expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, November 5, 2012

Botak Ver.2

After constants hints by my father-in-law that Ammar Yusuf needs a hair cut, we finally surrender. Hehe. Ammar Yusuf ni rambut taklah lebat, tapi panjang dan berserabut! Lepas tu blonde tak boleh blah, that's rather obvious. Macam aku masa baby Mama cakap. Rambut nipis dan blonde -__- 


Mat Saleh, who speaks Kelantanese. Recent vocabulary: "Pah.. Kipah.." (sambil tunjuk kipas). Thanks to his Kelantanese babysitter T__T

His fringe panjang dah nak masuk mata, dengan dia yang jenis kuat berpeluhnya, maka sering timbul ruam di kepala dan dahi. Semenjak lahir, Ammar Yusuf is blessed with a very sensitive skin, macam omaknya. Toiletries dia semua mahal-mahal kot, tak boleh sekadar Johnson&Johnson's, Pureen bagai tu. Kena beli khas. Nanti untuk adik pun Mummy dah plan nak bagi pakai toiletries yang sama dari awal, prevention is better than cure. Lepas tu budak bertuah ni tak boleh pakai baju-baju yang beli online; GAP, Carter's, Guess Kids, ZARA segala yang jual online kan mostly fake, kain tak elok, kasar, panas, sekali pakai dah berbulu, nanti naik ruam dan gatal-gatal. That's why awal-awal je aku semangat beli online, then dah stop terus sampailah sekarang. Nak beli baju anak tak boleh dah sebarangan online asal cantik je, nak kena pegang kain dia, sentuh, usapkan kat pipi, biar kain betul-betul elok. Adoi. Untuk baju sendiri pun aku tak particular macam ni. Tapi taklah kena beli dari butik aje, bengkok tulang belakang mak apak kau. Beli Jusco/Metrojaya/Parkson pun boleh, asalkan bukan baju konon branded tapi fake. Dengan orang yang fake pun lagilah tak boleh. Eh.

Okay sambung.

Before this rambut dia yang bahagian belakang, aku dah guntingkan sikit hari tu, nampak slightly better la takde dah those funny tails. Aku takdehal pun anak lelaki rambut panjang, barulah K-Pop tehehe tampar kang. Tapi dilarang keras Suami, "Please jangan nak rempitkan anak Abang okay??" Fine. Tapi bahagian fringe dan sideburn, mak tak beranilah nak gunting, satu hal pula kalau tercucuk mata atau terpotong telinga :/

Kali pertama botakkan kepala Ammar Yusuf adalah masa dia umur 5 bulan dulu, kami minta Ustazah di kawasan kejiranan Subang tu cukurkan. It. Was. A. Complete. Disaster T___________T

Mana taknya! Masa tu dahlah baru lepas azan Asar, budak tu tengah tidur baru like 15 minutes, kami dah angkat dan bawa ke rumah Ustazah tu. Kita yang dewasa pun kalau bangun lepas Asar kan akan moody sekejap, apatah lagi baby. Mengamuk dari mula cukur sampai ke sudah, end up rambut tobek sana sini dan aku pula yang kena habiskan cukur kat rumah. Suami tak berani, lembik sangat kulit kepala katanya. Macamlah aku berani sangat, tapi dah takde choice takkan nak biar rambut anak compang camping ye tak?


Ammar Yusuf, 5 months old. Mengamuk.


Mengamuk.


Nampak macam sedang tidur dalam kesedihan, tapi sebenarnya tengah tersedu sedan menangis.

So now, lesson learnt. Nak cukur rambut anak, mood anak kena okay, kena pastikan dia dah tidur secukupnya, dan kenyang.

Tapi siapa nak buat?

Pilihan yang ada: 
Pertama, bawa pergi salon tempat Daddy biasa potong rambut. Daddy tak setuju, saying that it is too fancy, and costly for someone with... not so much hair :/

Kedua, bawa pergi mamak je nak murah sangat kan? Mother-in-law tak setuju, mamak tak baca Bismillah, and tangan tu entah bersih entah tidak nak pegang-pegang kepala cucu dia. Something we never thought of.

Final choice: "Ala biar Abang buat jelah, senang je rasanya," my husband, seemed to forget about last 8 months disaster :/

We did it last Saturday, expecting for the worst. That he might throw a massive tantrum, menangis mengamuk, dengan tambahan dia yang makin lasak, mesti akan lebih susah berbanding masa dia 5 bulan dulu. Turns out, surprisingly, it was exactly the opposite!


Dia seronok betul HAHA! Like seriously, tak tahu apa yang dia suka sangat, the moment Daddy shave his hair, dia tiba-tiba ketawa. Hehe legaaaa Mummy. It was so easy, and fast. Kejap je siap. Congratulations Daddy, dah boleh buka kedai gunting rambut nampaknya :D


Sebelum mandi. Tersengih-sengih tengok cermin. Kelakar je masa ni, nak tergelak aku.

Dah mandi! Hehe macam shaolin saje, dengan baju oren lagi. Selesa tengok dia botak, takde tergaru-garu dah. Sebelum ni habit dia kalau nak tidur, akan usap-usap rambut sendiri. Sekarang dah takde rambut nak tidur je mesti cari rambut Mummy. Hehe.

Anak bertuah Mummy dah botak! Hehe. Lagi geram tengok dia, muka makin penuh je nampak. Haaii macam ni rasa nak selalu botakkan jelah! Dah ada tukang gunting rambut kat rumah kan?

Til' the next entry, assalamualaikum!




5 comments:

  1. mcm2 perangai amar..cute jer....lama x tgk gelagar ammar nih/// :)

    ReplyDelete
  2. comel lahh dia makin besar ;)
    apa lg kak una tambah side income letak signboard kedai gunting kat depan rumah tu. haha

    ReplyDelete
  3. iman dari lahir tak pernah lagi i botakkan rambut. tertangguh-tangguh je nak botakkan rambut dia. tapi i memang dah niat nak botakkan. so, i mesti botakkan jugak nanti :)

    ReplyDelete
  4. Lohhh dah botak. Lama tak tahu cerita si comel sorang ni. Then, baju fake-fake tu nak jual kat kita tak? Eh. HAHAHA.

    ReplyDelete