Saturday, June 30, 2012

Issues I Won't Ever Blog About

#1 Polygamy

I've read a lots, lotsa blog written by married women, about their views on polygamy.

Ada yang kata tidak kisah jika suami meminta izin untuk berpoligami dan menurunkan nas-nas Al-Quran tentang poligami. Nak payung emas katanya. Siap mengutuk orang yang menghalang suami berkahwin lain. 

Ada yang penuh emosi berhabis-habisan menentang jika suami meminta izin untuk berpoligami. Akan minta cerai, lebih rela hidup bersendiri daripada berkongsi kasih.

Ada yang yakin suami tidak akan berpoligami. Mungkin dia dah rasa dialah yang terbaik untuk suaminya. Mungkin dia nampak suaminya takkan berani buat hal, dan yakin suaminya akan setia dengannya sahaja sampai bila-bila.

Aku.. aku tak berani nak ulas apa-apa. Even dengan Suami pun kami tak bercakap pasal ini. Takut kata-kata memakan diri. Takut tercakap sesuatu yang aku sebenarnya tak mampu nak buat. Benda belum terjadi pada kau, beranilah kau nak cakap macam-macam. Don't you dare to talk the talk, when you can't walk the walk.

#2 Politic

Aku akui pengetahuan aku tentang politik lebih kurang sahaja. Pendek kata, ala kadar sahaja. This side cakap macam ini, the other side cakap macam itu. To be perfectly honest, I don't really believe in both. Aku baca newspapers pun lebih kurang saja. Cuma untuk tambah pengetahuan semasa supaya tidaklah nampak ketinggalan sangat kalau berbual dengan kelompok di luar zon selesa aku. Kadang-kadang aku meluat dengan pembangkang, kadang-kadang sakit hati dengan kerajaan. Tapi tak pernahnya aku nak obsess sangat dengan mana-mana pihak pun so baik tak payahlah nak semakkan blog kasual aku ni dengan isu politik atau something yang mendorong ke arah politik.

#3 Kisah Rumahtangga Orang Lain

Kau kawan baik dengan A. A sedang dilanda masalah rumahtangga. Kau kesian dengan A, dan sakit hati dengan suami A. Lalu dengan penuh emosi kau meluahkan kemarahan kau di dalam blog dan berhabis-habisan menghentam suami A, konon untuk membela nasib A. Do you really think A would appreciate what you have done? Oh please. Dah banyak sangat blog aku tengok orang yang semangat setiakawan tak bertempat ini. First, kau dah memalukan A sebenarnya. Then, kenapa kau sibuk sangat nak jadi pembela nasib A, tidak cukupkah hanya dengan menjadi pendengar setia sahaja? Dan kalaupun seronok sangat nak jadi kaunselor perkahwinan, tidak cukupkah kau jadi kaunselor untuk dia seorang sahaja? Kalau kau rasa nasib A perlu dibela (in case A didera atau sebagainya), salurkanlah aduan kau di tempat yang betul. Bukan di blog please. Meluahkan emosi kau secara keterlaluan di blog doesn't bring any good to your friend pun. Don't you have your own marriage to care about? 

#4 Gosip Artis

I won't make fool of myself by blogging about celebrity. Artis ini bercerai, artis itu bercinta dengan artis ini. Kau suka artis ini dan penuh emosi kutuk artis itu. Gila takde life kau ni sampai beria habiskan masa kau untuk something yang langsung tak bawa sebarang makna dalam kehidupan kau?? Siapa tak suka baca gosip, tapi cukup-cukuplah blog gosip yang ada sekarang ni, tak perlulah kau pun nak cari makan tambah lagi satu blog gosip artis.

Setakat ini, rasanya tak ada satu pun artis yang aku minat secara fanatik pun, cukup ala kadar sahaja. Ada orang sampai bergaduh sesama fans, sampai menangis bila artis kegemaran kalah bertanding. What the fish?

#5 Bolasepak

I've to admit that aku bukanlah peminat bola sepak tegar. Aku start tengok bola secara beria-ia pun hanya selepas berkahwin, dan kenal ramai pemain bola sepak pun lepas kerap sangat teman Suami tengok bola. Well dah bercinta dengan orang tu, kena belajar bercinta dengan hobi dia jugalah kan? Sepertimana dia cuba memahami siri kegemaran aku seperti Desperate Housewives, Raising Hope, How I Met Your Mother (this is mutual favourite) kan? Hee. Tapi cukuplah sekadar tahu team mana yang macam best, team mana yang selalu menang liga, siapa yang terer ambil freekick, dan faham lebih kurang football terms like Off-Side, Away Goals Rule, Free Kick, First Leg, Second Leg.. Tapi tak adalah bimbo sangat asal tiba World Cup or Euro je tiba-tiba kau nak blog beria pasal bolasepak, siap bagi pandangan macam bagus-bagus pula. Tapi kadang-kadang sengaja jadi bimbo, just to annoy my husband ;)

"Euro ni Abang sokong mana?"

"Holland."

"Eee tak femes pun Holland. B nak sokong German lah. B kan terer Bahasa German," baru tahu guten morgen aufwiedersehen zum geburtstag dah self-declare terer Bahasa German -__-

Selepas dua-tiga hari...

"Abang, B nak tukarlah. Nak sokong Spain. Ramai yang hensemmmmmm.." sambil naikkan ibu jari tanda baguuuusss.

A complete bimbo -__-








Friday, June 29, 2012

Foods of Love

Assalamualaikum.

Sejak sebulan lepas, Ammar Yusuf dah tak makan makanan yang diblend lagi. Maka Mummy is very the happy girl. Yelah, sebelum ini benda yang sangat annoying untuk dibuat selepas memasak adalah.. no bukan masakan dikritik Suami lalu beliau makan sepinggan saja taknak tambah pun, sentap tau eh ni cerita lain, bukan yang ini, tapi, membasuh blender! Siapa yang setuju dengan aku? Leceh kan basuh blender? Nak buka parts one by one, lepas tu kena basuh slowly and carefully pulak tu kat bahagian bilah dia, ngeri aku bayangkan basuh laju-laju lalu terhiris tangan.  

Maka, penyediaan makanan Ammar Yusuf menjadi lebih senang dan menyeronokkan. Disebabkan tak perlu nak renyah nak blend bagai, maka Mummy bolehlah masak setiap pagi dengan gembira, setiap hari lauk yang berbeza, sayur yang berbeza. Hampir semua jenis sayur aku pernah cuba HEHE, tapi taklah kejam sangat nak bagi peria ke apa kau gila? Tapi so far for breakfast and lunch, makanannya masih lagi berasaskan bubur, untuk dinner aku bagi oat with various types of fruits. Kiranya siang makanan yang savoury, malam makanan yang sweet something like that. Tahap kreativiti masih belum berkembang lagi kuikuikui, mungkin sebab dia tak memilih makanan tu yang tak terasa nak kreatif-kreatif sangat. This weekend nak try yang goreng-gorenglah, mana tahu dah boleh makan dengan gigi 4 batang tu :p

"Kak, kau bangun pukul berapa nak buat semua ni hari-hari??"


Okay, untuk siapkan bubur, estimated time adalah 35-45 minit kalau pakai periuk biasa saja bukan slow cooker. Kalau pakai slow cooker senang, campak je semua bahan dan kau boleh sedap pergi tidur, bangun-bangun dah cantik siap. Kalau periuk biasa tak boleh macam tu, alamatnya makan bubur rentung anak aku nanti.

So bangun pukul 5.30 dah boleh dah.  Kalau macam seminggu ni aku straight puasa, pukul 4.30 la bangun, sahur dulu. Mula-mula aku basuh beras dalam 1/3 pot (untuk breakfast and lunch), rebus sekali dengan bawang, halia dan lauk (ikan/ayam). Dah hidupkan api, aku tutup dan tinggal untuk solat Subuh kejap. Lepas solat, kacau. Sementara nak tunggu beras tu kembang, aku potong sayur-sayur dulu. Siap potong, kacau lagi. Guna periuk biasa ni kena kerap kacau. Api kena sentiasa kecil tau. Kemudian, masukkan sayur-sayuran yang keras (i.e carrot, potato, celery, pumpkin, etc), tutup biarkan dengan senduk dalam tu supaya tak tutup habis sebab masa ni air dah menggelegak kalau tidak berbuih-buih keluar karang. Sementara tunggu sayur-sayur tu lembut, aku pergi gosok baju aku dan Suami. Siap satu baju, lari ke dapur kacau sikit, sambung gosok baju. Dah siap gosok habis, pergi dapur masukkan sayur yang lembut pula (i.e bayam, sawi, etc.). 5 minit kemudian, tutup api, terus masuk dalam thermos. Dah siap, aku bangunkan Suami dan pergi mandi. Sementara aku mandi, Suami siapkan semua barangan yang perlu dibawa ke pejabat dan barangan Ammar Yusuf yang perlu dibawa ke babysitter. Lepas aku mandi, he takes his turn, and aku bersiap, tukar diaper anak (sometimes tau-tau Suami dah tukarkan, comel tau awak ni), dan susukan dia sebelum kami berdua hantar ke babysitter. Itulah lebih kurang rutin harian kami. Untungnya aku yang bekerja satu pejabat dengan Suami, dalam kereta nak ke pejabat boleh qada' tidur HEHE, so tak kisahlah bangun awal pun.

Preparing baby's meal is super easy, ibu-ibu muda sekalian. So no excuse to not do it yourselves. Aku selalu fikir macam ini je, disebabkan tuntutan kerjaya dan keperluan hidup, aku tak dapat nak jaga dia 24 jam. Tak dapat nak jadi suri rumah sepenuh masa. Maka sepanjang ketiadaan aku, makanan hasil air tangan aku dan susu ibu sahajalah yang menghubungkan kami berdua. Makanan dan susu ibulah yang menyalurkan cinta dan kasih aku sepanjang kami berpisah cewah ayat :p I want him to know (or feels), walaupun aku tak ada di depan mata, aku tak pernah abaikan dia *sobs*. No matter how far we are, he always be my priority. Nanti besar sikit bila dah faham, mesti best bila dia cakap, "Ni Mummy yang masak untuk Ammar Yusuf tau" :')

And of course, kita semua tahu homemade foods adalah jauh lebih baik berbanding processed foods. Kita sendiri yang monitor tahap kebersihan dia at every stage of preparation, kita tahu exactly bahan apa yang masuk dalam anak kita, setiap bahan dibasuh bersih dengan selawat, dengan nama Allah.. InshaAllah anak kita makan makanan yang baik, bersih dan berkhasiat.

"Ala beria dia jaga pun, besar karang dah start sekolah nanti makan juga yang bukan-bukan!" ujar si hater.

Well, selagi aku boleh bagi yang terbaik, selagi aku mampu, aku akan cuba bagi yang terbaik. Something is better than nothing kan?? Semua orang boleh buat sebenarnya, cuma nak atau tak nak je. Tak pandai masak? Aku dulu sumpah tak pandai memasak. You never see Husna and cooking in the same sentence. I was zero when it comes to cooking! Tapi best ke kalau nak terus selesa dengan keadaan tak pandai masak tu? Belajarlah. Dunia di hujung jari je sekarang. Senang sangat nak belajar. Kalau segan nak tanya orang, Google kan ada. Kalau nak cakap pasal tahap kerajinan, years back, I never see myself as someone yang sanggup bangun awal pagi untuk prepare makanan anak dan (kalau sempat) makanan Suami. I used to be very laid back and take things easily. But you can not bahave like that anymore when you're married and having a family. Self-determination sangat penting, self-determination drives me. That's what we called, the power of love. Love changes everything. Kan?

Kalau cinta dan kasih sayang tak mampu nak ubah kau menjadi lebih baik, memang rugi besar.


Ammar Yusuf, the boy who can not stop eating HAHA. So far budak bertuah ni tak pernah ada masalah makan, Mummy letak sayur apa pun dia terima, even sawi (yang Daddy tak suka) pun Ammar Yusuf okay saja. Tengok, Ammar Yusuf lagi terer dari Daddy tau! :D But so far I can tell that he loves fish more than chicken. Kalau bagi ayam, lambat nau nak habis, tapi tetap juga habis la. Mungkin sebab texture ikan lebih lembut berbanding ayam agaknya.

Dulu comot habis kalau suap makan, sekarang dah tahu cara, dah faham rentak dia, dah takde comot-comot lagi! Kadang-kadang makan tak payah pakai bib pun ;)


"Mummy I want more please please..!" (macam Puss-in-Boots kehkeh) ;P







Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday #4: Imam Muda






Tuesday, June 26, 2012

Gila Followers

Terpanggil untuk menulis pasal ini sebaik sahaja membaca status Facebook seorang rakan.


It reminds me of the same thing that happened to me last couple of years. Pasal join online contest, bila dah menang, apa pun tak dapat. Kalau kau orang pembaca tegar blog ni (cewah) mesti akan tahu contest yang mana satu, sebab itulah satu-satunya contest yang aku masuk pun.

But my case is a bit different, aku masuk sekadar suka-suka. Seronok-seronok maklumlah tengah hangat bercinta eh terbagi hint pula contest yang mana. Tak expect apa, tiba-tiba menang. Bila menang, okay lah. Best juga dapat hadiah hasil vote orang lain ni. Lepas sebulan dua, bila terpandang link blog penganjur itu di sidebar (sekarang dah tak ada, tak kuasa nak baca dah), tiba-tiba teringat. Eh, aah lah. Tak dapat hadiah lagi. Saja-saja la aku message penganjur contest tu tanya pasal hadiah. Dia cakap, dalam proses nak pos. Okay then. Lepas sebulan dua lagi... baru teringat lagi. OWKAYY FINE. Memang dah tahu aku takkan dapat hadiah tu, aku terus banned blog tu, siap remove dia dari friendlist Facebook. Tak perlu rasanya nak terus berhubungan dengan penipu macam ni. Yang kelakar, lepas aku remove dia tu, dia send lagi friend request siap message lagi kat Facebook, invite aku join another contest, Kenali XXX nama contest itu (XXX tu nama dia. Syarat nak join contest tu ialah peserta kena buat post pasal dia, cerita pasal dia, warna kegemaran dia, tarikh lahir dia, siapa makwe dia ke apajadah entah. Nampak tak betapa gila glemer dan attention seekernya dia???)

Kes kawan aku ni kesianlah. Sebab dari awal join lagi dia dah cakap dia join sebab nak jadikan hadiah tu sebagai birthday present anak dia. Hadiah yang ditawarkan bukan calang-calang, kereta control harga RM400 kot. Siapa taknak? Bila dah menang.. sepi tanpa khabar berita. Bila minta, kata tak ada duit nak beli. Kalau kau tak mampu, kenapa kau anjurkan contest tu at the first place??? Kalau kau tak mampu, kenapa offer hadiah mahal-mahal?? Memang sesetengah orang dia join contest untuk suka-suka je, tapi ada orang join memang sebab nak menang and have put so much efforts to win tau.

Inilah dia penipu alam cyber ni. Menipu untuk glemer. Sebab usually orang yang buat contest ni, mesti first thing dia akan suruh 'like' page dia dulu. Dan kalau kat blog, dia suruh follow blog dia dulu. Dari situ dah nampak gila glemer dia. Hadap sangat nak followers berlambak, belum tentu follower tu baca pun blog kau lepas ni. I know, siapa tak suka ramai followers, semua orang pun menulis untuk dibaca orang. Kalau tak, baik tulis dalam diari je kan? Tapi, kalau blog kau memang best, tak perlu nak suruh-suruh pun orang akan follow, tak perlu nak "I follow you, you follow I balik" pun orang tetap akan datang. Sebab yang penting bukan followers, tapi readers. Bila kita kejar sangat nak kumpul followers, penulisan pun jadi tak ikhlas, ala kadar, cukup syarat asalkan update blog je, tak bermanfaat, sampah semata. Sekali dua bolehlah orang baca, lama-lama orang tinggal je, just scroll down kat dashboard nampak sekilas lalu yang kau ada update blog tapi tak ada keinginan pun nak klik baca blog kau. Followers jenis ini ke yang kau nak?

Kelakarlah kau ni. Kalau ye pun nak sangat followers beribu sampai buat contest bagai, buatlah betul-betul. Buat betul-betul seperti dijanjikan. Dah janji nak bagi kereta control, bagi kereta control. Dah janji nak bagi hadiah misteri, bagi hadiah misteri tu. Bukannya hadiah misteri yang terlampau misteri sampai tak nampak-nampak depan mata si pemenang. Atau lagi bagus, tak payahlah nak buat contest sangat. Buat je entri yang best-best. Yang seronok dibaca, yang memberi kesan pada orang lain, bukan entri syok sendiri je. Kau teruskan buat macam tu, tak payah suruh pun orang tetap akan datang baca berulang kali...




Monday, June 25, 2012

Burger

Masa aku kecil dulu, Mama memang dah tidak lagi bekerja dan jadi suri rumah sepenuh masa. Maka, sedari kecil lagi aku telah dibiasakan dengan makan masakan Mama pagi petang siang malam. Adik-beradik aku ramai, 8 orang semuanya. Masing-masing kuat makan pula tu, mahu tidak mahu memang perlu masak kalau tidak bengkok la juga hari-hari nak beli luar. Setiap lauk harus ada catuannya. Kalau masak sotong, Mama kena bagitahu, "Bahagian badan ambil seorang 3, kepala ambil 2." Kadang-kadang siap dibahagikan untuk setiap orang HEHE. Memang perlu buat macam tu, kalau tidak ada je yang ambil lebih dan ada yang tidak dapat langsung. Hanya yang ada adik-beradik ramai sahaja yang faham keadaan ini ;) 

Sekali-sekala, kalau Baba beli makanan dari luar, dah terasa macam best gila. Padahal makanan biasa-biasa je, sedap lagi masakan Mama. Memang seronok lah kalau ada makanan beli ni. Termasuklah burger. Ala burger bodoh-bodoh je pun.

Satu hari, Mama suruh aku kemas rumah. Aku ni dasar pemalas masa kecil, kalau setakat pemalas tak apa lagi, kuat melawan pula. Maka untuk menaikkan semangat dan menimbulkan kerajinan aku mengemas rumah, Mama cakap, "Lepas kemas nanti boleh makan burger". Waaaahh bukan main seronok aku dengar! Pungpangpungpang kemas rumah sebab nak makan burger punya pasal.

Sekali datang 2-3 orang kawan, panggil ajak pergi main kat taman.

"Tak boleh lah. Kita nak kemas rumah. Kalau kemas rumah mak kita bagi makan burger," berkobar-kobar kembang kempis hidung aku bagitahu. Bangga dan seronok bukan main.

Kawan-kawan aku berpandangan sesama mereka, lalu ketawa berdekah-dekah.

"Kesiannya kau ni Una, kemas rumah baru dapat makan burger ke? Mak kita hari-hari bagi makan burger tau.. Tak payah kemas rumah pun. Kesianlah kau ni.."

Aku terdiam. Termalu. Dan terasa macam miskin gila.

Masa itu mana aku faham lagi, yang mak dia tu bekerja sampai malam, balik rumah dah penat, malas masak, nak senang, hari-hari bagi anak makan burger je.



..........


Sampai besar suka makan burger. Who doesn't? ;) Tapi kini tidak lagi burger bodoh-bodoh. Dan aku berdoa semoga aku tidak jadi ibu bekerjaya yang setiap hari sumbat anak makan burger je T_T

Well, Kaw-Kaw Burger Bakar kini dibuka cawangannya di Puchong Utama. Sangat dekat dengan rumah, kami turun berpegangan tangan jalan kaki saja ke sini. Sengaja pegang tangan supaya awek-awek Indon yang tengah tunggu bas kilang tu tahu Hanis Sinclair dah berpunya kahkahkah dengan minah Indon pun nak rasa tergugat :p Kalau sesiapa datang sini bagitahulah, boleh singgah naik rumah. Tapi wajib bawa burger sekali untuk tuan rumah :D

Nak order kena beratur ambil nombor, order hanya dibuka bermula 6.45 petang. Kalau datang waktu malam, memang cari pasal. Beratur panjang gila kot. Tapi servis dia bagus, tak pernah pula kena tunggu sampai 2 jam macam kat Wangsa Maju tu. Eh entah, baru 3 kali je pun datang sini HEHE.


Burger daging with cheese. RM8.50. Paling murah RM7.50, supaya tak nampak macam tak coolnya aku beli paling murah, maka belilah yang second murah hewhewhew. Kena menganga macam badak menguap baru boleh masuk mulut. Tidak digalakkan untuk dimakan oleh gadis yang baru nak menjalin cinta dan tersipu-sipu malu makan depan boyfriend, memang tak feel la kena cubit sikit-sikit masuk mulut. Juga tidak digalakkan makan depan ibu mertua, buruk benor rupanya nanti.

Us, after swimming class. Nak bakar kalori bukan main tercungap-cungap satu jam berenang, nak tambah kalori senang je. Makan burger T_T










Friday, June 22, 2012

My Breastfeeding Journey - Part 3

Dah lama tak cerita pasal breastfeeding kan? Alhamdulillah, setakat ini Ammar Yusuf masih lagi fully breastfeed walaupun kadang-kadang ada naik turunnya. Oh, sebelum itu, perlu difahamkan bahawa fully breastfeed dan exclusive breastfeeding adalah dua perkara yang berbeza ya. Ramai yang terlompat bila aku cakap anak aku fully breastfeed, like, "Kau tak bagi anak kau makan lagi ke??"

Exclusive breastfeed = Anak minum susu ibu dan hanya susu ibu sahaja tanpa sebarang makanan pelengkap lain. Ada ibu yang berjaya dan boleh exclusively breastfed anaknya selama 2 tahun TANPA sebarang makanan tambahan, mungkin sebab mampu nak cope with the demand, atau mungkin disebabkan anak memang tak suka/tak boleh terima makanan lain.

Fully breastfeed =  Anak minum susu ibu dan ada ambil makanan pelengkap juga. Means, walaupun dah start makan, anak masih tetap minum susu ibu, sehinggalah 2 tahun.

Recently, aku mengalami kemerosotan susu yang sangat menggila. Segalanya bermula sejak Ammar Yusuf warded hari itu. Mungkin disebabkan keadaan emosi aku yang sangat terganggu ketika itu, dan sebab yang lebih besar adalah sepanjang seminggu Ammar Yusuf di dalam wad, aku langsung tak pam. Direct feeding semata. Tu pun tak kerap mana, sebab Ammar Yusuf banyak tidur je masa tu. Dah keluar wad, aku terus ganti puasa straight berturut-turut pula. Masa tu aku ada 20 hari tau nak ganti!

Akibatnya, instead of 6-7oz sekali pam, aku hanya dapat 3oz sahaja. I've done Power Pumping berhari-hari, I've done eating a lot of heavy meals, I have done pump in schedule, I've done trying several milk boosters (kurma, horlicks, etc). Like seriously, it broke my heart. Maybe because I was too stress out, too tense sebab kena bangun malam semula untuk pam susu macam dulu-dulu. Sepanjang waktu aku bekerja Ammar Yusuf consume minimum 15oz (sebab dia kuat makan!), tu pun kami kena balik on time sebab usually last feeding session dia at around 5pm so ngam-ngam la kalau ambil dia at 6pm, terus direct feeding je.

Until one day, kami ambil dia a bit lewat (sebab pergi pasar malam), tapi lewat 10-15 minit je pun. Nampak dia macam lapar semacam je. Sampai berbunyi dia hisap jari. Rupanya hari tu dia kurang tidur so kerap menyusu, maka last session dia pukul 3pm. Kesian sangat. Even dah makan pun, Ammar Yusuf tetap perlukan susu kalau tak dia macam tak senang duduk tak boleh tidur. Sedih sangat masa tu.. So malam tu, sepanjang malam aku fikir, mungkin dah nak kena bagi susu formula dah ni. I feel like a selfish mother, hanya kerana obsess nak bagi susu ibu semata-mata sampai sanggup biar anak kelaparan. Am I a bad mother? Like formula milk is something poisonous, like it's something too disgusting. I started Googling, rupanya bukan semua bayi boleh adapt dengan susu formula ni, ada yang lactose intolerance lah, allergic lah. Susu yang diproses dari tetek lembu kan. Adoi, macam-macam hal la pula nak kena fikir. Emosi sangat-sangat. Esoknya, menangis dalam kereta pula dengan Suami tercinta, feeling like a failure, a fail mother. Barulah aku faham perasaan ibu-ibu yang nak sangat bagi susu ibu untuk anaknya tapi tak mampu nak bagi. Terganggu betul perasaan aku.

Suami pun bersuara, "Tak apalah, mungkin setakat itu je rezeki Ammar Yusuf. B dah usaha bagi yang terbaik kan. Kita cuba susu formula la k. Daripada B sedih-sedih macam ni. Afterall, bukan terus stop breastfeed pun kan, just topup in case tak cukup je kan.."

So I begin to search for the best formula milk, asking around friends and family, baca forum-forum, but couldn't help being skeptical when people say this type of milk is the best, this type of milk can make babies develop faster, this type of milk have more DHA so baby will become more intelligent and stronger blablabla, because deep inside, I know.. I strongly believed, that nothing can beat the miracle of mother's milk.

After doing some evaluation, we finally opt for Enfalac A+. Sebab susu ini yang paling highly recommended and paling kurang negative feedbacks. And of course, very pricey :/ The next morning, macam biasa I bagi bekalan breastmilk Ammar Yusuf (still 15oz), thermos makanan, and with full of hesitation, susu tepung. Berulang-ulang kali aku cakap dengan Kak Ha, bagi Ammar Yusuf hanya kalau bekalan susu ibu dah habis dan dia dah perlukan susu.

Well, to be perfectly honest, the thing about providing a formula milk as back up is, I can have a peace of mind at work :) Aku rasa lebih tenang, sebab dah tak perlu nak terfikir-fikir anak cukup susu ke tidak, even kalau balik rumah jalan jem teruk pun (antara punca stress), aku masih bertenang tak perlu nak marah-marah dan risau anak tak cukup susu, because worst come to worst, there's always formula milk. Maka aku jadi lebih gembira, kurang stress.. I keep eating the right foods, eat a load (as usual), avoiding cold/carbonated drinks, makan calcium/vitamin C and guess what? I begin to produce more milk just like before! So Ammar Yusuf tak perlu minum susu formula pun sebenarnya! In fact, semalam masa ambil dia siap ada extra sebotol breastmilk dia belum minum. Sejak beli susu formula hari tu, dia sempat guna 3 scoops je kot, lepas tu langsung tak terusik dah HEHE kesian Daddy beli mahal-mahal. Tapi once dah buka package susu tu, kena habiskan in 1 month kan? Tak apalah, Mummy guna untuk campur dalam oat je nanti ;)

That's about it. My keywords for continously producing breastmilk are still the same as my previous posts on breastfeeding; makan banyak, makan makanan yang betul, elakkan makanan/minuman yang tak elok, hati kena sentiasa tenang, HATI MESTI KENA HAPPY! Dan yang paling penting, yakinlah dengan rezeki Allah. Semoga semuanya dipermudahkan untuk kita semua, inshaAllah.

My heroes. My reasons for living :')




Thursday, June 21, 2012

Yang Selalu Terjadi #1: Traffic Light

Bila kau dah terlambat untuk appointment anak di klinik, atau BOD Meeting, atau dah janji nak ambil si kekasih lepas habis kelas kat UTM pukul 7 malam tapi pukul 7 kau baru nak keluar dari rumah. Masa tu, mesti, MESTI, semua traffic light sepanjang perjalanan ke tempat yang ditujui berwarna merah, MERAH dan MERRRAHHH (siap tekankan kat huruf R haaa marahnya aku!)

Tapi..

Bila kau baru habis facial kat The Gardens, lapar gila, singgah Auntie Anne's beli pretzel kegemaran perisa Sour Cream and Onion dan Parmesan Cheese yang hanya sedap dimakan ketika panas sebab kalau nak singgah restoran lain and dine-in macam pathetic pula makan sorang-sorang (no offense ye orang yang suka makan sorang-sorang). Merancang dengan gembira nak makan dalam kereta sahaja, sebab kau sangat lapar lagipun pretzel mana sedap makan bila dah sejuk. Lepas bayar parking, masuk kereta, gigit sikit. Ahh nikmatnya.... Okay kena gerak sekarang, sebab dah bayar parking kan, dengan harapan nak sambung makan kat traffic light nanti. The Gardens nak ke Puchong, ada berbelas kot traffic light. Tapi.. masa inilah, semua traffic light pun, hijau, HIJAU dan HIJJJAAUUUUU HOI MERAH LAH PULAK AKU NAK SAMBUNG MAKAN PRETZEL NI!! Masa inilah, perjalanan smooooothh saja, walaupun aku dah berusaha drive tembel-tembel bila dari jauh nampak traffic light tengah hijau dengan harapan ianya bertukar menjadi kuning seterusnya merah. Ya aku memang pemandu berhemah, tak berani makan sambil memandu :B Sampai rumah, pretzel kegemaran perisa Sour Cream and Onion dan Parmesan Cheese pun dah sejuk. Dan keras. And I'm freaking hungry.

T_T

Sekian.


Wednesday, June 20, 2012

Wordless Wednesday #3: Front Camera





Dia ingat dia tengah tengok cermin -__-


Monday, June 18, 2012

Menapak

Haaa..

Kan dah kata, jangan dengar sangat lagu jiwa-jiwa ni. Kan dah kata... (ayat setiap kali Ammar Yusuf tak dengar cakap lalu aku dukung dan cium bertalu-talu sambil cakap "Kan dah kata jangan jerit-jerit, kan dah kena cium banyak-banyak.. Kan dah kata.." Hehe boleh saja.).

Hari ini aku sedih. Kot. Still, dah jadi ibu ni, bukan semua perkara kita boleh ikut perasaan, nak tak nak kena kuat dan cekal, because now it's no longer about me and only me. Tak boleh dah nak jadi narcissist (perkataan baru belajar lagi). So pandai-pandailah distinguish mana yang perlu diberi perhatian mendalam, mana yang boleh diabaikan dan ditolak ke tepi sahaja. Sebab terlalu banyak perkara yang lebih penting yang lebih memerlukan perhatian kita kan? Tak apalah. Kita cerita hal yang gembira sahaja okay! :)

Semalam pergi Toys 'R' Us beli Push-to-Walk untuk budak yang makin becok dan aktif tu, bila upload ke Facebook, ada seorang dua yang message tanya.


"Awak, benda tu untuk ajar anak berjalan ke?"

Well, bagi aku, Push-to-Walk ni is a better alternative than a typical walker kot, because walker biasa tu kan baby just sit dalam tu kaki je bergerak kan? Yang ini, baby akan berdiri and belajar berjalan seperti sepatutnyalah. Ini lebih kurang apa yang aku baca dari review la.

Anyway, it's just one of my effort to encourage my baby to learn to step ahead, sebab Ammar Yusuf ni kalau berdiri dah elok dah, kadang-kadang siap lepas tangan lagi, tapi bila nak menapak, dia macam tak yakin dan takut-takut lagi. So, Push-to-Walk it is. Slowly ye Sayang, tak paksa pun :)


He doesn't really enjoying it pun sebenarnya HAHA, he was more attracted to play with the colorful objects in front of it. Berusaha dia menapak sikit-sikit nak pusing ke depan, nak capai benda warna-warni kat depan tu.




The speed of the wheels is adjustable, so tak perlu risau anak tertolak laju sangat and tersembam ke depan. But as any other ordinary walkers, kena jaga la juga jangan bagi dia main dekat tangga (dalam rumah tak ada tangga) ataupun dekat swimming pool (obviously, rumah takde swimming pool heh). Parental guidance kena ada juga. Tak apa, rumah kecil saja, takkan ke mana sangat pun pi mai pi mai tang tu juga ;)


After a while, he started to get cranky. Sama ada dah penat, ataupun dah mula takut, iyalah selama ni panjat benda tak bergerak pun, kali ini bergerak pula. Nampak Mummy cepat-cepat depakan tangan sebelah suruh peluk ambil dia HAHA geli hati tengok muka dia masa ini :p

Tak apa, malam ini cuba lagi. Slow and steady ye Sayang!

Oh, yes. Happy Father's Day! We both love you :)






Friday, June 15, 2012

Lagu dan Kaitannya Dengan Kehidupan Seharian

Assalamualaikum,

Salam Jumaat, diharapkan Jumaat anda ini merupakan hari Jumaat yang lebih baik berbanding Jumaat minggu lepas, manalah tahu inilah Jumaat terakhir anda amboi mulut~~ Sekadar peringatan apa salahnya ye dak? Untuk diri sendiri juga. Berdebarlah pula bila relate ke diri sendiri :/

Okay nak share satu perkara. Bukanlah penting mana pun, just santai-santai sahaja. Sebab tadi tiba-tiba aku terfikir, lepas tu taknak runsing sorang-sorang saja share kat sini supaya kau orang pun sama-sama kena facepalm HAHA (entah betul entah tidak penggunaan facepalm di sini, semalam baru tanya Suami "Apa ye makna facepalm? B selalu nampak orang guna perkataan ini dalam blog" dan dijawab beliau, "Ala facepalm tu samalah dengan butthurt. . . .". Hmm.. nevermind.)

Okay here it is. Pernah tak kau orang terfikir or experienced, yang bila kita suka sangat satu lagu tu, and kita selalu sangat ulang-ulang sing along the song, tiba-tiba esok lusa life kita jadi sebiji or lebih kurang je jalan cerita dengan lirik lagu yang kita suka tu.. especially lagu sedih.

Sebab kita selalu sangat sebut kan. Selalu sangat lirik tu meniti di bibir. Orang tua-tua cakap kalau sebut sesuatu perkara 40 kali berturut-turut nanti jadi realiti (tiba-tiba nak terpengaruh dengan superstitious orang tua-tua).

I don't think it's about me being superstitious, sebab aku pernah baca dalam kitab, yang maksud ayat lebih kurang begini. Dalam satu hari, ada satu saat yang apa sahaja yang kita cakap, kata-kata itu akan jadi doa dan termakbul. Orang Melayu cakap, 'malaikat lalu', something like a flash and it's gone. Tak salah aku waktu tu antara Subuh dengan Dhuha, or Asar ke Maghrib something like that (maaf ya ilmu sangat dangkal kena baca semula kitab Fadhilat Amal kat rumah Mama). Sebab itu kita disuruh sentiasa berkata baik, ibu-ibu terutamanya. Sebab doa ibu untuk anaknya mudah makbul. Ibu-ibulah yang paling kena banyak bersabar (sebab perempuan kan kuat beremosi), bila terlalu marah dengan anak-anak tu kena kawal perkataan yang keluar (ini ayat dalam hadith itu juga). Masa marah, jangan sebut habis anak bodoh anak tak guna anak pemalas anak derhaka anak bengong anak buruk menyusahkan aku la apa, buatnya masa kita cakap tu masa tu malaikat lalu, dan termakbul, anak kita jadi bodoh tak guna pemalas derhaka bengong buruk menyusahkan. . .  Kita juga yang meratap menangis, masa tu tak terfikir ianya berpunca dari mulut kita juga. Sesal kemudian tiada gunanya.

Okay leteran selingan itu memang panjang -__-

So back to the story. Kau suka satu lagu. Dan lagu itu lagu putus cinta mendayu-dayu padahal hubungan kau dengan suami mahupun boyfriend baik-baik sahaja. Saja mengada nak jadikan lagu sedih sebagai lagu kegemaran macamlah takde lagu lain. Hari-hari kau nyanyi, dalam kereta dalam pejabat kat rumah siap dengar ipod lagu tu juga. Dengar sahaja lain hal, ini siap sing along penuh perasaan lagi. Buatnya masa menyanyi penuh perasaan tu, 'malaikat lalu'. Sebagai contoh, ambil lagu Kak Melah ni.

Jika sudah kau mencintai dia
Putuskan aku dengan baik caranya
Walaupun sakit hati ku rasa
Sesungguhnya aku tak rela……..
Kerna hatiku masih mencintai
Dirimu dengan sepenuh hati…
Tapi ku ikhlas melepaskanmu…
Karena aku manusia biasa…..

Ah sudah.

. . . .

Itulah yang aku tiba-tiba terfikir tadi, sebab aku sekarang tengah sukaaaa sangat lagu ni.


Berkali-kali rewind, sampai dah melekat kat kepala padahal kau bila mengaji tak ada pula nak ulang berkali-kali sampai melekat di kepala amboi lasernya pada diri sendiri takpe peringatan untuk diri sendiri lagi. Bimbo habis dengar lagu jiwa-jiwa macam ni lepas tu mengada nak relate dengan kehidupan seharian. Jadi betul-betul karang baru tahu.

So what do you think? Are we in the same boat, or do you have a better explanation on how a song may influence our life?





Wednesday, June 13, 2012

Boys Will Always Be Boys


See Ammar Yusuf's face.





And now see Daddy's face.



Boys, what's with that Romeo smile???

-____-


Monday, June 11, 2012

One Week Warded

"Bronchiolitis is inflammation of the bronchioles, the smallest air passages of the lungs. It usually occurs in children less than two years of age and presents with coughing, wheezing, and shortness of breath. This inflammation is usually caused by respiratory syncytial virus. Treatment is typically supportive and may involve the use of nebulized epinephrine or hypertonic saline."

(Wikipedia)


So last week, my son was admitted to the hospital disebabkan jangkitan virus dalam paru-paru or Bronchiolitis, and I'm telling you that it was the longest week I've ever experienced. It was all started on Saturday morning where I feel like he's getting a mild fever, panas sikit badan dia tapi I tak check temperature pun and ada batuk-batuk juga. But he looked active as usual, bagi makan ubat sikit and just patch the Cool Fever. Petang tu dah recover. Esok tengah hari, pergi birthday party Irfan dan Asha kat rumah Kakna, Kakna cakap dia nampak lemah and experienced a shortness of breath, pernafasan yang laju tapi pendek-pendek. Suruh pergi klinik check. And as usual, kami terus bawa ke hospital. I always believed in government hospital rather that private clinic what more government clinic, sebab kat hospital boleh terus jumpa pakar, lagi reliable, lagi trustworthy.

We arrived at Hospital Serdang at 8pm, register sekejap, 5 minit kemudian dibawa ke bilik pemeriksaan, check suhu and BP, dan terus diarahkan pergi kat bahagian kecemasan tak perlu tunggu pun. Kalau kes-kes macam ini I don't think kena ambil number segala kot.

Di bahagian kecemasan, kena ambil gas or bahasa perubatannya, nebulized hypertonic saline (doctors, correct me if I'm wrong :p) atau singkatannya, neb. Kat situ, check temperature 38.5 degree Celcius. He's also having a rapid heartbeat, laju sangat dia bernafas sampai nampak berombak dan berleku kat bahagian antara perut dan dada. His respiratory rates was 56 times per minute. It's like dia setiap saat dia bernafas. Then refer pada paediatrician, dia kena warded. Mummy cried T_T

Untuk permulaan, dia kena ambil neb like every 2 hours. Neb ni fungsinya untuk melapangkan paru-paru, sebab paru-paru dah dipenuhi dengan virus kan.


The first 2 days, nobody teach me how to nebulized my son, so this is the way I did it. Buat masa dia baring dan tidur, which is wrong sebab benda bulat kat ibu jari I tu kena dalam keadaan menegak. Padanlah walaupun baru lepas neb, bila doktor check paru-paru guna stethoscope masih ada bunyi lagi. 'Masih ada bunyi' tu bermaksud, ruang pernafasan masih sempit dengan virus lagi.

I prefer to do it when he was asleep, sebab kalau buat masa berjaga dia akan menangis sampai serak-serak suara dan meronta-ronta. Kalau Daddy nya ada sekali it would be easier boleh tolong pegang, kalau I seorang?

2 jam sekali ambil neb, kalau masa midnight pun kena bangun juga setiap 2 jam. Kalau dia tidur senanglah, kalau dia berjaga, memang bergema satu wad tu dengan tangisan dia. Hari pertama kedua, Mummy sama-sama menangis T_T

On the 3rd day, masa I tengah bagi neb at 8am, ada nurse yang agak tua lalu, dan dia tegur cara I bagi tu salah. Kena duduk tegakkan dia dan bagi, baru gas masuk betul. Dan Suami pun ada whatsapp cakap, bagi neb masa dia tengah kuat menangis lagi elok, sebab bila menangis paru-paru dia mengembang dan lebih banyak gas tu masuk.

So this is how I do it;


Bedungkan dia (happynya muka, belum tahu nak kena neb)


Dan bagi neb. He cried his lungs out of course, but it is for his best. Kalau tak buat betul-betul, lagi lama la warded nanti. Mummy really has to be strong :'(

Sepanjang di sana, hampir setiap hari aku kena interview dari doktor yang berlainan dengan soalan yang sama;

Bila start batuk? Last Saturday.
Selain daripada tu, sebelum-sebelum itu pernah tak batuk pagi-pagi? Tak ada, jarang.
Dalam keluarga ada sesiapa yang ada asthma? Suami saya ada masa kecil, sekarang dah tak ada.
Suami smoking? Yes, but never at home. Not even in front of me.
Berapa batang dia smoke sehari? Tak sure, he's just a sosial smoker. Tak heavy pun.
Dalam keluarga ada yang ada resdung? Yes, my husband.
Rumah ada bela kucing/arnab? Tak ada.
Rumah pakai karpet? Tak ada.
Anak tidur tilam apa? Kekabu (tilam kekabu rupanya tak elok untuk baby. I never know, kesian dia dari kecil tidur atas tilam kekabu..)
Kawasan tempat tinggal ada construction site tak? Tak ada. Rumah tingkat 4 pun.
Anak kuat menyusu? Kuat makan? Yes and yes.
Kat rumah babysitter tu ada budak yang demam tak? Yes, anak bongsu babysitter saya batuk-batuk juga sekarang.

Itulah lebih kurang soalannya, sampaikan kalau ada medical student yang datang nak interview tapi nampak macam takut-takut, I tak payah tunggu dia tanya I dah cerita semua sebab dah boleh agak apa soalan dia. Haa senang dia tinggal nak tulis je ;)

Ammar Yusuf has been a very good boy those days, selain dari masa kena neb or masa kena makan ubat, he rarely, or almost never cry. I think he is the happiest and the friendliest baby in the ward :D Everybody loves to be around him. The doctors, the nurses, even other mothers around suka main dengan dia. Ada seorang doktor lelaki India yang muka sangat garang cakap, "He's the only baby yang akan senyum kat I everytime I datang dekat, baby lain semua takut dengan I" :') Mungkin, dia taknak susahkan hati Mummy sangat. . .


Check temperature, oxygen level dan blood pressure. Tiap kali sampai kat bed kami, mesti lama je the nurses bertenggek kat sini main dengan dia.


Ammar Yusuf is undergoing 10-month old Baby Development Test. He passed with flying colors! :D


Inilah kerja dia setiap hari; berdiri pegang babycot, panggil-panggil orang, pastu kelip-kelip mata. Orang-orang kat situ cakap mata gatal.

"Ammar.. mana mata gatal? Mana? Tunjuk laa.. Aunty nak tengok.."

Adoi sabar jelah.


Boring-boring, Mummy bawa pergi main kat playground. Happy je dia. He's always happy anyway, that's why seeing him cry really broke my heart. It's like, why all these happen to my healthy-happy baby.. T__T Ujian Allah, supaya aku belajar sesuatu, supaya aku lebih kuat. Supaya aku jadi lebih dekat dengan-Nya.


Daddy. The first 2 days, Daddy sama-sama ambil emergency leave, sama-sama jaga anak. The next day aku suruh dia pergi kerja, sebab kami bekerja di tempat yang sama nanti orang cakap apa pula dua-dua nak cuti. Semua orang ada tanggungjawab tersendiri juga kan. Tu pun sangat kerap beliau telefon, tanya anak tengah buat apa. Malam-malam WhatsApp, rindu anak, rindu isteri (ececeh), boring, dah basuh baju cuci pinggan lipat baju bersih rumah semua pun masih boring lagi.


After neb session. Kesian. Penat menangis sampai tertidur, pegang tangan Mummy :'(

Seminggu straight aku tak kerja, hati 100% fikir pasal anak je. On the last 2 days, neb session dikurangkan ke 4 jam sekali. His lungs is getting a lot better, he eats a lot of porridge, bubur yang tak blend pula tu mentang-mentang dah ada 4 batang gigi HEHE. Active and cheerful as always.


On the last day. Paru-paru dah clear! Masa ini baru diberitahu dah boleh discharge. Nampak tak aku baring kat mana tu? Dalam babycot tau! HAHA. Actually Mummy was given a so-called bed, katil jenis yang boleh lipat-lipat tu, tapi adoyainyapun langsung tak rasa tilam, rasa besi je T_T. Kakak katil depan tu cakap boleh je request a proper bed like what she did, but I chose to sleep in the babycot together with my angel like I'm so skinny like that wakakaka! I'm not the only one yang buat macam tu anyway, and it was acceptable. Sebab nurse yang lalu lalang tak cakap apa pun :p


Alhamdulillah Ammar Yusuf dah sangat sihat sekarang. Tiba-tiba jadi sangat friendly dengan semua orang macam masa dia umur 3-4 bulan dulu, back to normal sebab masa dia 5-6 bulan hari tu dia tiba-tiba jadi macam tak berapa nak dengan orang sangat. Itulah orang kata, baby ni bila tukar bulan ada je perangai dia berubah. Juga jadi makin manja dengan Mummy. Iyalah dah seminggu siang malam BFF dengan Mummy je.

So now, rumah dah langsung tak boleh berhabuk/berdebu. No more tilam kekabu. Dah simpan terus tilam Mickey, dah terpaksa pula pergi IKEA semalam cari single bed untuk bilik Ammar Yusuf dan adik-adik. Eh macam ramai je adik-adik tu :p

Anyway thanks semua yang mendoakan Ammar Yusuf, thanks to those who care. Mommies out there, don't ever ever take fever/cough/flu for granted. Always go for a check, better terus pergi hospital. Kami memang langsung tak pernah bawa pergi klinik, well I'm a bit skeptikal about clinics I don't know why. It's not about the cost pun since Ammar Yusuf is insured anyway, but, entah. Ikut masing-masing la kan.

That's about it. Semoga Ammar Yusuf terus sihat dan ceria, inshaAllah.





Friday, June 1, 2012

Good Stuffs For The Loved Ones!

Assalamualaikum.

Indahnya pagi Jumaat ini, seindah wajah ibu-ibu yang disayangi sekelian (HEHE butt-kiss siap-siap).

Feel free to 'like' my boutique (I actually have annoyingly bugging all my friends to do it yesterday HAHA and they have been such a darling layan je aku ni HEHE, love you!).

So this is my new project, my new passion, Babypow Patch. Which is named after my baby's cheek, which resembles kuih pau :')

I've been working on it since the past few weeks, choosing the best quality of apparels, comparing and bargaining prices so that you can get the best from us, something that I want my son and my daughter (if any) to wear. Takkan kita nak jual benda yang kita sendiri taknak anak kita pakai kan? ;)


Several types of products we have; Boys and girls attires, rompers, jumpers..


We also have Pre-walker Shoes (serius comel rasa nak simpan semua untuk anak sendiri je oh my oh my bankrap la aku kalau macam tu tak jadi nak bisnes T_T), also some educational toys. Kids nowadays *sigh*, canggih kemain permainannya. Aku dulu, guna payung jemur kain tu jadi anak patung (thanks Kakna for reminding me this awkward memory -__-)



And this is the best deal, the first batch of BabyGAP Pyjamas, RM23 each and it's limited!

So why wait? Visit Babypow Patch now!




Yes seriously, now :D



P/S: I'm still working my regular job and still juggling between being an employee and an employer so I might take some time to attend your request and inquiries, maybe during lunch hour or something like that. Trying my best. Thank you for your understanding!