expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, December 28, 2012

Pengasuh #2

Kesinambungan daripada entri ini.

Tapi ini bukan nak cerita pasal pengasuh aku. Ni apa yang aku rasa perlu untuk kita ambil tahu jugalah

Malam semalam, aku berbual-bual dengan jiran depan rumah. Aku panggil dia Kak Yah je. Kawasan rumah kami tu memang jirannya sepakat membawa berkat, hehe. Kiranya saling mengenali dan bertegur sapa la. Kelebihan duduk rumah flat kan. Okay sambung. Jiran depan ni, merupakan seorang pengasuh budak-budak. Dia babysit ramai juga, rasanya baby (sebaya Ammar Yusuf) ada dua orang kot, dan tengah hari dia jaga budak habis sekolah pula seorang dua. Kiranya budak-budak tu transit di situ sementara tunggu ibu bapa pulang bekerja. Kecuali si baby, yang lain semua anak-anak jiran lain je. 

So kami berbual. Banyak yang aku belajar dari dia, tentang isi hati seorang pengasuh ni. Benda yang mungkin agak susah aku nak berbual dengan Kak Ha, sebab takkan Kak Ha nak complaint itu ini pasal budak yang dia jaga, sebab dia cuma jaga anak aku je kan hehe seganlah dia. So daripada apa yang aku dengar dari Kak Yah, aku cuba belajar, dan cuba untuk perbaiki dengan Kak Ha.

Perkara yang kalau boleh kita elakkanlah bila hantar anak ke rumah pengasuh ni;

Cloth diaper
Ye aku faham. Cloth diaper lebih jimat. Beli banyak-banyak walaupun mahal tapi boleh ulang-ulang pakai sampailah besar. Dan katanya, lebih elok untuk kulit bayi. Tapi, semua itu bagus kalau awak jaga anak awak sendiri, means awak adalah suri rumah. Sebabnya, cloth diaper menyusahkan babysitter. Nak nak kalau dia beli yang murah, bocor. Selalu dah dengar Kak Yah cakap pasal ini. Kalau berak, jadi satu kerja untuk babysitter jirus buang dulu tahi lah apa. Kalau disposable diaper, tinggal nak cabut, buang dan basuh bontot baby je. Apa yang Kak Yah selalu cakap, baby yang pakai cloth diaper ni selalu cepat berbau, sebab kadang-kadang cloth diaper tu jemur tak cukup kering, ataupun mak dia jenis rendam lama-lama baru basuh, so bau dia kepam. Kesian anak kita. Disebabkan kita nak berjimat sangat, orang lain jadi tak suka anak kita. Sebab dia berbau. Budak-budak lain taknak pun main dengan dia. Sebab diaper dia selalu bocor dan babysitter kena basuh pula. Entah. No offense la kepada penyokong cloth diaper di luar sana, mungkin ibu si bayi yang Kak Yah jaga tu beli jenis murah ke apa. Tapi, kita ni berurusan dengan orang yang menjaga anak kita, bukan jaga handbag kita atau even jaga rumah kita pun. So don't compromise your child(ren). Biar orang suka anak kita, biar orang senang jaga anak kita.

Ambil lambat
Kalau di nursery, setiap jam yang kita balik lambat akan dicaj. Berbanding dengan pengasuh, ianya lebih kepada budi bicara. Ni aku risau juga, selalu tanya Kak Ha Ammar Yusuf ada ganggu dia nak solat Maghrib tak, ganggu masak tak. Sebab Kak Yah, mungkin dia jaga ramai budak lain, bila ada parents yang ambil lambat, dia terganggu waktu solatnya, waktu masaknya. Kalau boleh, habis kerja tu teruslah ambil anak kemudian barulah nak pergi dinner ke pergi shopping ke. Kadang-kadang pengasuh ni bukan tak suka anak kita, tapi dia geram dengan sikap ibu bapa anak yang dijaga. Bila baik sangat, diambil kesempatan pula. Dah jumpa pengasuh yang jaga anak kita dengan baik, jangan lepaskan. Sebab zaman sekarang ni dah tak ramai orang yang sanggup bersabar jaga anak orang lain. Sedangkan kita yang ibu bapa ni pun kadang kala boleh hilang sabar jaga anak sendiri, apatah lagi orang lain. 

Syukur juga, Kak Ha cuma jaga anak kita seorang saja. So kasih sayang tu berbeza dengan jaga anak orang ramai-ramai. Tapi, kita tak tahu hati dia macam mana kan? Selalu-selalulah tanya ada apa yang tak cukup ke, anak kita behave ke.. Risau juga, nak-nak bila Ammar Yusuf  dah makin lasak ni. Ni kami baru dapat bonus, dah plan nak bagi Kak Ha bonus juga hehe. Ambil hati sikit. Orang dah jaga anak kita elok-elok kan? ;)

Okay 2 points dululah buat masa ini, nanti aku update lagi. Sekali lagi aku nak ulang pesanan Mama dan ibu mertua. Dengan pengasuh ni, jangan berkira. Jangan berkira. Jangan berkira. Kalau nak berkira, berkiralah dalam hal lain. Cut short perbelanjaan makan malam ke, potong sesetengah channel Astro yang kita jarang tengok ke, tapi bukan dalam hal penjagaan anak kita. 


Nak kemas nak balik, rindu tengok gambar anak dari tadi. Babai!







11 comments:

  1. betul tu.husband saya pun selalu pesan macam tu.jangan berkira dengan pengasuh.layan dia macam saudara sendiri.sebab hati manusia ni manalah kita tahu.tak dapat lepas geram dengan emaknya,lepas geram kat anak.nauzubillah.
    memang betul mereka dibayar.tapi jangan lupa mereka pun manusia.ada perasaan.just my 2 cents ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totally agree, mereka juga manusia. Almost always happened orang layan pengasuh buruk or terlalu berkira sebab takut pengasuh tu ambil kesempatan/pijak kepala kalau kita layan baik. Memang ada je terjadi macam tu, tak boleh salahkan parents sepenuhnya la. Tapi saya selalu percaya, thoughts become things. Fikir yang positive, mesti kita akan dapat yang positive. And kalau boleh amalkanlah lepas solat tu masa doa, doakan sekali kebahagiaan babysitter dan keluarga dia. InshaAllah, Allah akan permudahkan segala urusan.

      Delete
  2. I like how u think Husna. Sadly, tak ramai parents yang fikir mcm u and ur hubby. Dina rasa benda ni bukan sahaja apply pada pengasuh, malah sama juga dgn pembantu rumah (cum pengasuh anak2 juga lah slalunya kan). U know what, my jiran (also a pengasuh) pun slalu complain kat dina yg ada parents siap call/msg dia kata nak amik anak lambat sikit sbb nak pegi dinner dulu... aduhai. kesian. Hal berkira pun sama lah jugak. Kalau kata pengasuh/maid tu mintak gaji lebih ke, mula complain. Macam maid, punya berkira nak bg maid tu cuti ke, belikan makan pakai baju, toiletries ke ape ke... siap nak tolak gaji, padahal org tu lah yg jaga anak dia. So sad bila dgr. Especially parents2 ni lah yg x berkira langsung when it comes to buying handphone n handbags harga ribu2. sad sad sad. From what i understand, kalau kt Europe, US, nannies punya gaji at least 1000-2000. tu part time. if full time? sorry emo pulak kat entry u. hehe. I know i dont have experience with pengasuh n maids but dis is what i see around me... bila parents amik ringan benda ni n berkira dlm hal2 berkait dgn org yg menjaga anak. So good for u Husna for thinking n acting the way u do. Respect sangat2. And surely Kak Ha juga sgt happy jaga Ammar Yusuf sbb dpt pulak korang yg appreciate n jaga hati dia. Dina doakan yg baik2 tuk u and ur family. Good job mummy Ammar Yusuf!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Dina! Wow at Europe gaji nanny sebanyak tu??! Padanlah dalam movie omputih selalu ada scene panggil budak remaja babysit anak diorang for part time macam tu kan. Itulah bila bergaul dengan the other babysitter, memang kita akan faham apa perasaan pengasuh2 ni sebenarnya. Dengan cara itu je kita boleh fahami hati pengasuh kita sendiri, yelah kadang-kadang kalau ditanya pengasuh kita sendiri tu dia segan nak bagitau kan. Parents should not ever take this matter for granted. Janganlah berkira dengan pengasuh, jangan berkira pasal penjagaan anak. Dengan pengasuh, kita tak boleh langsung expect dia faham keadaan kita, sebabnya kenapa pula dia nak faham keadaan kita, dia yang jaga anak kita? Instead kita yang kena sedaya upaya faham keadaan dia.

      Ni untuk second baby, dah plan nak minta Kak Ha jaga. Dah cakap pun, dia macam OK je, tapi jadi risau pula menyusahkan dia banyak-banyak sangat. Tapi... tak de orang lain dah la yang kita rasa yakin untuk biar jaga anak kita dah :(

      Delete
  3. saya sangat suka cara awak berpikir husna. thumbs up! tak ramai parents yang memahami masalah babysitter ni :D

    pengasuh anak ni merangkap ibu kedua. parents yang kerja cuma jaga malam dan weekends saja, kadang kadang tak banyak depa rasa macam babysitter rasa. (i selalu perhati parents yang hantar anak2 mereka dekat rumah my mom. ada yang memahami dan ada yang tak mau paham.)

    ReplyDelete
  4. Terima kasih!

    Yes very true, pengasuh merangkap ibu kedua. Sometimes kita rasa Kak Ha has been a better mother than I am *sobs* jealous je. Oh your mother pun babysitter ke? Mesti banyak ragam boleh tengok kan? Bukan ragam anak je, ragam mak-mak yang hantar anak ke situ pun...

    ReplyDelete
  5. Hi....br kenal ur blog...tgh go tru satu blog neh...

    Rasa nk drop komen la tuk entry ni...
    Thanx a lot ya krn mengingatkn...

    Setuju semua kata u...satu lg,kita xyah la bkeras sgt dgn bs...ank kne gigit nyamuk sebiji tu,pecam mata sjlah kn...dgn kita sendri kat rumah pun bkn sempurna sgt jagaannya...kdg,anak tlepas pandang,tjatuh,thantuk jgk kan...

    Btw,nice knowing!

    ReplyDelete
  6. Agreed sgt2....sy pun mcm awak husna.....skrg sy bru tkr bbysitt utk my 2nd bb...b4 this dkt ngn tpt kje cz sng nk kuar bg bf...but now ltk 2gther ngn abg dia so sng n jmat msa...tkr tu cz kesian nny yg jg dia da umur 66 n klo dmm sy yg kesian tgk dia...cz da anggp mcm mak2 kite...bla tny mak ok x jg aira rini...? Jwpn dia ok mcm nilah..so...kite fkir sndrilh kan? Dia da syg ank kite so...tp mslh aira jauh sgt beza prgai ngn abg dia...aliff afzan dulu sape2 ambil x kisah sikit rengek pon x de...aira areefa skrg x ley nmpk klibt mmy dia hu3...da 2 ari dia stay ngn abg dia nye bbstr asyik ngenget jew...airmte x de pon...cmne nk wat ni..siap bg air pnawar niiii...husna ade idea x? Even ngn ddy dia klo duk kat umh pon same nangis mcm org skit2 jew...

    ReplyDelete
  7. Agreed sgt2....sy pun mcm awak husna.....skrg sy bru tkr bbysitt utk my 2nd bb...b4 this dkt ngn tpt kje cz sng nk kuar bg bf...but now ltk 2gther ngn abg dia so sng n jmat msa...tkr tu cz kesian nny yg jg dia da umur 66 n klo dmm sy yg kesian tgk dia...cz da anggp mcm mak2 kite...bla tny mak ok x jg aira rini...? Jwpn dia ok mcm nilah..so...kite fkir sndrilh kan? Dia da syg ank kite so...tp mslh aira jauh sgt beza prgai ngn abg dia...aliff afzan dulu sape2 ambil x kisah sikit rengek pon x de...aira areefa skrg x ley nmpk klibt mmy dia hu3...da 2 ari dia stay ngn abg dia nye bbstr asyik ngenget jew...airmte x de pon...cmne nk wat ni..siap bg air pnawar niiii...husna ade idea x? Even ngn ddy dia klo duk kat umh pon same nangis mcm org skit2 jew...

    ReplyDelete
  8. ini pengalaman sy jaga baby..baby yg sy jaga kini da msk 11bln,sy jg sjk ibunya abis cuti bsalin..baju ank die tinggal disini 5helai siang,5 helai malam & sy basuhkan skli..kiranya ckup2 utk 1minggu..bygkn smpai baju ank die da kecik dan lusuh mklumla ulang2 baju yg sama je tiap minggu..ibunya mcm x tpikir ke nk tukar2 baju ank die..sy da bgtau tp mcm xphm..1 lg bila ank die da stat mkn,die xpernah nk bekalkn apa2 mkanan..awl2 dlu die ade bg cerelac,tp ank die xbape nk mkn..pstu dia xde bg ape2 da..ank die lbh suka mkn bubur..siap pesan ngn sy bubur tu jgn cair sgtla apala..kiranya syla yg kene mskkn..hurm,itu xkisahla sy ok lg..kdg2 msa die amik anknya tgh mngunyah,die tnye sy ktala mkn biskut..die siap leh kta bg jek mkn pe,anknya mmg kuat mkn..tp apa slhnya bekalkn biskut ke ape ke tuk ank die kudap2..xkn sume nk harapkn pengasuh ajekn..sy jg ank die isn-jmaat dr kul7pg-7mlm..kdg die ot blk kul9,penah smpi kul10mlm bru amik..pstu kdg2 ari sbtupn hntar..tp yg sedihnya die xdepn nk lbhkn upah jga..sorila kalo pjg sgt komen..hanya luahan hati..

    ReplyDelete
  9. ini pengalaman sy jaga baby..baby yg sy jaga kini da msk 11bln,sy jg sjk ibunya abis cuti bsalin..baju ank die tinggal disini 5helai siang,5 helai malam & sy basuhkan skli..kiranya ckup2 utk 1minggu..bygkn smpai baju ank die da kecik dan lusuh mklumla ulang2 baju yg sama je tiap minggu..ibunya mcm x tpikir ke nk tukar2 baju ank die..sy da bgtau tp mcm xphm..1 lg bila ank die da stat mkn,die xpernah nk bekalkn apa2 mkanan..awl2 dlu die ade bg cerelac,tp ank die xbape nk mkn..pstu dia xde bg ape2 da..ank die lbh suka mkn bubur..siap pesan ngn sy bubur tu jgn cair sgtla apala..kiranya syla yg kene mskkn..hurm,itu xkisahla sy ok lg..kdg2 msa die amik anknya tgh mngunyah,die tnye sy ktala mkn biskut..die siap leh kta bg jek mkn pe,anknya mmg kuat mkn..tp apa slhnya bekalkn biskut ke ape ke tuk ank die kudap2..xkn sume nk harapkn pengasuh ajekn..sy jg ank die isn-jmaat dr kul7pg-7mlm..kdg die ot blk kul9,penah smpi kul10mlm bru amik..pstu kdg2 ari sbtupn hntar..tp yg sedihnya die xdepn nk lbhkn upah jga..sorila kalo pjg sgt komen..hanya luahan hati..

    ReplyDelete