expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, December 26, 2012

New Direction

Jarang sekali bercerita pasal kerjaya kan. 

Well, tahun ini, inshaAllah merupakan tahun terakhir aku bekerja di sini. After almost 4 years. Wow, dingdongdingdong pressure itu stress ini, lama juga aku bertahan.

Bekerja di sini, everything is great sebenarnya. Colleagues adalah sangat menyenangkan, we're like one big family. Not always a big happy family, but well, macam itulah realiti sebenar sebuah keluarga pun. Gaduh sana masam muka sini, biasalah. 

Banyak perkara perlu diselesaikan sebelum berpindah pertengahan bulan Januari nanti. Company baru insist masuk awal Januari, tapi aku bertegas aku hanya boleh masuk paling cepat pun mid-January. Gila takkan dah dekat 4 tahun kerja sini, aku nak blah macam itu je. Alhamdulillah I'm part with a very good term. The boss is very supportive. Very understanding. Matlamat aku cuma satu; career development. Susah nak berkembang kalau bekerja di tempat yang sama terlalu lama. Sebab most of the time kita akan buat benda yang sama je ulang-ulang kan. Sometimes we need to challenge ourselves, to go out of our comfort zone. Kerja sekarang, dah selesa sebenarnya. Mama pun berleter, "Kenapa nak tukar-tukar? Boss okay, gaji okay. Kan senang kerja satu tempat dengan suami? Hanis okay ke?" Then bila aku kata Hanis okay, dia siap tanya Hanis sendiri, "Hanis okay ke Husna nak tukar kerja ni?"

Iya, sini memang dah selesa. Tapi, selesa, tak semestinya elok untuk kita. Macam kita setiap hari duduk depan sofa tengok TV siang malam makan cekedis tak bergerak-gerak pun. Memanglah selesa, tapi tak elok untuk kesihatan. Kan? Begitulah lebih kurang analoginya.

My boss says, "If it's about salary, I can give you a raise. No problem with that. But you're talking about career enhancement. There's nothing I can do, unless to support you and be proud of you.."

Malu je menangis dalam bilik boss. He's more like a family to me, not to mention a good friend of my father-in-law :')

Daripada bidang Solar Hybrid, ke Oil & Gas industry. An international organization. Ramai yang cakap susah, they say kerja company besar sebenarnya lagi leceh. Can be even longer working hours, or more stressful than now. I don't know. It's too early to judge and to be perfectly honest, I'm scared a little bit too, yelah dah selesa sekarang tiba-tiba nak buat benda baru pula. Like when the first time I learnt to swim. It was so hard that I was like, "What the hell am I doing here??!" Bersusah-payah ambil kelas malam belajar berenang padahal boleh je lepak duduk rumah tengok TV je. Benda baru, of course akan susah at the beginning, nanti dah dapat rentak barulah akan mula rasa seronok. So whatever it is, I'm up for it inshaAllah. I'll try to give my very best. Like I'm trying to give my very best as a mother. As long as we keep on trying and push ourselves harder. Husband is very supportive, in fact masa dapat tawaran kerja tu berkali-kali juga aku tanya Suami.

"Abang sokong B tak?"
"Abang restu B tak?"

"As long as it makes you happy," katanya. Sebenarnya kalau nak diikutkan, mana ada kerja yang happy, tak kerja barulah happy HAHA. Even surirumah pun ada naik turun juga moodnya. But I just want to have a new working environment, a new challenge, kalau stress pun, it's a new stress. And of course, a much better pay. Hehee, semua orang suka gaji banyak kan, who doesn't? ;) Rezeki Allah untuk anak-anak. Tak sangka tengah mengandung pun ada company nak ambil bekerja. Aku dah siap bagitahu awal-awal that I'm 4-month pregnant the moment I received a call to come for interview. Siap demand taknak outstation lagi tu (in case dia hantar aku off-shore karang, naya).

Kalau nak cakap pasal personal issues, office politics ke apa, semua tu..... ala tak ada bendalah. Tak terkesan di hati sangat pun sebenarnya. My heart is way bigger to be affected by all those, sebab bagi aku, semua tu memang ada di mana-mana pun. I have forgiving, and I'm seeking for forgiveness too. Yang penting, hati kena cekal, kena kuat, kena fokus pada apa yang penting dalam hidup kita sahaja. Biar luaran nampak lembik, tapi hati keras. Whoaah..

For now, I can only pray that I'm making a right decision. That this decision would not jeopardize my family-bonding, my bonding with Allah. Itu je yang penting. If it turns out harder than before, I can only hope that I can deal with it professionally. Dah siap-siap plan dah, kalau teruk sangat, tahan jelah 2 tahun kutip ilmu dan pengalaman sebanyak mungkin, then lompat ke Petronas pulak ke tehehe. Teruk betul awal-awal dah plan nak lompat-lompat company :p Tak apalah, betulkan niat bekerja ikhlas kerana Allah, inshaAllah segalanya akan baik-baik sahaja.









10 comments:

  1. ~ hemm..una kena pk bebetul ye..jgn tersalah wat pilihan plaks..ape pun..akak doa moga semuanyer berjalan dengan lancar in shaa Allah..aminnn..

    ReplyDelete
  2. Welcome to this industry, Kak Una ! :) It's totally a new thing for us, but it's so much challenge and fun! Good Luck! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Farah! Kena belajar banyak dari you ni! ;)

      Delete
  3. Congrats for daring to make that big leap of change! I do understand how you feel esp part career development tu. I am a strong believer in learning new things and facing new challenges, in a way it is a continuous improvement process that we should take in life. Makes us a better person and of course add to the experience and job satisfaction too!

    As for me I pun dah lama sgt kerja kat company ni, dah nak masuk tahun ketujuh next year. I also have the same feeling as you, i am already tired of the same old environment, any my job is not as exciting anymore. Cuma i terikat dgn bond (biasalah belajar orang bayar kan..hehe). I wish someday I could move on too!

    Anyway all the best to you with your new job. Oil and gas industry, that is quite challenging. U kerja bidang apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Ayuni dear! Well, it takes a lot of courage and determination juga sebenarnya. Like I said, sebab dah selesa kan. The doubt is there of course. Cuma dah tak happy dan rasa macam career development dah stuck at the same level je, tak berkembang lagi sebab yelah, doing the same old job everyday, with the same old environment. I just need a fresh start again, semua orang pun mesti pernah rasa macam ini kan?

      Bestnya you belajar orang bayaarrr, takyah sakit kepala sakit hati bayar PTPTN T__T

      I'm a civil engineer anyway, but for the next company ni I akan involve more in Project Management saje, tak perlu outstation dah yeay!

      Delete
    2. I see. Oh part takyah outstation tu yang puas hati kan. Dah ada anak outstation ni dah tak berapa menarik dah :)

      Good luck dear!

      Delete
  4. Salam, nak tanya saudari ada mentioned pasal solar hybrid... apa tugas saudari dalam bidang itu? saya baru saja tamat pengajian dalam teknologi tenaga UKM... jadi nak terokai peluang kerja dalam bidang ini....saya tak berapa familiar dgn selok belok bidang ini memandangkan banyak dikuasai lelaki...rasa macam kecil je... mekasih

    ReplyDelete
  5. Salam, saudari ada mentioned pasal solar hybrid...apa tugas saudari dalam syarikat itu? saya baru saja tamat pengajian teknologi tenaga, sedang mencari peluang bekerja di bidang renewable energy...harap bleh sedikit panduan...mekasih

    ReplyDelete
  6. oh ya, email saya, nabilah_muyuros@yahoo.com

    ReplyDelete