Monday, March 28, 2011

What's Your Awkward Moment?

Saat-saat janggal yang boleh membuatkan kau rasa macam, errr.. tak tahu nak buat apa :/

  1. Bila tengok cerita omputih dengan family which includes Baba. Tiba-tiba ada adegan cium-ciuman (or cinom bak kata Asha) atau part heroin 'kurang' berpakaian... :/

  2. Tengah tengok TV dengan Baba lagi, tengok cerita best ni. Time iklan saja-saja lah tukar ke channel lain. Tiba-tiba tertekan TV1 yang tengah Forum Perdana Ehwal Islam. Tak pasal-pasal dah rasa bersalah nak tekan balik ke channel cerita best tadi padan muka kau siapa suruh gatal tangan tukar-tukar channel masa iklan T_T

  3. Bila diletakkan bersama sekumpulan gadis yang tak berapa rapat, dan mereka satu kepala minat gila kat Tiz Zaqyah or Fasha Sandha or siapa-siapalah yang kau langsung tak minat. Dan mereka rancak betul bercerita itu ini tentang artis tersebut. KAU SORANG JE YANG TAK MINAT. Nak buat-buat minat ke, nak senyum saja ke atau apa?? Awkwardddd~~

  4. Bila ada kawan yang asyik puji-puji satu kedai makan tu dan beria-ia pula ajak kau pergi bersama, nak suruh rasa katanya. Bila kau rasa, taklah sedap mana.. Dan kawan tu dengan muka semangat gila beria-ia pula tanya pendapat, "Macam mana? Sedap gila kan? Kan? Kan? Kan aku dah kataaaa..." Tak sampai hati nak cakap tak sedap :/

  5. Bila kawan rapat promote bisnes MLM. Sebab dia rapat dengan kau dia memang tahu kau anti-MLM, maka dia guna ayat lain, "Ni bukan MLM tau, ni lain.. Confirm untung gila!". Sedangkan bila dia terangkan, kau memang sangat faham itu hanyalah an ordinary MLM business :/

  6. Bila berbual-bual dengan orang yang kita tahu pernah mengata kita kat belakang, tapi bila di depan kita bukan main mesra lagi dia :/

  7. Bila kita secara sinikal dan indirect cakap pasal sikap orang yang tak pernah flush toilet lepas guna (tujuan: untuk menyedarkan kawan kita si A yang semua orang tahu tak pernah flush toilet), A yang turut sama di dalam perbualan itu boleh pula kata, "Itulah, bukan susah pun nak flush toilet kan? Siapalah agaknya yang pemalas sangat nak flush toilet tu.." :/

  8. Bila konon confident tinggal sorang-sorang kat rumah, maka beranilah pakai baju tak cukup kain berlegar-legar di dalam rumah. Tiba-tiba bertembung dengan bapa/abang/abang ipar tengah makan kat dapur. Bila masa diorang ada ni T___T

  9. Bila tengah seronok nyanyi-nyanyi dalam kereta dengan anak buah, sampailah lagu Akon yang ada lyric 'I wanna make love right na, na, na'.. Tiba-tiba anak buah tanya, "I wanna make love tu apa Antina?" Bodohlah nigger ni buat lirik lucah macam tu sampai aku kena fikir apa nak explain pada anak-anak kecil :(

  10. Bila ada orang yang tak berapa rapat beria-ia komen pasal pasal bentuk badan kau yang berisi, pasal penampilan kau, siap bagi idea tempat shopping baju yang cantik-cantik.. Sedangkan kau tak pernah minat stail pakaian dia dan, ehem.. dia jauh lagi gemuk dari kau :/

Awkward kan? Tsssk.

Thursday, March 10, 2011

Daddy's Baby?

One fine morning, I feel something like moving in the tummy. It woke me up, and for no reason, I smiled.. and straightaway texting my husband at Kuching.

Sayang, perut kita macam gerak-gerak la, macam degup jantung ke apa entah.

He replied,

Alaaaa.. Orang pun nak rasa jugaaakkk..

He hates it when he missed something about the development of our baby :/

Like the day we went to the hospital for emergency check-up (when I was having a terrible pain at the stomach due to constipation ke apa entah), the doctor did an ultrasound scan to check if my baby is fine. That was the first time I saw my baby's heartbeat, the doctor point out the head and the backbone (and being sentimental me, I broke into tears) and I keep asking this and that, but unfortunately my husband was restricted to enter the room to be with me seeing all the miracle -_-

Balik tu, masam je muka dia bila aku cerita itu ini, what the baby looked alike, and everything.

"Orang pun nak tengok jugak.. Kenapa suami tak boleh masuk.."

"Tak boleh print ke gambar scan tu, macam hari tu?"

"Awak bukan nak cakap dengan doktor tu suruh bagi saya masuk, nak tengok je bukan apa-apa pun.."

And blablabla :/

For my husband (and of course for me too, that goes without saying), everything is about the baby now. Balik-balik outstation pun terus cium perut and cakap-cakap dengan baby. Aku dah tak disayangi lagi T__T

Dah lah kalau cakap dengan baby, lama pulak tu! Aku nak bergerak pun tak boleh -__-"

Hubby: Baby, don't you missed me?

Me: Of course I missed you. Boring tau awak takde.

Hubby: *Giggling annoyingly* Siapa entah cakap dengan dia. I'm talking to this baby (pointing to my tummy), not you, old baby (pointing to me).

>:(

20 weeks 2 days. It's almost 5 months and the bump is obviously showing. Tapi kenapa bila aku jumpa orang yang jarang-jarang jumpa mereka akan cakap, "Tak nampak berubah sangat pun badan.." Adakah bermakna dari dulu aku segemuk ini??? Now I'm no longer fit in most my trousers, maka outfit untuk ke pejabat adalah sangat limited :(

"Baby nanti geng dengan Mummy kan? Kan?" (Kelebihan seorang ibu adalah boleh mensaiko baby semenjak dalam perut lagi hehehe)



P/S: Berapa bulan baru boleh check jantina ye? Kat klinik/hospital kerajaan boleh check tak? Ke tak payah check dan biarkan surprise je? But we've planned to paint our baby's room based on the gender... +_+