Thursday, August 30, 2012

Kanak-kanak dan Adab

Semalam sampai office awal, maka pasangan sehati berdansa pergi bersarapan dulu di kedai mamak berhampiran.


Pasangan sehati berdansa yang dimaksudkan.

Sementara menunggu roti canai siap dibungkus, kami memerhatikan sekeliling. Di meja depan, kelihatan pasangan warga emas sedang bersarapan dengan seorang kanak-kanak, berusia lebih kurang 3-4 tahun. Besar kemungkinan cucu mereka. Comel saja datuk nenek keluar pergi breakfast dengan cucu. Comellah, pada awalnya.

Sehinggalah nenek itu cuba menyuapkan air (aku rasa air teh tarik), tiba-tiba budak itu menepis lalu menjerit. 

"Taknak la! Orang nak milo! Milo!!"

Nenek pun nampak sedaya upaya menggembirakan cucunya dan cuba memujuk. Si cucu, masih terus menepuk meja. 

.
.

Aku.. aku suka sangat budak-budak. Dibesarkan dengan adik beradik yang ramai, dan dikelilingi anak buah berderet-deret sebelum memiliki anak sendiri.. maka sudah terbiasa dengan perangai budak-budak. Tapi aku paling susah nak suka, atau terima, atau berfikiran terbuka, dengan budak kecil yang kurang ajar. 

Orang kata, biasalah budak-budak mana faham apa. Ikutkan sajalah. Habis tu umur berapa baru kita nak expect faham, umur berapa baru nak ajar bagi beradab? 

Aku dan adik beradik tidaklah kata baik sangat semasa kecil, tidaklah kata bersopan santun sangat, tapi memang tak ada siapalah yang berani tak memasal nak menjerit memberontak membiadap di tempat umum hanya kerana keinginan tak dipenuhi. Kalau tidak berbirat peha kena cubit secara silent, tunggulah balik rumah berbelang badan kena sebat dengan hanger. Haa berani nak mengada?

Selalu masa menunggu giliran di klinik kerajaan, mesti ada seorang dua budak yang akan buat perangai. Biasalah tu. Tapi memang tak boleh terima kalau perangai tu menyusahkan aku. Ada sekali tu budak berlari ke sana sini terjerit-jerit lepas tu langgar pula stroller anak aku yang sedang tidur dalam tu, sekali langgar mungkin aku boleh tahan lagi. Masuk dua tiga kali memang aku dengan mata bulat  bersinar-sinar sound terus je, "Duduk diam-diam boleh tak?? Baby nak tidurlah". Mak kau taknak ajar, meh sini aku ajar.

Pernah aku nampak, budak perempuan dan ibunya main cubit-cubit pipi ololo comelnya. Kemudian si ibu cuba pakaikan skaf ke apa entah ke atas kepala si anak tapi ditolak lalu menjerit, "Taknak la pakai ni tak suka, tak sukalah bodoh!" Lalu ditepis-tepis berulang kali ke muka si ibu sampai si ibu sedaya upaya cuba mengelak. Tersentak hati aku, kau panggil mak kau bodoh, terus aku tengok reaksi ibunya. Akan dicubit anaknya kah? Akan ditampar mulutnya kah? Atau dijegil matakah? Surprisingly si ibu hanya ketawa kecil, "Ala pakailah, cantik la ni haaa tengok cantik kan??"........... Mungkin bodoh itu merupakan satu perkataan yang kelakar sesama mereka. Atau mungkin ibunya sudahpun berasa malu dengan orang ramai tapi cuba dikaburi dengan gelak tawa. Haih.. Masa kecil panggil emak bodoh, dah besar entah apa dipanggil emaknya..

Adab bertandang ke rumah orang is another thing. Budak-budak biasalah nak explore itu ini. Tapi biarlah sentiasa di bawah kawalan dan pemerhatian ibu bapa. Memanglah budak-budak tak ada akal lagi orang cakap, tapi mak bapak budak kan dah cukup akalnya? Pernah baca kat satu blog ni, ada anak someone ni datang rumah orang, selamba pergi dapur buka fridge, nampak kek coklat cantik belum dipotong, pergi minta dengan emaknya. Kalau akulah buat perangai maca tu masa kecil, memang biru peha kena cubit dengan Mama tu ha gatal sangat buka fridge rumah orang macamkan rumah kau takde fridge! Tapi sebaliknya, emak budak boleh pula pergi jumpa tuan rumah, "Boleh tak potongkan sikit kek coklat tu, si Boboi ni ha nak makan..." Hamboii. Sudahlah tuan rumah memang simpan kek itu untuk special occasion, kan dah jadi awkward.

Baru ni baca Twitter, kawan baik tweet (Babe, minta izin print screen eh :p) 



Melainkan anak kita yang panggil anak awak "Eh jomlah masuk bilik kita ada game baru emak kita beli", membiarkan anak masuk ke dalam bilik tuan rumah memang aku rasa agak melampau. Please, orang takkan nampak anak awak tu comel tak apalah masuk bilik kita awak kan kecil lagi tak faham lagi, orang akan nampak awak sebagai seorang ibu/bapa yang gagal mengajar anak tentang adab sopan.


Kids will always be kids. Semua benda nak explore, semua benda nak tahu. Tugas kitalah nak membentuk anak itu jadi macam mana. Dan tugas kitalah nak mengawal tingkah laku anak kita yang mungkin belum memahami apa-apa itu. Kadang-kadang tengok anak dah bukan main melampau buat perangai, kita ni nak tegur karang anak orang, lalu dengan penuh harapan kita pandanglah ibu bapanya kot lah parents dia nak tegur ke.. Sekali diorang boleh buat bodoh je, macam semua itu dah jadi perkara biasa. Perkara biasa di rumah sendiri, tak bermakna boleh dibuat di tempat orang juga encik.

Aku pun takut juga sebenarnya jadi parents ni. Nak sporting sangat sampai nak jadi BFF dengan anak, anak mungkin boleh hilang hormat. Sebab dah terlalu anggap kita macam kawan. Selalu sangat dah nampak kes macam ini. Tapi kalau nak strict sangat, anak mungkin memberontak dan akan perlahan-lahan menjauh dari kita. 

Well, mungkin semua benda kena bersederhana, moderate orang kata. Berpada-pada. Semoga Allah kurniakan kita semua anak yang baik, kalaupun tidak mampu nak berjasa kepada orang lain, cukuplah sekadar tidak menyusahkan orang dan tidak memalukan kita. 



Monday, August 27, 2012

Ammar Yusuf dan Makanan

Tengah hari itu, selesai suap Ammar Yusuf makan, aku ambil makanan untuk diri sendiri pula. Nasi, sup sayur dan ayam pedas pemberian mertua. Lalu duduk di sofa. Malas nak makan di meja makan, panas jauh dengan kipas. Tapi mungkin bila Ammar Yusuf dah besar sikit, akan makan di situ, kalau tidak jadi habit pula semua makan depan TV.

Nampak aku pegang pinggan, terkedek-kedek Ammar Yusuf datang. Panjat sofa, berdiri, pegang bahu aku dan tiba-tiba cium lembut pipi aku. Lembut sangat. Lepas cium, dia tengok muka aku. 

"Ni nak nasi Mummy la ni. Tadi kan Ammar Yusuf dah makan.. Tu la tadi Mummy suap main-main."

Lalu dicium lagi pipi aku. Perlahan dan lembut je. Geram betul budak ni, bodek nombor satu. 

"Pedas la sayang.."

Kali ketiga dicium masih tidak berkesan, lalu dia turun sofa dan sambung bermain-main.



Malam itu, masa aku ambil nasi dan sup sayur untuk makan malam, teringat kejadian tengah hari itu.

'Hmm tak payahlah ambil gulai ayam pedas. Mana tahu dia nak juga..'

Seperti dijangka, sebaik sahaja aku duduk di sofa, terkedek-kedek dia datang. Kali ini tanpa menunggu dicium, aku dah bersedia nak suapkan dia nasi dan sup sayur. Which is lebih kurang makanan dia je. Cuma aku punya tidaklah hancur macam dia punya -__-"

Maka perlahan-lahan aku suapkan dia makan, dengan tangan saja. Best. Selama ini suap guna sudu, tak rasa nikmatnya. Tersenyum-senyum dia makan sambil mengomel entah apa. Seronok agaknya dapat makan makanan orang dewasa. Sekali-sekala aku bersihkan nasi yang terkeluar di luar mulutnya. Yang best tu lepas je aku sapu bibir dia, jari kecil dia pun mesti sapu bibir aku juga. Comel betul.



Disebabkan dia nampak seronok dan berselera makan something yang dia nampak kita makan, maka sekarang aku dah ada idea untuk suap dia makan tanpa perlu nak kejar dia sana sini. Letak makanan dia dalam pinggan kita, duduk sofa pura-pura nak makan, mesti dia datang nak join :D


"Mestilah nak makan makanan orang dewasa, kita dah big boy tau, tengok ni pakai kain pelekat!"





Friday, August 24, 2012

Aidilfitri 2012 - The Best

Assalamualaikum, hai semua!

How's Raya treating everybody? Well, I must say, Aidilfitri kali ini merupakan hari raya yang sangat bermakna untuk kami, untuk aku terutamanya. Bestlah. Indah sangat rasanya. Kita cerita sekali lalu jelah ye, dari raya pertama sampai keempat. Empat hari sudahlah, buat hal pula nak update cerita raya sampai 30 hari.

Raya Pertama

Well, tahun ini dimulakan dengan beraya bersama keluarga Suami di pagi raya. Or at least, that was what we actually planned :/ Sebab end up sampai kampung Suami (at Kajang -__-) LEPAS ZOHOR kot. Yelah anak bujang sepanjang pagi tu meragam bukan main, dia batuk-batuk hari tu yang mana kemungkinan besar puncanya adalah sebab aku setiap hari minum ais sepanjang bulan Ramadhan. So take note please breastfeeding moms, when you've decided to breastfeed, it means a full commitment. Makan minum segala kena jaga tahu! Okay tak apa, lesson learnt. Dah dia meragam tu, nak berkepit dengan Mummy saje langsung taknak dengan Daddy dah mana nak berkejar masaknya, mana nak layan dianya, mana nak packed makanan untuk bagi mertuanya...

Oh, I cooked soto ayam for raya hihi. 


Siap dengan bergedil daging. Nothing fancy pun, sebab kalau nak diikutkan soto la yang paling senang masak tak payah nak bersantan segala hewhewhew.

Dah siapkan makanan, siapkan anak pula. Kemudian nak kena siapkan Suami lagi. Wahh terasa superwoman pagi itu ini baru anak seorang dah kelam kabut macam mana nak anak 8 seperti yang dirancangkan?? Tak apa, kelam kabut itulah yang manis sebenarnya, pengalaman pertama beraya sebagai isteri dan ibu. Puas hati jugalah dapat siapkan semua, walaupun timing lari sikit. Eh lari banyak kot :p


Our big happy family. Gambar diambil dari instagram adik ipar ;)


First family potrait. Sebenarnya aku taklah segemuk seperti dalam gambar. LOL why suddenly so defensive??

With all my sisters-in-law whom I loved very dearly. Me and them, are like real sisters, you can see how we resemble each other kan? Nak rapat dengan ipar duai ni senang je, treat them like your real sister/family. If any of them did something wrong, I tegur as how I tegur Oyah, kami bergurau sama macam I bergurau dengan Oyah, cuma mungkin dengan Oyah lebih kasar la kot yelah kenalah sesuaikan dengan situasi. Oyah tu dah memang kasar sikit, adik-adik ipar I masing-masing alahai lembut je. Sometimes I get to know their updates better than my husband, sebab diorang lagi kerap berSMS/WhatsApp dengan I rather than their own big brother haa move away Sayang, I'm your sisters' favourite person now LOL. Taklah. My husband is rather strict (garang tau dia ni dengan adik-adik), and obviously he's a guy. Girls kan lebih selesa bercerita dengan girls juga kan? ;)


Tengok muka anak bujang I, manis je senyum padahal tengah cranky masa ni. Actually masa datang tu lengkap je bersampin (ke samping) bersongkok segala, tapi rasanya tak sampai 5 minit dah buka kot. Dia rimas. Masa kecil dulu boleh je pakai snow cap bagai, dah besar dah pandai capai, cepat je dia cabut songkok dia.

Haa ini jelah gambar dia lengkap bersampin bersongkok yang aku sempat snap. With Mummy Nadia. Tu pun dah dicabut songkoknya. Hadoii.

Selesai beraya dengan keluarga Suami, kami bergerak menuju rumah Mama pula in the evening. Kan dah cakap best kahwin dengan orang dekat ehehh ;)

Raya Kedua

Seperti yang disebut dalam entri sebelum ini, raya kedua kami akan ke Batu Pahat untuk majlis pertunangan adik teruna aku. Hmm.. dah besar dah Man ni, dah nak kahwin dah eeee tak malu nak tawen :p

Bila travel secara konvoi beramai-ramai (4 buah kereta), WhatsApp Group made easy.


It gets too hilarious I can't even focus on the journey, thank God I'm not the one who drives. Thank God my husband loves his new car very much he won't even allow me to drive T_T. Rugi orang takde smartphone, tak dapat bergosipan adik-beradik (sindir Oyah kehkeh).

 Kat R&R Ayer Keroh. Budak rambut blonde ni pantang kereta berhenti, terlompat-lompat dia tunjuk-tunjuk stereng. Ingat kita stop sebab nak tukar turn bagi dia drive agaknya -__-


Depan rumah pengantin perempuan. Eh bertunang pun kira pengantin ke? Belasah jelah. Kami dah sepakat masing-masing pakai turquoise, tapi biasalah kalau majlis-majlis macam ni memang kaum wanita jelah yang semangat beria ikut tema. Yang lelaki ikut tema itupun gara-gara paksaan HAHA. 

Dari kiri: Lah, Matda, Man (yang bersongkok nampak kecil di belakang padahal besar badak), si cantik manis, Aina, Ammar Yusuf and Daddy kat belakang Aina, Oyah, Kakak, Imran, Ikhsan, Irfan, Kakna dan Asha. All of our siblings are here, except Abang Saiful. Tengah park kereta agaknya. Gambar diambil dari Facebook abang pengantin perempuan, thanks! Really love this photo :')


All my sisters with my brother's future wife, Dila :)


Gambar penantin. Hihi ambil dari Facebook abang Dila juga. Man dah tahu Dila pakai pink, dia nak juga pakai blue kalau tak dah boleh nikah terus dah ni warna baju tak sama tak bolehlah nikah LOL big deal. 

Daripada Batu Pahat, kami terus ke Johor Bahru melawat saudara mara Suami di sana while the rest of my family beransur pulang ke Kuala Lumpur. Konon jelah nak pergi Singapore, kononnnn jelahhhh sekali pasport tak bawa kononnnn jelahh. Tak apa, big deal sangatlah pergi Singapore tu, lain kali pun boleh pergi ye dok?

Raya Ketiga

Penatlah nak bercerita lagi. Layan gambar sudahlah ye.

Kata dah big boy, ni kenapa manja dengan Mummy lagi ni?? :p


Galok deh mu ni. Ni dekat rumah cousin Suami. Nampak tak botol air tu? Mana-mana pergi WAJIB bawa sebab budak bertuah ni sangat kuat minum air masak. Good, good. Boleh kasi cuci itu kidney since raya ni budak bertuah amboi bukan main makan soto lodeh segala. Grandpa panggil Ammar Yusuf, Ammar Lodeh sekarang sebab sangat suka makan lodeh LOL. Awal-awal tu risau juga, yelah makanan sedap-sedap semua itukan ada garam dan segala mak nenek bahan perasa, nanti bagi pressure kat kidney dia yang masih kecil tu untuk tapis, tapi dah dapatkan consultation dari Kakna, and Kak Ita (both are doctors), boleh je bagi tapi berpada-padalah. Plus he drinks a lot of plain water, inshaAllah okay ;)


Kan dah kata, dia memang kerap minum air. Dan kerap buang air juga. Cepat je diapers dia berat. And mungkin disebabkan banyak minum plain water juga Ammar Yusuf tak pernah ada masalah buang air besar. Senang je berak. Alhamdulillah la. Harap-harap kekerapan dia minum air masak ni tak bawa apa-apa kemudaratan.


On the way balik KL tu, kami sempat singgah di Johor Premium Outlet (JPO). Kalau jenis shopping barang branded habis, tempat ini akan menjadi sangat menyeronokkan untuk anda. Tapi aku kan average saja, so rasa biasa-biasa jelah. But based on apa yang aku nampak, tak adalah murah sangat pun rasanya. Entah. Aku lebih berminat dengan barang anak je sebenarnya, so tengok kat butik Poney, GAP Kids, macam tak beza sangat pun harganya dari yang kat shopping complex biasa.


Eh tadi kata penat nak cerita suruh layan gambar saja?? LOL dasar suka bercerita.

Raya Keempat

Raya keempat datang rumah Mama lagi, sebab memang dah janji dengan adik beradik nak berkumpul pada hari raya keempat. Mama pun masak beria hari ini, raya pertama hari itu masa sikit saja ketupat dan rendang sebab adik beradik yang cemburu (read: Aku dan Kakna) yang beraya di rumah mertua tak bagi masak sedap hari pertama sebab kami tak ada LOL jahat betul. Mama biasanya hari pertama memang akan masak beria, memang kalau siapa yang tak ada tu rugi besar :D



Ammar Lodeh.

Bila dah berkumpul ramai-ramai ni, we do what we do best.. mercun!! HAA lupa terus azam baru taknak main mercun di kala sakit hati apabila berada di rumah sendiri anak nak tidur sekali berdetum-detum bunyi mercun lalu berkata pada diri sendiri, "Baru aku faham perasaan mak-mak lain bila aku main mercun dulu.. baru aku faham... aku berazam takkan main mercun lagi" Ah tak kemananya, mana meriah raya tak main bunga api dan mercun kan? Kahkah maaf zahir batin :p





Gambar semua diambil guna flash iPhone. Maka semua jadi mata hantu LOL. Boleh je nak edit gambar reduce red-eye tu, tapi tahulah akak kau ni, malas :p


Okay I think that's a wrap of my Raya story. Ada yang baca sampai habis tak?? Can't promise that there won't be anymore Raya stories after this LOL. I just love Aidilfitri. It's.. beautiful. Again, Salam Aidilfitri semua! Jemputlah datang raya kat rumah, but please bagitahu awal-awal, like a day before. Unless kalau awak nak tolong kita kemas rumah, beli barang masak, then tolong masak pulak, lepas tu buat air sama-sama heh heh.. Fridge kat rumah tu kecil je, kami hanya beli barang untuk terus masak tak ada simpan stok banyak-banyak macam kat rumah emak-emak kita tu. Tapi biskut raya sentiasa ada (setakat inilah), kalau nak datang berborak makan biskut raya saja, anytime silakan ;)

'Til the next entry, wassalam ;)


Thursday, August 16, 2012

Salam Aidilfitri



"Oyah, walaupun aku dah kahwin dan kau yang kena ambil segala tugasan aku dulu, tak bermakna aku tak perlu buat lagi semua tu. Dah kahwin lagi baaaaanyaaaaakkk kerjanya tahu!"

Raya tahun ini merupakan kali pertama yang benar-benar beraya sebagai satu keluarga. Tahun lepas kan aku masih berpantang, baju raya pun kirim beli dengan orang, baju raya anak tak ada pun yelah Ammar Yusuf pun haluusss je masa tu mana ada saiz, dan Suami siap recycle baju Melayu masa konvo diploma dia HEHE kesiannya.

So far persiapan raya biasa-biasa sahaja, biskut raya pun tempah belaka. Dulu kat rumah Mama watak akulah yang tukang buat biskut raya. Tapi sekarang oven tak ada, tapi bukan itu puncanya sangat, tapi masa yang tak ada sebenarnya HAHA alasan. Tengoklah lepas raya nanti beli oven ke, baru buat biskut. Yelah biskut raya selalunya dah hujung-hujung raya baru laku, masa hari pertama kedua orang lebih kepada nak makan ketupat lemang nasi impit kuah lodeh sambal sotong oh Tuhan meleleh air liurku. Eh alamak nak masak apa raya ni??

Baju Melayu Ammar Yusuf dan Suami sudah ditempah awal-awal lagi, dah lepas tu jenuh nak cari baju kurung yang sedondon. Cari baju perempuan lagi susah rupanya, so next year mungkin akan beli baju aku dulu baru hantar tempah baju both the boys. Tapi kalau tahun depan dah ada anak perempuan mungkin keempat-empat kami akan hantar tempah sedondon semuanya wahhhaa berangan tak apa tak kena bayar pun. 

Okaylah.



Selamat Hari Raya Aidilfitri to all my loyal readers. Segala salah silap, tersalah kata terkasar bahasa tersindir terkutuk ataupun tertulis sesuatu yang sebenarnya langsung tidak merujuk pada anda tapi anda terasa hati, dengan rendah dirinya saya memohon maaf. Saya sebenarnya takut sangat kalau ada di antara entri saya selama ini menjadi punca dosa saya bertambah-tambah walaupun saya dah mati. Please, forgive me.

Drive carefully ya, berayalah berpada-pada dan dalam keadaan penuh kesederhanaan. Take care semua, lots of love =)








Tuesday, August 14, 2012

Daddy's Birthday and Raya Plan

Kita mulakan entri dengan menatap gambar pengantin.


Kahkahkah. Motip??

So last Sunday was my husband's 29th birthday. Tahun depan dah masuk kategori tua, sebab dah ada angka 3 di hadapan hihi. But it's alright darling, you'll always look like an 18 year old boy. Birthday boy kan? Bagi muka sikit :p

Since I've bought something for him from Bangkok, so semalam sepatutnya pergi makan-makan sajalah. Kami simple sahaja, nothing extraordinary for birthdays, dah tua pun. Amboi kali kedua sebut perkataan tua. I ingat nak belanja makan buffet at any fancy restaurants/hotels ke.. namun ditolak beliau..

"Taknaklah buffet Yang. Muak dah laaa.."

Memang pun. Dah bosan dah sebenarnya, dah terlalu kerap makan buffet (most of them company yang belanjalah of course, takde maknanya kami selamba nak pergi makan sampai RM100++ seorang amboi. Baik beli baju raya.). Balik-balik benda yang sama juga dihidangkan. 

Punyalah konon-konon nak makan Chilis lah, Tony Roma's lah, tapi takde pula terfikir nak booking dulu ke apa selamba walk-in saja, datang pukul 6.30 petang ada hati nak walk-in kahkah memang jangan harap ada yang kosong, SEMUA FULLY BOOKED! 

Last-last.. Nando's saja T_T Itupun pukul 8.45 baru dapat makan T_T. Nando's. . . bosan gila kot, selalu sangat dah makan sini. Tak apalah, since we both dah super hungry and there's not many choices available, belasah jelah. 


Perangai baru budak bertuah. Berdiri atas babychair. Tak boleh duduk diam dah dia sekarang. Aktif kemain!


Bukan takat babychair je, dalam stroller pun dia nak berdiri! Inilah akibatnya kalau tak pakaikan seatbelt. Tau-tau dah macam-macam aksi. Hoi hoi siapa tengok benda kat belakang tu batal puasa :p

Bila dia dah macam ni, aku tolak juga slowly kot lah bila dah bergerak tu dia cuak ke apa. 

Sekali..


Takde maknanya! Makin seronok adalah. Geram je aku. Macam-macam akal dia ni sekarang tau.

Last-last dukungkan saja. Kalau ringan tak apa T_T 


Bila Mummy dukung.. serius je muka. Mummy kan garang, kalau lasak sangat Mummy rotan je. Haa takut tak???


Bila Daddy dia dukung, amboi bukan main happy lagi. Baguslah tu dua beranak ni.

Oh, semalam kami dah buatkan passport untuk Ammar Yusuf, heh heh senanglah nak pergi mana-mana lepas ni wahh cakap macam ulang alik oversea tu macam dari Puchong ke Kampung Batu je. Takdelah, memang nak kena buat pun, November ni kan nak pergi Phuket ;)


Dik, tutup mulut dik, masuk lalat nanti :p

Masa on the way to Jabatan Imigresen tu aku bayangkan mesti leceh budak bertuah ni nak duduk diam-diam ambil gambar. Sekali, satu kali snap je orang tu kata "Haa okay dah." Sekali je??? Memang pantang nampak kamera rupanya T_T

Raya kedua nanti kami akan ke Batu Pahat, adik aku (Man) bertunang. Alang-alang dah ke sana, inshaAllah akan terus ke JB melawat saudara Suami kat sana, and kalau ada kesempatan mungkin akan pergi Singapore. So far itulah perancangannya, tapi tengoklah macam mana nanti. Yelah, orang tak ada kampung kan. Tapi kami happy je sebenarnya, setiap kejadian ada hikmahnya. Dan hikmah untuk kami adalah tak perlu nak bergaduh bergilir balik kampung siapa, tak perlu nak bersesak kat jalan raya everytime menjelang hari raya. Bak kata husband, "Untung kahwin dengan orang dekat.." ;) 

Nikmat mana yang engkau dustakan?


Penyeri hidup saya. Budak rambut blonde gigi 5 batang yang banyak akal banyak mulut :')
Kalau cakap depan Daddy, mesti dia akan cakap, "Daddy tak penyeri hidup Mummy ke?"
Maka setiap kali puji anak terpaksalah pakejkan dengan puji bapak sekali -___-









Saturday, August 11, 2012

Bila Blog Direview...

Hehee..

Segannya. Sebab dah lama baru tahu. Yelah kita bukan siapa-siapa pun. Blog biasa-biasa saja. Layout blog tak kreatif langsung. Update pun dah jarang-jarang, dan setiap kali update pun rasa  macam.. apa entah aku tulis ni ada ke orang nak baca?? Kita tak kaya, tak pandai sangat belajar, tidak puitis ataupun kreatif dalam penulisan, malah tidak juga cantik stylo like all those hijabsters. 

Still.....

Anyway, thanks to those yang sweetnya alahai.. sudi buat entri tentang kita. Or even mention and linked kan my blog in your bloglist. 

Walaupun mungkin tidaklah apa-apa sangat bagi orang lain, tapi ianya sangat bermakna untuk saya. You guys really make my day. Bila rasa macam down and the world is against me, ayat yang mungkin kedengaran biasa seperti "Suka sangat baca blog akak.." macam itupun rasa macam bermakna sangat. And it makes me smile.

Iyalah, sebab kita bukan siapa-siapa pun..

Hah, oleh itu, kita dengan gembiranya dah 'curi' link post korang tu, and listkan at the sidebar belah kanan ni, di bawah tajuk 'Reviewed'. Jangan marah ye.  And kalau ada (wah siap tanya kalau ada) lagi yang pernah tulis tentang kita tapi kita tak perasan (sengaja la tu taknak bagi kita perasan syok sendiri), do let me know please, nak show off  kat husband bookmark and baca bila tengah down mahupun di kala gembira, sebagai penaik semangat ececeh annoying sangat rasanya ni. Ok lah. Thanks! ;)


Gambar hiasan.









Thursday, August 9, 2012

Zakat

Assalamualaikum,

Hari ini aku nak share tentang zakat. Zakat pendapatan to be specific, sebab apa yang aku nampak, sangat ramai yang tidak tahu, tidak faham, atau tidak mahu ambil tahu tentang zakat pendapatan ini. Memang kalau kita baca, banyak betul percanggahan pasal kewajipan membayar zakat pendapatan ini, ada yang kata wajib, ada yang kata tak wajib. Ada yang kata wajib untuk kategori tertentu sahaja. Ada yang kata siapa yang bekerja di negeri tertentu sahaja wajib bayar zakat pendapatan (macam tu pun ada??). Well, aku nak ulas panjang lebar pun tak berani yelah apalah sangat ilmu agama aku. Nak nak kalau kita hanya bersandarkan ilmu dari internet sahaja, bukan dari sumber yang lebih diyakini. Tapi walaubagaimanapun, yang penting;

1) Zakat merupakan salah satu rukun Islam. Maka tak perlulah kita nak persoalkan rukun Islam.
2) Gaji aku setiap bulan ditolak income tax, kenapa kita nak terus bayar income tax sedangkan ada pilihan yang lebih baik, iaitu membayar zakat? Sekurang-kurangnya zakat itu akan disalurkan kepada umat Islam sahaja, berbanding income tax.

Tahukah anda, jumlah cukai pendapatan yang ditolak dari gaji anda itu boleh ditukarkan kepada zakat? Means instead of cukai pendapatan, kau convert jadi zakat pendapatan. Kau bayar zakat instead of cukai. Say NO to income tax, YES to zakat. Haa beria bagi 2-3 ayat padahal maksudnya sama sahaja.

Caranya senang saja, kalau kat tempat kerja aku ni kami buat macam ni. Download saja Borang Potongan Gaji seperti gambar di bawah.

Sebenarnya boleh je minta dari HR Department, tapi disebabkan kami berpuasa lemah gemalai dan masing-masing dah tua maka tak larat nak turun naik pergi HR Department di bangunan sebelah, kami download saja. Kalau download kena isi 4 salinan, kalau ambil dari HR boleh isi sekali sahaja sebab borang ni dia bagi in carbon copy. Untuk penambahan amount (sebab naik gaji naiklah income tax maka haruslah naikkan zakat) atau nak kurangkan pun (manalah tahu tiba-tiba kena potong gaji ke hewhewhew), kena isi borang yang sama juga macam kali pertama buat dulu. Ini di tempat kami lah, tak tahulah tempat kau orang macam mana. Borang boleh dimuat turun dari website pusat zakat negeri masing-masing kot. Ke semua negeri sama saja entahlah tak pasti pasti pula. Apa-apa pun untuk orang Kay Ellll, kalau kau tak jumpa nak download kat mana, cakap dengan aku nanti aku emailkan saja.

Isikan borang tersebut, submit pada majikan/HR. Mereka yang akan menguruskan segala prosedur pemotongan gaji itu dengan pusat zakat. Easy peasy, kat next month's payslip akan nampak dia dah siap-siap potong atas nama ZAKAT. Instead of income tax, dia tukar jadi zakat. Mudah je. 

"So kalau aku dalam kategori tak perlu bayar income tax, means aku dikecualikan dari bayar zakat ke weh? Means gaji aku tak cukup la kan weh?"

Well, ada juga pengecualian dan kategori dia. Islam itu kan adil. Sila klik LINK INI untuk mengetahui jumlah yang perlu dibayar mengikut gaji anda. Aku tak pastilah kalau ada rujukan lain, tapi bagi aku ini yang paling mudah untuk dirujuk. Cumanya, kalau rujuk di sini, jumlah zakat yang kita perlu bayar nampak macam sikit sangat. Contoh macam husband aku, jumlah tax yang ditolak dari gaji lebih tinggi dari jumlah zakat yang patut dibayar mengikut jadual ini.

Contoh: Jadual menunjukkan dia kena bayar zakat RM50 saja, sedangkan tiap-tiap bulan gajinya ditolak income tax RM100. So kalaupun dia bayar zakat RM50, gajinya still akan ditolak lagi RM50 sebab jumlah tax dia melebihi zakat. Maka dengan itu, dia terus jadikan RM100 tu sebagai zakat, walaupun dalam jadual tu cakap dia kena bayar RM50 saja. Faham tak? Ini contoh saja. Karang ada pula yang siap ambil calculator bagai untuk kira berapa gaji husband aku T_T

Kalau nak kira manual pun boleh, sebab kadar zakat adalah 2.5% daripada gaji. Boleh guna 2 cara.
1) 2.5% daripada gaji kasar.
2) 2.5% daripada baki gaji setelah ditolak KWSP, jumlah berapa banyak kita bagi parents setiap bulan, potongan Tabung Haji, jumlah anak, isteri dan lain-lain (ada 2-3 perkara lagi tak ingat pula, sila rujuk kepada yang lebih pakar).

Mana-mana cara juga dibenarkan. Tapi aku pilih untuk ikut jadual itu sahaja, asalkan jumlah potongan gaji untuk zakat melebihi jumlah income tax yang dikenakan ke atas kita. Jangan biarkan gaji kita terus dipotong untuk cukai, convert lah jadikan zakat. InshaAllah lebih berkat. Zakat itukan menyucikan harta.


"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui." (At-Taubah:103)


Itu sahaja setakat ini, please jangan ambil mudah soal zakat. Zakat itu hutang kita dengan Allah tau, sedangkan hutang dengan manusia pun dah berat hukumnya jika tidak dilangsaikan, apa lagi hutang dengan Allah? And please, kalau ada apa-apa maklumat yang tidak tepat, mohon diperbetulkan. Ada cadangan yang lebih baik, mohon diutarakan. Harap entri ini memberi manfaat kepada kita semua. InshaAllah. Thanks for reading!








Monday, August 6, 2012

Happy 1st Birthday Ammar Yusuf!

This post is supposed to be published on the 3rd of August actually.. Nevermind, better late than never right? So this video is dedicated to my beloved little knight, whom I love unconditionally. Mummy kelam kabut sikit recently Sayang, tak sempat nak plan anything special for your first birthday. My bad :( After considering several things to buy for you, I finally figure that nothing can beat special memories of you growing up, your milestones.. It is just... priceless (not that I want to justify myself for being a cheapskate mother heh heh, but yeah, I know one day you'll understand what I meant)..

So.. here it is..




My baby, is now a little man :')

Mummy sayang Ammar Yusuf, dunia akhirat...