Sunday, August 21, 2011

Perkara Penting Semasa Berpantang

Assalamualaikum.

Hari ini merupakan hari ke-18 berpantang. BARU 18 HARI? Ingatkan dah 180 hari *sobsob*. Nampak sangat betapa tak bestnya berpantang ni kan? Terutamanya apabila berpantang di bulan puasa ni. Sebabnya, pertama kau rasa macam menyusahkan orang yang berpuasa kena sediakan makanan untuk kau, sediakan air mandian yang diperbuat daripada daun-daunan segala, mencari penawar sakit di kala kau merintih pilu apabila jahitan terasa pedih selepas membuang air besar (ngeri oh!) dan sebagainya. Kedua dan yang paling suffer adalah menahan diri daripada minuman yang extra best di kala berbuka puasa :'(

OK berdasarkan pengalaman aku sendiri, di sini aku senaraikan perkara yang dirasakan perlu (sebahagiannya bukan sekadar perlu, malah sangat penting!) untuk ada semasa berpantang.

1) Internet access
Yes. Memang penting sebab masa berpantang ni tak banyak yang kau boleh lakukan, biasanya hanya duduk/baring menyusukan anak, tidur, makan.. Nak keluar memang tak bolehlah, nak menyapu rumah membasuh segala, kalau nak dileteri ibu/ibu mertua silakan. Maka internet access sangat penting untuk menghiburkan hati dan mengetahui perkembangan terkini dunia luar heheh.

2) Disposable panties
Sila sediakan disposable panties yang mencukupi ye, sebab tempoh keluarnya darah nifas ni lebih panjang berbanding menstruation period kau tiap-tiap bulan tu. Ada yang sampai 40 hari tau. Sepertimana PMS, kadangkala berlaku juga kebocoran yang tak diingini. Masa berpantang ni memang tak dayanya nak membasuh sangat, kecuali kalau suami awak sanggup nak tolong basuhkan (ewwww!). Kesianlah kat suami, sudahlah baju baby dah dia yang basuhkan, takkan benda tu pun nak suruh dia juga tssk. So dapatkan yang pakai buang sahaja, kat Guardian/Watson berlambak jual semua saiz pun ada.

3) Sebotol besar air kosong di tepi katil
Ibu yang menyusu badan memang akan cepat sangat dehydrated, tekak akan rasa kering je. Jadi kena banyak minum air. Jangan ikut sangat pantang larang yang mengatakan orang berpantang tak boleh minum air banyak, dah tu kalau tak minum air macam mana susu nak banyak? Macam mana nak lawas berak? Hah jawab jawab. Aku kadang-kadang sambil menyusu aku minum air, punyalah dahaga. Tak tahulah macam mana orang yang berpuasa menyusukan anak kan..

4) Nursing bra
Penting, sekurang-kurangnya sediakanlah 3 helai ke. Susah kalau pakai bra biasa, trust me, apatah lagi kalau anak awak tu lelaki memang kerap sangat menyusunya. Kalau mampu belilah jenama Mothercare yang tak salah aku harganya RM179 kot sehelai. Gila ke apa mahal nak mampos, bukan cantik pun. Tak tahulah kalau pakai tu susu jadi banyak kot :/ Kalau rasa masih waras, beli brand Scarlet je pun OK. Harga RM15-RM25 sahaja hewhewhew. Aku ada beli satu dari Fabulousmom.com, selesa juga, harga RM30 tak salah. Try lah :">

5) Pelawas buang air besar
Perkara yang paling ditakuti oleh orang yang baru lepas bersalin (jika bersalin secara normal) adalah membuang air besar. Biasanya ramai yang mengelak untuk buang air besar sebab takut tak tahan sakit jahitan kat bawah tu. Macam aku, aku taklah mengelak, tapi dah memang tak rasa nak berak pun, 5 hari selepas bersalin baru aku buang air besar. 5 HARI T____T. Maka faham-fahamlah macam mana kerasnya benda alah tu. Orang cakap jangan biarkan lama-lama, sebab kalau najis dah keras kadang-kadang boleh effect pada jahitan tu. So selepas menangis dan moody akibat sakit buang air besar, Suami belikan Sunsweet Prune, siap dengan Cranberry Juice, siap dengan laxative lagi. Kesannya, proses membuang air besar menjadi lebih selesa dan tiada lagi air mata :')

6) Tandas duduk
Common sense. Kau baru lepas bersalin, baru lepas dijahit bawah tu, jalan pun kena perlahan-lahan dengan langkah yang kecil sahaja, berani ke nak membuang guna tandas cangkung? Azab kot. Memang aku berterima kasih sangatlah pada siapa yang mencipta tandas duduk ni =)

7) Nipple cream
Biasanya masa awal-awal proses penyusuan tu kadang-kala Mummy dan baby belum pandai lagi nak menyusu. So nipple tend to crack dan luka, kalau dibiarkan sahaja akan merosakkan mood kita nak menyusu. Kesian kat baby nanti, bukan salah dia pun. Aku pakai Medela Purelan 100, RM29 untuk 7gm. Cream ni selamat untuk baby, kiranya lepas pakai tu nak menyusu terus pun boleh tak payah basuh dulu. Tak tahulah sebab krim ni atau apa, tapi lepas seminggu masalah nipple crack dan luka-luka terus hilang dan bolehlah menyusu dengan lebih gembira =D (apahal nak buat ayat macam dalam iklan TV???)

8) Disposable breastpad
Selalu sangat masa aku menyusukan Ammar Yusuf ni, breast sebelah lagi akan turut sama mengalir susu. So kalau tak pakai breastpad nanti tak selesalah lembap je nursing bra tu. Ada juga yang bukan pakai buang, kiranya boleh dicuci dan dipakai semulalah. Tapi macam nombor 2 tadi, better pakai disposable jelah senang.

9) Breastpump
Untuk buat stok masa dah kerja nanti. Aku belum pun mulakan stok, ikut perancangan dalam 2 minggu sebelum kerja baru aku akan start mengepam. Breastmilk kalau simpan kat freezer boleh tahan 3 bulan saje, so macam rugi pula kalau pam stok awal-awal. Breastpump juga boleh digunakan masa kau ada problem nipple crack. Kau pam, masuk dalam botol dan bagi pada baby. Tapi orang cakap jangan awal sangat bagi baby minum dari botol, kalau boleh bagi baby minum dari sudu atau srynge je. Tapi aku ada la 2 kali kot bagi baby minum dari botol masa tengah sakit nipple hari tu, baby tak suka pun *sobsob*. Terpaksa bagi direct feeding juga.

10) Water heater
Rumah Mama takde, rumah mertua pun takde, rumah kami sendiri apatah lagi. So setiap kali nak mandi/mandikan baby/basuh berak baby kena masak air or gunakan air dalam flask. Kesianlah pada orang yang tolong kita tu, sekejap-sekejap kena masak air. Nanti bila balik rumah sendiri, semua kena buat sendiri. So mungkin akan mempertimbangkan untuk memiliki water heater dalam bilik air tu suatu hari nanti. Bukan sekarang kot, sebab rasanya bukan murah benda alah tu, dan rasanya benda tu makan tenaga elektrik banyak kot. We'll see how.

11) Suami
Suami yang aku maksudkan bukan sebarangan suami, tapi suami yang RINGAN TULANG, PRIHATIN DAN PENYABAR. Hah capslock kau! Suami yang boleh membantu meringankan beban isteri, mengurangkan kesakitan isteri, yang boleh bersabar dengan mood isteri yang kadang-kadang sukar dijangka (hehe), yang tahu apa perlu dibuat ketika isteri menangis mengadu sakit itu ini.. Bukan jenis yang sedap tidur di kala isteri tersengguk-sengguk di tengah malam bersusah payah menidurkan anak yang meragam, yang sedap bersilang kaki tengok TV ketika isteri terkial-kial memandikan bayi, ish tak ke bengkek je kawan kita yang tengah sakit-sakit tu? Kalau sebelum ada anak suami kau memang jenis yang berat tulang, yang lagi suka keluar lepak macam orang bujang, yang tak boleh nak bersabar dengan bayi ataupun kanak-kanak.. Hmm.. Mungkin bolehlah mula kaunseling suami anda daripada sekarang ataupun fikir semula hasrat anda untuk memiliki cahaya mata. Anak itu milik kita bersama, so susah senang kena sama-sama lah OK =)


Tuesday, August 16, 2011

New Day Everyday

  1. The baby cried, oh lapar kot. Breastfeeding, and the baby stop crying and sleep peacefully. Pheww.
  2. The baby cried, oh lapar lagi kot. Breastfeeding, but the baby is still crying. What to do what to do?? Maybe I should check the diaper. Great, he pooped :/ Tukar diaper, and the baby is stop crying and sleep peacefully. Pheww.
  3. The baby cried, oh lapar kot. But refused the breastmilk. Check the diaper. OK clean. What else??! *panicked*. Mama came. "Kau burp kan dia tak?" NO I DIDN'T. "Lepas menyusu kena burp kan dia lah! Kalau tak nanti kembung perut menangis lah tak henti-henti". Lepas disendawakan, the baby stop crying and sleep peacefully. Pheww.
  4. The baby cried. Breastfed-done. Burp-done. Diaper-checked. Alamak kenapa baby taknak berhenti menangis lagi ni??! Belek-belek tangan kaki, ada satu gigitan nyamuk. Cis tak guna nyamuk. Sapukan minyak baby, peluk and tepuk perlahan-lahan sambil mata melilau in case ada nyamuk lagi. And the baby stop crying and sleep peacefully. Pheww.

Having a baby, there's always a new thing to be learnt everyday. Get ready, being a mother is never easy, but the feeling of seeing your baby sleep peacefully in your arms with one of his little hand resting on your chest.. priceless :')


Thursday, August 11, 2011

Pengalaman Bersalinku

Segalanya bermula pada pagi Rabu, 3 Ogos 2011. Pukul 4 pagi aku bangun bersiap-siap untuk memasak sahur. Masa kat toilet tiba-tiba ada nampak bleeding mengalir kat celah kaki. Tapi sikit saja pun so aku biar jelah dulu sebab semalam tu nurse ada cakap kalau ada keluar tanda darah sikit-sikit tak perlu datang hospital dulu, tunggu dah bertukar 2-3 pad baru datang.

So buat macam biasa sajalah. Lepas Subuh tu aku tidur semula, dan bangun pagi tu aku perasan ada lagi sikit-sikit blood stain kat pantyliner. I told my husband about this but convinced him not to worry too much, belum nak bersalin lagi rasanya sebab tak rasa sakit pun. Suami petang tu ada final exam kat UTM, jadi taknaklah susahkan hati dia.

At the office, pagi tu 2-3 orang (including my boss) interkom suruh turun, duduk kat office bawah je (my office is divided into two departments; administration department at the first floor and engineering department at the fourth floor) since my husband dah bagitahu kat semua orang yang aku dah keluar tanda, just in case anything happen masa dia dah keluar pergi ambil exam, at least orang sekeliling dah tahu and may prepare themselves for anything.

I said, "Nevermind, pukul 10 ni meeting kat bawah kan? Nanti saya turun time meeting jelah.."

Betul sangatlah.

Pukul 10, tengah in progress bayar PTPTN online, tiba-tiba terdengar bunyi 'pop' kat bahagian rahim (kot) dan terasa seperti ditendang dengan kuatnya. Ingatkan pergerakan baby yang biasa saja, tapi jadi cuak apabila bunyi itu diikuti dengan aliran air yang deras kat bawah ni, something like you are peeing only that you could not control it!

"Eh korang.. Saya rasa saya dah pecah ketuban la...."

Terus kelam kabut satu office, betul-betul huru hara dan cemas ria; iyalah, office yang kesemuanya lelaki tiba-tiba kena uruskan engineer perempuan yang dah pecah air ketuban haha.. Aku dibawa turun oleh Abang Zack yang menghubungi Suami di office bawah suruh bersiap segera untuk ke hospital. Even dah turun air, aku masih belum berasa sakit dan boleh berjalan laju menuruni tangga lagi hehe poyo je belum tahu lagi sakit nak bersalin yang MashaAllah tu..

Di hospital, doktor suruh aku buat prosedur semalam, dan aku diseluk lagi untuk cek bukaan. Baru 4cm. Sisa-sisa air ketuban dikeluarkan, dan didapati air ketuban agak kotor, menunjukkan baby dah berak sikit kat dalam. Terus aku dibawa ke Labor Room. Ketika itu juga aku diberitahu aku berkemungkinan akan bersalin secara Caesarean, sebab baby dah berak, takut baby lemas kot. Rasa nak menangis masa tu. Keluar sebentar untuk berjumpa Suami, masa tu nampak kedua ibubapa mertua dah sampai. Boss aku yang call mereka rupanya. My husband is considering to not sit for the final exam, but I said NO sebab sia-sia jelah dia belajar satu sem tapi tak ambil final exam ni sebab nak teman aku bersalin. Lagipun aku rasa macam sempat je dia pergi exam dan datang semula ke hospital.

At the Labor Room, aku sudah mula mengalami contraction dalam setengah jam sekali. Sebelum bersalin memang aku dah banyak membaca tentang sakit contraction ni, rata-rata mengatakan sakit macam period pain, ada yang cakap sakit sampai nak putus pinggang. For me, sakit contraction ini adalah sakit yang tidak dapat dibayangkan dengan kata-kata, sakit yang teramat sangat, sakit yang buat kau menggigil-gigil memohon ampun dari Allah SWT, sakit yang membuatkan kau teringat segala dosa silam, sakit yang membuatkan kau benar-benar sedar akan pengorbanan seorang ibu. Tak tahulah bagi orang lain macam mana, but for me, it was the most painful moment I've ever experienced..

I was given an epidural injection by Kak Ita, pakar bius di situ yang merupakan sepupu Suami dan kawan Kakna. Jadi untuk 3 jam awal tu, sakit contraction itu tiba-tiba hilang. Sepatutnya kesan suntikan itu bertahan sampai saat-saat bersalin, tapi selepas 3 jam aku masih belum bersalin, bukaan baru 7cm dan sakit contraction itu telah datang semula like every 3-5 minutes. Menangis-nangis telefon Kakna, minta dia call doktor kat situ untuk increase dosage of epidural sebab aku memang sangat-sangat tak tahan. Lemah kan? Padahal sakit itulah penghapus dosa. Dos epidural dinaikkan, namun langsung tak berkesan apa-apa.

Kakna cakap, "Kau dah nak bersalin kot Una.."

Tapi nurses and doctors cakap bukaan rahim baru 8cm, belum boleh bersalin lagi. Hampir 3 jam, masih 8cm. Sesungguhnya itulah 3 jam yang paling panjang dalam hidup aku, setiap kali contraction aku takut sangat nak panggil doktor/nurse, sebab bila aku panggil diorang akan seluk jari kat bawah tu untuk cek bukaan rahim, dan sakitnya diseluk tu Tuhan sahaja yang tahu. Suami yang ketika itu baru selesai menduduki peperiksaan dah stuck in traffic jammed pula. What do you expect, keluar dari UTM pukul 4.30 masa semua orang sibuk-sibuk balik kerja di bulan puasa, nak ke Serdang. Pasrah gila suara beliau masa cakap,

"Abang rasa 7.30 karang baru sampai la.. Tak bergerak langsung jem ni.."

Menangis je aku masa tu. Hinggalah tiba seorang doktor berbadan besar yang garang gila datang periksa keadaan aku. Memang garang gila sebab lepas dia seluk aku terus dimarahnya semua doktor-doktor lain dalam tu.

"Aku dah rasa kepala baby pun kat bawah tu. Patient dah sampai macam ni kau orang nak tunggu apa lagi????!!!!" Dan berleter entah apa lagi aku dah tak dengar pun. Sakit. Itu yang aku tahu.

Terus kelam kabut semua orang menyediakan persiapan untuk bersalin. Aku disuruh teran apabila terasa contraction, jangan teran membabi buta je. Push dalam sekali nafas, dan dalam sekali nafas tu cuba curi-curi nafas juga. Itu yang diajar. Cuba sekali, putus nafas. Tak cukup tenaga. Cuba 2-3 kali. Memang tak cukup nafas, dan aku juga banyak mengeluarkan suara which is not allowable sebab suara itu akan membuatkan tenaga tak sampai ke bawah. Last-last kena guna teknik vacuum. Eventhough vacuum pun aku still kena teran, still kena berusaha keluarkan kepala baby dulu.

Bila dah bersedia, aku tarik satu nafas panjang dan PUSHHHHHHHHH!!!

Nurses and doctors sekeliling yang tak putus-putus bagi semangat berkata,
"Pandai.. pandai... Dah keluar kepala.. Sikit lagi.. sikit lagi.."

Dan aku push lagi sekuat hati sehabis nafas untuk kali kedua.

Sepantas kilat terasa sesuatu ditarik keluar dari bawah dan diletakkan di dadaku untuk dibalut. Masa tu terasa hilang segala sakit, segala penat lelah. Deras airmata mengalir, macam tak percaya. Macam tak percaya. Tak apalah Daddy tak sempat tengok baby keluar. Maybe next time. Eceh sakit bersalin yang ni pun tak hilang lagi ada hati nak fikir anak kedua :p

Aku masuk Labor Room lebih kurang jam 11 pagi, bersalin pukul 6.24 petang. Lama kan? Tak apalah, lagi teruk sakit, lagi banyak dosa-dosa dihapuskan insyaAllah. Masa Suami sampai, jelas terpancar wajah sesal beliau. Hakikatnya tak ada sekelumit pun dalam hati ini yang berkecil hati atas ketiadaan beliau di sisi ketika melahirkan. Kita hanya merancang kan, Allah SWT yang menentukan. Siapa sangka baby nak keluar masa beliau final exam kan?

Banyak lagi yang berlaku selepas itu, tapi cukuplah setakat ini aku cerita pengalaman bersalin aku. Lain orang lain yang dialami kan? Mungkin ada yang mudah sahaja melahirkan, macam ada seorang kakak yang satu wad dengan aku tu, sebelum dia bersalin tu rasa sakit sekejap, masuk kereta nak ke hospital, terbersalin dalam kereta right in front of the hospital tssk punyalah senang bersalin tak sempat rasa contraction pun agaknya T_T. Rezeki masing-masing. Betullah kata kebanyakan orang, bersalin tu tak sakit, contraction tu yang sangat sakit. Hmm..

Sebaik selepas dilahirkan dan dibersihkan.


Malam pertama bersama Mummy. Kat sini tak dibenarkan ambil gambar baby sebenarnya, boleh kena saman, kata nurse di situ. Maka terpaksa mengambil gambar secara tersembunyi di dalam gelap. Good boy ni, dah bangun pun senyap je sorang sorang :')

Muhammad Ammar Yusuf bin Muhammad Hanis. 1 day old.



Tuesday, August 2, 2011

Pengalaman di Hospital Tadi

Assalamualaikum.

Hari ini sahur aku boleh buat nasi goreng kampung sahaja, memandangkan semalam kepenatan langsung lupa nak beli barang mentah untuk memasak. Kami memang beli apabila perlu sahaja, tak pernahlah beli banyak-banyak sekaligus. Takut rosak kalau tak digunakan, membazir sahaja.

Selepas bersahur, ketika menonton TV sementara menunggu azan Subuh, Suami tiba-tiba ajak pergi hospital hari ini walaupun perancangan asal nak pergi esok sahaja selepas beliau menduduki peperiksaan. Katanya, takut kalau ada apa-apa yang terjadi disebabkan kita tak ikut due date doktor bagi (which is today), dia takkan dapat memaafkan diri.

"Exam memang penting, tapi baby lagi penting," katanya.

Sayangnya kat Daddy ni :')

Lalu lebih kurang pukul 9 lebih kami bertolak ke Hospital Serdang. Dalam hati Tuhan sahaja yang tahu betapa berdebarnya hati ini. Tapi wajahku tetap tersenyum sahaja untuk menenangkan hati sendiri.

Sampai-sampai, pergi berdaftar di kaunter, orang kaunter tanya ada bawa kain batik ke tak. Alamak nak terus bersalin ke ni?? Kain batik tertinggal pula dalam kereta, Suami terpaksa patah balik ambil dan datang semula dengan beg besar berisi segala mak nenek barang-barang Mummy dan baby :/

Mula-mula aku disuruh masuk ke Bilik Penilaian. Masa ini Suami tak boleh ikut masuk. Di situ tekanan darah dan ujian air kencing dilakukan. Kemudian aku disuruh baring di katil (mestilah baring di katil takkan di kaunter receptionist pulak zzzzzzz~~), dan dilekatkan dengan dua jenis alat untuk dengar degupan jantung baby. Masa tu hanya doa Nabi Yunus yang meniti di bibir. Gemuruh makin terasa apabila terdengar pesakit di katil sebelah yang dipisahkan oleh tabir mengerang sakit dan menjerit memanggil nurse, mungkin sedang mengalami contraction. Oh, ini masih di Bilik Penilaian, belum masuk Labour Room lagi.

Kemudian datang seorang doktor, dan bertanya lebih kurang history pemeriksaan kandungan aku selama 9 bulan di klinik kesihatan dan menulis nota serba sedikit. Lepas tu doktor cakap,

"Puan buka kaki ye, kangkangkan. Nak cek bukaan rahim."

Masa tu tebal rasa muka. Malulah! Nasib baik doktor perempuan. Tapi memang malu betul wuuuuu.. Dan doktor pun mula menyeluk ke dalam OH MY GOD before this memanglah aku dah banyak baca tentang doktor seluk untuk periksa bukaan rahim tapi tak sangka the word 'seluk' is literally mean SELUK JARI MASUK DALAM! Walaupun doktor itu buat secara biasa sahaja tapi sakit kot... T_T

Bukaan baru 1cm. Adeh.

Kemudian aku dibawa ke tempat ujian ultrasound dilakukan. Scan segala, semuanya OK. Based on this time's scan, berat baby hanya 3.2kg sahaja, doktor cakap plus minus 500g. Boleh jadi sudah 3.7kg, ataupun 2.7kg sahaja tapi doktor yakin berat baby belum mencecah 3.0kg pun. Lega sedikit.

Long story short, aku diminta datang 2 hari lagi. Sebab menurut doktor tadi biasanya hospital kerajaan akan bagi extra 10 hari dari expected due date (EDD) asal. Hari ini baru 7 hari lewat, kiranya doktor di klinik silaplah. Lagipun, semenjak awal lagi aku tak ingat tarikh akhir menstruation period dan EDD 26 July hari itu adalah berdasarkan ujian scan semata-mata, so doktor cakap boleh jadi aku sebenarnya belum overdue pun.

Overall, Alhamdulillah tadi nurse dan doktor semua baik-baik. Nak seluk pun minta maaf dulu, dan setiap ujian yang dilalui disertai dengan penerangan serba sedikit taklah aku terkial-kial tak tahu apa-apa. Tapi Suami cakap jangan seronok sangat, mungkin hari ini aku bernasib baik, mana tahu masa hari nak bersalin nanti dapat nurse/doktor yang tak berapa baik ke.. Tak apalah, fikir positif sahaja.

Based on my experience tadi, aku betul-betul kena mempersiapkan diri dengan kesakitan yang bakal dilalui masa nak deliver nanti. Tadi pun dah rasa sakit betul, nak bersalin nanti tak boleh bayang macam mana. I'm scared, but I believe I'll be fine, insyaAllah.