memang makin meningkat.

Tapiiiiii.....

Macam mana penyabar pun aku, aku paling tidak boleh bersabar dengan orang yang lambat. Aku tidak sabar menunggu, dan aku paling tidak sabar berurusan dengan orang yang berbual-bual dengan orang lain dalam pada dia sepatutnya fokus bekerja.

Aku senang naik angin bila cashier pasaraya berbual-bual sesama mereka. Walaupun tangan dia tetap bekerja, apatah lagi kalau kau dahlah lembab, lagi nak berborak-borak ketawa-ketawa, kau tanyalah Suami aku berapa ramai cashier aku pernah tegur terus, kalaupun aku tidak hempas barang di depan mereka.

Aku senang naik angin bila pekerja di kaunter bank berbual-bual ketika aku tengah saspen berdebar-debar keluarkan amount yang banyak (yelah keluar amount yang banyaklah kena guna kaunter kalau tidak baik guna ATM je kan?). Karang tersalah kira macam mana?? Aku bukannya rajin nak kira semula sekeping-sekeping duit yang nilainya belasan ribu.

Aku senang rasa nak naik angin bila jururawat berbual-bual sesama mereka ketika sedang merawat aku, apatah lagi anak aku. Buatnya kau tersalah beri/suntik ubat lain, macam mana??

Dan ini satu yang aku paling rasa nak hilang sabar, tapi malangnya ketika itu aku tak boleh nak buat apa, adalah sewaktu dijahit episiotomi selepas melahirkan, doktor dan jururawat berbual sambil ketawa entah apa. Mujur aku stone masa tu sedut gas banyak, still... Gila buatnya tersalah jahit, kena buka semula, dan jahit semula, macam mana???


Siapa di sini yang macam aku??





Friday, October 19, 2012

Perkembangan Ammar Yusuf 14 Bulan

Dah lama tak cerita pasal anak kan? Banyaaaaakkk sangat nak cerita, tapi memang seriously tak ada masa, so memang apa-apa pun update di Twitter jelah senang dan pantas, eheh.

Okay. Kesayangan Mummy, at the age of 14 months, Ammar Yusuf masih belum berjalan dengan betul lagi. Dia menapak 3-4 langkah, jatuh, bangun jalan lagi 3-4 langkah, jatuh. Macam itulah dia. Kadang-kadang bila dah jatuh selalu sangat, dia dah malas HEHE, merangkak lagi senang. Ada juga dia bangun berdiri terus huru-hara goyang-goyang tangan kiri kanan nak dancing ikut lagu kat TV amboi! Mana badan nak stabil! HAHA. Aku tak risau pun, lek-lek je. Adalah hari tu risau sekejap fikir dia belum berjalan betul-betul lagi, bukan apa sebab bulan depan dah nak pergi Phuket, konon kalau dia dah pandai berjalan tak perlulah nak bawa stroller. Sekali baca blog ibu-ibu lain, kebanyakannya cakap kalau nak bawa travel ni seelok-eloknya bawa juga stroller walaupun anak dah pandai jalan. Sebab anak kecil ni cepat penat, cepat mengantuk. HEHE so dah tak ada apa nak dirisaukan dah.

Orang tua-tua cakap, anak kalau lambat berjalan, akan cepat bercakap. Kiranya dapat mulut dulu baru dapat kaki. Tak tahulah apa scientific explanationnya, aku pun tak adalah percaya beria. Cuma diperhatikan sejak Ammar Yusuf setahun hari tu memang dah banyak perkataan dia boleh sebut secara jelas. Tapi mostly perkataan yang satu suku kata sajalah HEHE. Bila dia nampak something yang dia tahu tu, dia akan terus tunjuk dan sebut..

Bird
Ball
Cat (ni dia siap bunyi nyaaawww lagi)
Dog
Bye-bye
Amiiinn
Nak! (kalau nampak makanan yang dia suka)
Allahuakbar (ni dia sebut "Abat" je sambil buat gaya takbir lepas tu terus "Amiiinnn". Amboi solat ekspress nampak??)

Apa lagi eh? Mummy pun lupa itulah update blog jarang-jarang banyak perkembangan dah tak dapat nak ingat dalam memori tua ni.

Setiap hari ada je perkataan baru, ada je new vocabulary. Ammar Yusuf juga dah kenal banyak anggota badan dan pancaindera. Tanyakan saja dia,

Rambut mana? Show Mummy your hair?
Dia akan tarik rambut halus dia.

Mana telinga?
Dia pegang telinga.

Mata mana mata?
Dia kelip-kelip mata. Hehe comelnya.

Perut buncit mana?
Dia tekan-tekan perut buncit dia :D

Siapa nama Muhammad Ammar Yusuf, angkat tangan??
Laju dia angkat tangan HAHA kadang-kadang belum habis soalan pun lagi :))

Kalau dia tak suka sesuatu, contohnya orang peluk dia kuat-kuat (akulah tu) ataupun gomol dia sampai rimas (akulah tu lagi), atau nak tukar diaper dia masa dia tengah seronok main (ini pun aku T__T), dengan muka muncung-muncung dia akan cakap, "Nanak la...". Sebab itu agaknya Ammar Yusuf lebih attached to his Daddy, sebab Daddy layan Ammar Yusuf lembut je. Tapi nak tidur, mesti cari Mummy juga. Itulah the power of being a mother. Tiba-tiba.


Being a boy, of course dia akan berminat dengan toys beroda ni. Kalau main kereta-kereta ni, memang dia akan berada dalam dunia dia jelah. Siap dengan bunyi enjin tuuuu... Kadang-kadang kereta bukan gerak sangat pun, bunyi je lebih -__-


Dan kalau kita kira satu, dua, tiga, mesti dia akan sibuk kira jari dia tapi berteraburlah kejap jari telunjuk kejap ibu jari HAHA. Bab ajar pancaindera dan anggota badan ni, aku memang perlu berterima kasih dengan babysitter dia lah. Bila ambil dia petang-petang, Kak Ha excited sangat suruh dia sebut itu ini perkataan baru yang dia dah tahu. Awal-awal dulu, rasa jealous juga. Ka Ha did a better job than me T__T Tapi sebenarnya aku kena bersyukur la kan, my son is really in a good hand. Recently dengar dia tengah in process ajar Ammar Yusuf sebut Subhanallah, Allahu Akbar... Kak Ha juga cakap Ammar Yusuf kalau Kak Ha bawa keluar rumah, nak masuk rumah dia akan sebut "Kummmm".. Anak Mummy bagi salam laa... :') Nanti inshaAllah I nak beli Iqra', or buku Alif Ba Ta tinggalkan kat rumah Kak Ha, sekurang-kurangnya sepanjang siang hari Ammar Yusuf dengan Kak Ha berlalu dengan pengisian yang bermanfaat kan? Siang belajar Alif Ba Ta, malam Mummy ajar English :') Dah besar sikit, Mummy nak ajar mengaji. InshaAllah, bab mengaji ni aku nak ajar sendiri. Besar ganjaran dia, satu ayat yang anak kita baca, yang mana ayat itu diajar oleh kita sendiri, azab kubur akan diangkat sehasta, sehasta dalam kubur ibarat langit dengan bumi. Tak salah aku. Wallahualam aku pun dah lupa. Dah tua ni banyak benda dah lupa :(

Ada orang kata jangan pressure sangat budak-budak ni, kecil-kecil suruh belajar itu ini, tapi bagi aku masa umur macam inilah otak dia macam sponge, yang mudah menyerap segala benda yang diajar. Masa inilah yang kita perlu manfaatkan sepenuhnya. Ala bukannya paksa dia duduk diam-diam baca buku dengan mak tunggu tepi pegang rotan ponnn, agak-agaklah -___-"

The way I see it, Ammar Yusuf (or I think most babies/toddlers) memang belajar daripada pemerhatian. Belajar daripada apa yang dia dengar. Dia selalu ikut perkataan yang kita sebut, mostly yang hujung-hujung la. Hari tu kat rumah Mama, Mama nak mandikan dia and say, "Let's go!" Dia pun excited sebut, "Go!" Hehe tiru! Maka dengan itu kami suami isteri memang sangat menjaga percakapan, yelah dua-dua pun berdarah muda kadangkala ada je terlepas bad words sekali sekala. Dan kami bercakap dengan Ammar Yusuf macam cakap dengan budak besar, means tak guna bahasa pelat baby-baby la. Biar dia dengar bahasa yang betul dan sebut benda yang betul.

Kenapa ada boboi join gegirl main masak-masak. . . . . T__T 
My angels with the gift I bought for Aina's birthday. Mula-mula dia tengok je Kakak Aina dengan Kakak Asha main. Tengok je anak-anak dara ni buat apa dengan periuk, senduk segala.

Bila dah tinggal sorang.....

Dia ambil periuk, berlakon tadah air kat paip, ambil senduk, kacau-kacau periuk.. dan suap masuk mulut.. T__T 

My boy... T___T 

Tak apa, biasakan dulu dengan periuk belanga ye, nanti dah besar boleh masak untuk adik-adik bila Mummy Daddy pergi kerja :D



Tuesday, October 16, 2012

Konsep Mencintai Seadanya Dalam Rumahtangga

Orang lelaki, suami khasnya, biasanya jarang ataupun susah ataupun malas nak bersikap jujur apabila ditanya sesuatu yang, dikhuatiri boleh merosakkan suasana.

Antaranya:

"Abang, takpe ke wife Abang ni gemuk? Abang tak kisah ke?"
"Takpe ke I jarang-jarang masak? Asyik makan luar je kita kan."
"I penat la, boleh tak I taknak kemas rumah hari ni?"

Biasanya, memang dijawab.

"Abang tak kisahlah, Abang sayang Ayang seadanya. Gemuklah sedap pelukk.."
"Takpelah, You penat kan.. I okay je hari-hari makan kat luar.."
"It's okay, rehat jelah.."

Tapi, cuba kita usaha sikit kuruskan badan, dress well, always look good.. mesti dia juga yang akan puji,
"Ayang nampak kuruslah sekarang.. Cantik, suka Abang tengok.."

Cuba kita sekali sekala memasak,
"Ish sedapnya you masak ni.. Hari-hari makan macam ni kan bestttt.."

Dan sentiasa rumah cantik berkemas.
"Senang hati Abang macam ni, balik rumah selesa je rasa.."

Apa yang aku nak tekankan sebenarnya (khasnya untuk diri sendiri), kita sebagai isteri jangan terlalu mudah berpuas hati dengan apa yang kita dah buat untuk orang yang kita sayang. Jangan terlalu berpegang pada kata-kata, "Kalau dia cinta aku, haruslah terima seadanya.." Dah tak berapa boleh pakai sebenarnya. Rasanya dah pernah cerita pasal ini kot dulu. Semua orang suka perkara yang cantik, bersih, sedap mata memandang. Maaf cakaplah, apa yang aku biasa nampak, bila dah kahwin ni, perempuan mesti akan lari body alignment, padahal umur belumpun 30 tahun lagi. Belum anak berderet-deret lagi. Manakala si suami tetap maintain kemas,  handsome... badan sedap-sedap. Hmmphh.. *suddenly wild imagination* Eh. HAHA.

Jagalah badan, penampilan.. Bukan nak suruh kurus keding dik oi, tapi biarlah sedap mata memandang. Because  the ugly truth is, semua lelaki suka pasangan yang sedap mata memandang, yang menjaga penampilan, jaga bentuk badan. Cuma bukan semua lelaki berani berterus terang. Suami je yang boleh tengok kita uncovered, tanpa sebarang hijab, tanpa seurat benang dan tanpa secalit mekap kan, kenapa taknak show him our best appearance? Janganlah muda-muda lagi dah gelebeh sana sini dan expect si suami akan sentiasa terima kita seadanya. Tak salah untuk berusaha lebih sikit, keluar dari zon selesa kita. Kalau malas ataupun rasa tak berbaloi nak pergi gym pun, beli je CD aerobik ke, bersenam kat rumah. Kalau Suami aku tu, macam yang aku ada mentioned in the previous entry, he gives the most sincere opinion about me dan akan sama-sama berusaha untuk mengatasinya. Tapi berpada-pada juga, takkan aku baru lepas bersalin nak dikutuknya gemuk gedempol hoi sentap mak oi! Bila aku bising pasal bentuk badan dan sebut pasal nak try swimming, dialah yang paling bersemangat Google sana-sini untuk cari tempat yang paling dekat untuk belajar berenang. Suami aku, bukanlah jenis puji melambung sentiasa, tapi bila sekali sekala dia cakap,

"B makin kuruslah, dulu ketat je B pakai seluar tu, ni dah loose dah Abang tengok.."

dan yang paling best,

"Nanti Adik lahir, B breastfeed juga tau. Macam Ammar Yusuf hari tu kan B breastfeed setahun, Abang tengok badan B cepat sangat susut. Impressed Abang.."  

HAAAA kembang setaman mak! Lain oh kena puji dengan husband berbanding masa zaman pakwe makwe dulu. Suami tu dia tengok kita siang malam tau, maka dipuji suami adalah yang paling bermakna, paling sincere, paling memberi kesan di hati. Betul tak para isteri sekelian? :')

Tapi kalau awak tu pregnant, tak payahlah sibuk-sibuk nak jaga badan pula! Pregnant woman tak apa gemuk pun, seksi bak kata husband kitew hihi. 

Macam tu juga dengan hal memasak, urusan rumah segala. Ini aku akui aku pun masih gagal juga sebenarnya, boleh kata seminggu sekali je kot aku memasak. Tambah-tambah sejak rumah babysitter dah jauh ni, kami setiap hari sampai rumah paling awal pun pukul 7.30 malam, kalau nak memasak pukul berapa pula nak dinner? Memang beli siap-siap jelah nampak gaya. Tapi aku harap aku boleh improve dari segi itu, siapa taknak jadi yang terbaik untuk Suami kan? Deep inside, walaupun aku sangat bersyukur Suami sangat membantu dalam urusan rumahtangga, dialah yang mengemas menyapu selama ini, tapi tak bolehlah nak terlalu selesa dengan keadaan itu. Sekarang tengah bahagia, tak apalah. Esok lusa, siapa tahu. Buatnya satu hari nanti (nauzubillah) dia jumpa gadis sunti yang sama personaliti dengan kita, punya semua kelebihan yang kita ada, tapi lebih terjaga penampilan, lebih rajin memasak, lebih rajin mengemas dan menguruskan rumah tangga................ T___T

Jodoh di tangan Allah, betul. Tapi tak salah berusaha lebih untuk perkuatkan jodoh. Perbaiki diri sehabis baik, sebelum ungkit semua kelemahan Suami. Sebab ada juga aku pernah dengar orang cakap, "Ala buat apa aku nak jaga badan sangat, laki aku pun gemok juga.." Cik kak, lelaki gemok pun masih ada yang minat tau, dan dia halal je kahwin lebih kalau dia hendak. Cubalah buat sesuatu tu dengan ikhlas, lecehlah kalau semua benda pun nak harapkan balasan. Bukan untuk orang lain pun, untuk kepuasan diri sendiri dan orang yang sangat kita cintai juga. Jangan bila dah terlambat, barulah kelam kabut nak berusaha ambil hati suami, nak perbaiki diri. Semoga kita semua dijauhkan dari situasi itu..






Wednesday, October 10, 2012

My Husband, My Bestfriend

One day, out of frustration, I said to my husband,

"I feel like we're more like bestfriends, than husband and wife!" and slamming the door hard. HAHA no of course not, I never slammed the door, it's like so inappropriate and disrespectful. I mana pandai nak naik hantu mengamuk macam orang gila, if I am too mad/sad/frustrated, I'll just cry silently, and give him the most painful silent treatment hehehe.

Yes, we're really like bestfriends. We talk about football, we try new adventurous things together, we give the most sincere opinion about each other, we discuss about every new gadgets in town, we laugh hysterically at dirty jokes, we argue about hot girls and cute guys, and stuffs. We don't take unnecessary things seriously, we're having so much fun with everything we have and we live our life to the fullest. We are indeed, bestfriends. 

Should I be upset?
That we're not like all those mushy-mushy romantic couple all the time?

On second thoughts, I know I shouldn't be, because.. 

"That is why I love you more, Sayang. Because you're my bestfriend. Bestfriends stay forever, we can never leave our bestfriend. No matter what happened.." so he says.








Friday, October 5, 2012

How To Help Your Husband Quit Smoking

Honestly,

I have no tips at all... Hehe..

My husband has been free from smoking for approximately 4 months now, and counting. To be fair, before that he was not really a heavy smoker pun, just a sosial smoker orang kata. He didn't smoke at home, or everytime we went out together, not in front of me, apatah lagi when our baby is around. He has been trying for years, as far as I'm concern, even before we get married.

Dulu I pernah juga tanya my superiors (both of them used to be a heavy smoker at their young age and now have quit smoking for good) apa petuanya, they said it happened just like that, and it wasn't easy of course, salah seorang daripada mereka mengalami sakit-sakit badan yang berpanjangan selepas berhenti, I don't understand why tapi mungkin kerana perubahan yang dialami dalam badan, but everything will be fine after several years. YEARS, mind you. So I take it, determination is the most important. I also once have a conversation with my boss' wife too, asking what she has done to make him stop smoking, she said, "Nothing, it's his own will. Will power.."

I've never really force him to quit actually, as I always know that it's not easy to quit even if it is doable. Ala I memang bukan jenis memaksa pun, lecehlah nak desak-desak ni nanti depan kita je dia tak buat sebab malas dengar kita berleter. Benda tak ikhlas, susah nak bertahan. So lek-lek je, he's lucky for marrying the coolest girl ever hehehe self-proclaimed :p Cuma I guna psychology cakap dengan dia, that a father who smokes, akan produce anak yang kurang bijak. Tak tahu teori ini dapat dari mana, mungkin daripada pemerhatian dan pengalaman. Sekali sekala kalau cerita pasal anak, macam mana anak bila remaja dan sebagainya, I casually said, "I wonder how to educate Ammar Yusuf about smoking, when you.. you know.." Ehehe. He always said about quitting, and he already tried several ways. Bermula dengan mengurangkan jumlah yang dihisap sedikit demi sedikit, he once tried nicotine gum, and almost try the patch one. Memang sejak kahwin dia dah makin kurang merokok, but never really stop. He once said, "Abang akan totally quit, before Ammar Yusuf faham apa-apa.." Owkayy..

Bila finally dia dah benar-benar berhenti, dia tak bagitahu I pun awal-awalnya sebab dia cakap takut dia terbuat separuh jalan. After like 3 weeks quitting, baru dia bagitahu.

"Abang dah 3 minggu tak smoking tau.."

"Really? Not even a single puff?"

"Yes, not even a single puff.. Tak perasan ke bila kiss Abang dah tak ada bau rokok?" HAHA annoying.

"Ya Allah I'm so proud of you Sayang..."

"But please don't get excited too early, I'm afraid if it doesn't last.."

"Nevermind, just keep doing what you do best.. At least you've started somewhere. Oh my I'm so proud of you!"

Patutlah awal-awal dulu I perasan dia kerap sangat beli Clorets/Eclipse, gula-gula berpudina. After having his meal je mesti dia akan makan gula-gula pula. Dululah, sekarang dah tak nampak dah.  

Now it has been 4 months, he's still standing strong with his determination Alhamdulillah. Sometimes I do ask, "Do you still have the desire of smoking? Ada tak rasa gian ke sekali sekala?

He said, "Entah, macam tak ada je. Kat office Abang lepak dengan those yang smoking kat pantry pun, tak ada rasa apa pun.."

I'm so proud of him. I prayed hard that it will last forever, so that he can be a good example for our kids. Because I do think it is quite difficult to educate our kids to not smoke, when the father himself is a smoker. Do you agree?

So if you ask me, what have I done to make him stop? I actually do nothing unless to keep on supporting his intention. Bila dia kata nak stop, jangan perlekehkan dia eventhough dah banyak kali dia kata nak stop, only God knows how hard he has been trying. Siapa taknak jadi sihat? Dahlah rokok makin mahal sekarang, siapa taknak jimat duit kan? Sebenarnya yang paling penting, semuanya kena datang dari diri dia sendiri. Whatever it is, he needs to be very determine, he needs to have a very strong will. 

Dan satu lagi, I  believe having a child is such a big helper, Alhamdulillah. Penangan anak kan, kau ada anak nanti kau tahulah macam mana. Anything for his little knight. Nak-nak Ammar Yusuf tu anak Daddy, semua benda nak buat dengan Daddy, Daddy adalah idola dia, Daddy is someone Ammar Yusuf will always look up to. Of course Daddy seboleh-boleh nak jadi yang paling baik untuk dia, kan? ;) 


Please stay strong Sayang, your kids and I are so proud of you :')