expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, May 28, 2012

Berdiri

Dah lama tak cerita pasal anak.

Buah hati Mummy, yang bila nak tidur mesti kena pegang orang. Usap lengan orang, main rambut orang. Baru boleh lena.

Makin lasak bila berjaga, makin banyak akalnya. Makin 'faham' sekeliling. Kami perlu semakin berhati-hati dalam berkata-kata, dan tingkah laku. Kerana ada si kecil yang sentiasa memerhati dan belajar.

Suka sangat tengok iklan. Tengah menyusu pun boleh berhenti bila iklan, paling suka iklan Euro 2012 yang lagu I'm Coming Home tu, sampaikan kalau tengah menyusu dan dia nampak hampir lena tiba-tiba iklan itu ditayangkan, Mummy cepat-cepat tukar channel ataupun 'mute' kan TV kalau tidak nanti dia bulat mata semula HAHA! Sabar jelah.

Suka panggil orang, buat aksi sikit, panggil kita suruh tengok. Bila boring je, panggil kita suruh layan. Bila nak tidur, gendeng-gendeng kat kita minta dimanja.

Mummy = Mama
Daddy = Dadda

Mostly, dia suka panggil Dadda, sebab Dadda yang suka layan. Mama garang :p. Tapi bila nak tidur malam, mesti kena ada Mama Dadda di kiri kanan baru akan tidur, kalau salah seorang tak ada, sanggup tunggu kot -__-

Suka kiss pipi kita. Datang-datang, senyum-senyum, kiss. Tapi lepas tu memang menjejeh air liur dia kat muka kita haiiii bertuah punya budak!

Sekarang ni, pantang ada tempat berpaut, laju je dia merangkak, panjat dan berdiri.


Kalau nak diikutkan, sejak dia 5-6 bulan hari tu lagi dah nak berdiri. Pantang dukung mesti dia keraskan kaki. But I don't want to encourage him, sebab masa tu dia belum boleh merangkak pun lagi. Mana boleh berdiri terus! Biar step by step, jangan skip satu pun.


Biar lambat asal selamat ye Sayang. Tak ada nak kejar apa pun, lepas ni dah boleh berjalan, jalan lah puas-puas tak ada siapa halang pun.



Masa ini nak cari playpen. Daddy memang nak beli playpen, sebab ringan untuk ditarik ke sana sini. Sekadar untuk keselamatan dan memudahkan Mummy nak buat kerja bila tinggal berdua dengan dia. Budak bertuah ni masih tidur dengan kami, sebabnya, boleh refer perenggan kedua di atas. Daddy cakap, "Tak apalah, masa inilah dia nak dengan kita, dah besar nanti, dah remaja nanti, mesti makin menjauh." Okay this is sad :'(

Dah tu kalau ada adik nanti macam mana T__T. Tak apa, yang itu akan difikirkan kemudian ;)


Kadang-kadang, dia berdiri selamba je lepas tangan dua-dua. Risau kami. Kaki awak tu belum kuat lagi la Sayang! Pernah je tergolek, lepas tu nangis. Dah berhenti nangis dia buat lagi. Memang takkan mengalah betul.


Khusyuk tengok TV dari playpen sementara tunggu Mummy siapkan air mandian :') Gambar wajib cuci letak dalam frame :D


Ammar Yusuf is mimicking Daddy's face while driving LOL!

Me, being an ordinary proud Mummy :)



"Tahukah anda apabila ada anak sendiri, anak sendiriah baby paling cute walaupun diletak anak David Beckham di sebelahnya." (BeautifulNara)





2 comments:

  1. ammar yusuf pandai tengok tv comel gila comel gila.follow blog kak una since err entah :P dah lama kot hehe.

    suka tengok ammar yusuf kecik kecik dah handsomeeee! *pengsan*

    ReplyDelete
  2. ammar yusuf...cutenyaaaa...my bb pon sama...bile dgr lagu tu kt tv terus tenung beria....i joked to my husband says myb dia igt org dlm tv yg tgh susukn anak smbil tgk bola (exactly mcm abah dia pnah buat) tu amik botol susu dia....sbb sama.....huhuhu

    ReplyDelete