Thursday, January 12, 2012

Berat Badan Selepas Bersalin

BERAT BADAN MERUPAKAN TOPIK YANG SANGAT SENSITIF UNTUK KAUM WANITA!!

Tiba-tiba marah.

Haha. Okay, first of all, pictures don't do justice. Maka kalau kau orang rasa aku nampak kurus dalam gambar selepas bersalin tu, itu bukanlah gambaran sebenar diriku ketika ini kerana sudah tentulah aku akan upload gambar yang diambil dari angle yang paling nampak kurus hohoho sukanya kau ketawa ye.

Okay seriously, kalau kau ikut perkembangan aku sepanjang kehamilan di blog ini (ayat sangat retis), kau mesti tahu betapa aku selalu meroyan tentang kenaikan berat badan aku sebelum bersalin dulu.

Up to 40 weeks pregnancy, I gained exactly 20kg :/

Kenaikan yang dibenarkan oleh hospital adalah 12.5kg SAHAJA! Gila :/

Berat aku semenjak zaman belajar adalah sekitar 54-56kg macam itu. Kalau ketika musim-musim perayaan boleh mencecah 58kg (memang tukang menghabiskan makanan di rumah orang), masa putus cinta pernah drop sampai 48kg (langsing aku terus tiba-tiba ramai nak berkenalan memang diskriminasi betul orang lelaki ni nak yang kurus saje padahal kau tu muka pecah rumah potpetpotpetpotpet *berleter*). Sebelum majlis perkahwinan pun berat badan pernah drop juga, jadi 51kg rasanya. But average aku memang sekitar 55kg begitulah. Dan minggu terakhir pregnancy, berat badan aku 75kg booo gemuk booo~~~

Seminggu selepas bersalin, aku turun 10kg. Gembira bukan kepalang, beria-ia bagitahu Mama. Mama cakap, "10kg JE?? Biasa orang drop belas-belas kg tahu!" Terus hilang selera makan (HEHE yang ni memang tipu). During confinement, I don't really berpantang sangat pun. I mean dari segi pemakanan aku makan banyaklah juga. For the sake of menyusu badan kan. Benda yang tak boleh makan, aku tak makan. Benda yang boleh makan, aku makan dengan banyaknya HARHARHAR gelak evil. Apa yang seronok sangat entah.

Orang kata menyusu badan adalah cara untuk cepat kurus juga. Tapi aku pernah baca kesannya dapat dilihat selepas setahun anak dilahirkan. So ibu-ibu harap bersabar ye. Ibu yang menyusu badan membakar purata 500 kalori sehari. Pembakaran kalori itu adalah daripada tenaga yang badan kita guna untuk menghasilkan dan mengeluarkan susu itu. Sehari 500 kalori. 7000 kalori baru sama dengan 1kg berat. So dalam sebulan kau berpotensi untuk turun dalam 0.5kg ke 1.5kg. Ini kalau kau menyusu, makan benda berkhasiat dan makan secara terkawal lah. Terkawal tu maksudnya secara normal la. Kalau kau menyusu tapi makan macam tak pernah jumpa makanan, tak jadi juga kan? Contohnya untuk diri aku sendiri; Sebelum mengandung dulu aku hanya boleh ambil makanan up to 1500 kalori sehari. So selepas bersalin, disebabkan kena menyusu aku bolehlah ambil lebih sikit makanan like 2000 kalori, sebab 500 kalori itu akan terbakar hasil penyusuan maka jumlah kalori akan sama macam sebelum mengandung dulu kan? Tapiii, kalau selepas bersalin kau beria-ia sangat makannya sampai 3000 kalori sehari, walaupun badan kau dah burn 500 kalori sehari hasil dari penyusuan pun, masih ada 2500 lagi. Macam mana nak kurusnya cik kak oi? Eh macam bercakap dengan cermin je? Kekeke.

Okay. Setakat ini, aku makan macam biasa sahaja, sama macam sebelum aku mengandung dulu. Sebab aku tak boleh skip-skip makan, nanti loya, nanti menggigil badan berpinar otak *hiperbola habis*. Dan aku minum air masak sangat-sangat banyak, untuk compensate fluid yang keluar dari badan tu kan? Suami tercinta juga sangat membantu dengan membelikan water filter di rumah. Best sangat. Before this tiap-tiap malam kena masak air, dan sejukkan untuk diminum keesokan harinya. Leceh.

Berat badan aku sekarang? Adalah reduce sikit. Semasa tempoh berpantang daripada 75kg ke 65kg, habis pantang liat sangat nak turun sebab dah boleh belasah makan apa saje kan? Lepas 3 bulan kot baru turun ke 62kg. Aku tak timbang selalu pun, sebab nanti aku stress. Bila stress aku akan makan lagi banyak. Dan bila stress juga produktiviti susu akan merudum. Tak bestlah kan?

Aku relax je, tak kocoh-kocoh nak turunkan berat badan pun. Biar sentiasa optimis dan positif. Dalam pada itu try to keep fit jugalah. Office aku tingkat 4, rumah aku tingkat 4. Naik turun tangga jugalah. Hujung minggu kalau Suami tak ada kelas kami bawa anak keluar bersiar-siar. Tak joging pun tak apa, berjalan juga boleh mengeluarkan peluh tau. Bila di rumah kita dukung anak pun boleh bakar kalori. Apatah lagi kalau anak kau si baby gomok err Mummy bukan cakap pasal Ammar Yusuf tau, ada la baby lain, bukan Ammar Yusuf. HEHEHE.

Jangan aim untuk kuruskan badan, sasarkan untuk kekal sihat dan cergas demi anak tersayang. Kalau kita sakit siapa nak jaga anak? Siapa nak jaga Suami?

Hmm. Berat terkini, 58kg. Bolehlah. Asalkan nampak angka 5 di depan. BMI 22.4. Okaylah tu, masih selamat lagi hehe. Slow-slow la, just enjoy every single moment being a mother right? ;)

Mummy, Daddy & Ammar Yusuf having a quality time together :)


19 comments :

  1. jelessss sbb akak yg dah 11bln bersalin masih duk angka 62kg ..padahal masa b4 bersalin 70kg sahaja.
    maknanya lepas pantang mmg kuat mkn. hahahaha gelakkan diri sendiri .

    ReplyDelete
  2. wah,bestnyaa kak una lepas bersalin cepat jer turun berat badan..

    ReplyDelete
  3. Laaa mana ada cepat! Baby dah dekat 6 bulan pun tak dapat lagi berat yang diingini *sobs*. Masih berusaha lagi ni! (sambil makan biskut cecah Milo walaupun pagi tadi dah makan nasi lemak :/)

    ReplyDelete
  4. tapi at least kak una dah dapat gapai angka lima tu..hewhewhew..part cecah milo tu lawak..go kak una go kak una...:P

    ReplyDelete
  5. semoga kita dapat mantain berat sebelum bersalin :) i sebelum pregnant berat 53kg, time 39weeks 65.5kg, pas pantang drop jadi 49kg rasa kurus sekejapp best gile kot..tp skrg slowly dh makin naik. sebulan lepas dh 51.5kg huhu skrg tak tahu bape dahhh hihi

    ReplyDelete
  6. x per.....baru 6bulan..nanti ammar dah mcm2 perangai kompem lagi turun punya...lagi2 ajak main2 waktu malam.....................

    ReplyDelete
  7. walaweee!!! k atul bersalinkan adam dl.. lepas bersalin terus turun ke berat asal... tpkan.. perot k atul nampak sgt laa xcantiknya.. sampau hubby ckp, perot boroi.. then.. skrg nyer preggy, sama mcm berat una skrg.. tp dlm 56-57kg.. susah nak naik laa... perot dah boroi nie.. tp xthu berat bape skrg nie.. xpe una, mkn jek tok ammar yusuff.. okeh.. think +ve...

    ReplyDelete
  8. tak nampak gemuk pun dalam picture tu kak.... nampak macam selim melim je...ok la tu seswai je badan akak dengan ketinggian akak... orang cakap lelaki pun tak suka sangat pompuan kurus2.. tak best.. eh yeke? yeke? hahaha

    ReplyDelete
  9. KENAPA KORANG SEMUA SENANGNYA NAK TURUNKAN BERAT BADANNNN??! T_T

    Anyway kita ni dah memang banyak sangat lemak tepu agaknya heh.

    erine roslan:
    lelaki memang tak suka perempuan kurus sangat, tapi gemuk sangat pun tak suka juga :/

    ReplyDelete
  10. Wah..bestnye kan...berat lepas.bersalin ni mmg nitemare ibu2..usaha nak turunkan..tapi mmg betul..aim for healthy n better life instead of aim nak kurus..sbb nnt silap cara boleh effect susu utk anak plak..adaa sendiri alhamdulillah manage to get berat sebelum bersalin.right after abes pantang..xgune jamu pon..makan pon mcm biase..amek vitamin je utk cepat baik luka..cergas n utk susu badan..

    *bw here..nice experience..adaa pon ade jugak.share kat myblog..sudi2kan lah menjenguk juga .. Lots of tips for mom insyaAllah.. www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete
  11. Wah..bestnye kan...berat lepas.bersalin ni mmg nitemare ibu2..usaha nak turunkan..tapi mmg betul..aim for healthy n better life instead of aim nak kurus..sbb nnt silap cara boleh effect susu utk anak plak..adaa sendiri alhamdulillah manage to get berat sebelum bersalin.right after abes pantang..xgune jamu pon..makan pon mcm biase..amek vitamin je utk cepat baik luka..cergas n utk susu badan..

    *bw here..nice experience..adaa pon ade jugak.share kat myblog..sudi2kan lah menjenguk juga .. Lots of tips for mom insyaAllah.. www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete
  12. Wah..bestnye kan...berat lepas.bersalin ni mmg nitemare ibu2..usaha nak turunkan..tapi mmg betul..aim for healthy n better life instead of aim nak kurus..sbb nnt silap cara boleh effect susu utk anak plak..adaa sendiri alhamdulillah manage to get berat sebelum bersalin.right after abes pantang..xgune jamu pon..makan pon mcm biase..amek vitamin je utk cepat baik luka..cergas n utk susu badan..

    *bw here..nice experience..adaa pon ade jugak.share kat myblog..sudi2kan lah menjenguk juga .. Lots of tips for mom insyaAllah.. www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete
  13. Salam, kurus untuk kelihatan cantik dan menawan..di samping itu kita harus menitik beratkn kulit dan lemak yang menggeleber bila penurunan berat badan berlaku...sila hubungi sy Ann 0192887744 jika berminat tips seterusnya..sy sedia membantu.tq

    ReplyDelete
  14. Salam, kurus untuk kelihatan cantik dan menawan..di samping itu kita harus menitik beratkn kulit dan lemak yang menggeleber bila penurunan berat badan berlaku...sila hubungi sy Ann 0192887744 jika berminat tips seterusnya..sy sedia membantu.tq

    ReplyDelete
  15. hai blogger,your blog look nice,please visit my blog back.. :)

    http://goo.gl/VimZF

    ReplyDelete
  16. anyway mmg ada cara mudah kuruskan badan without abiz duit.konsep dh betul dh tu.tahu teknik confirm kurus.
    http://kuruslepasbersalin.blogspot.com

    ReplyDelete

  17. Perkongsian yang sangat menarik. Sebenarnya, untuk kurus yang lebih berkesan, kena ikut tiga langkah yang sangat penting di samping pengamalan senaman yang sesuai. Tiga langkah yang penting itu adalah: Singkir toksin dari badan, Bakar lemak yang tak perlu & Keperluan otot untuk percepatkan proses metabolisme.

    Nak tahu lebih lanjut & banyak lagi tips kurus, boleh hubungi saya. ��

    ReplyDelete
  18. great sharing dear as i pun sama gain weight after deliver..tapi 2yrs lepas baby complete BF berat kembali normal..now alhamdulillah manage to maintain 52-54kg figure compare masa bf around 60kg ( scaryyyy)..i paling suka part yg u kata jangan aim utk kurus just aim utk sihat sebab nanti sakit sapa nak jaga anak kita suami kita..sgt2 setuju..as long as BMI cun ok lah kan.. :)

    ReplyDelete