expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, May 5, 2011

10 Reasons Why You'll Want to Breastfeed


  1. It's simple and quick (no bottles, measuring or mixing!).
    Cool. Tak perlu nak buat giliran siapa yang kena bangun tengah-tengah malam buat susu untuk baby. Sebab dah tentu-tentu aku seorang yang kena bangun menyusu :/


  2. It protects your baby from diseases, viruses, stomach pain, and infections, and lowers their risk of allergies and asthma.
    True. Aku masa baby dulu Mama breastfeed sepenuhnya sampai 2 tahun rasanya. Dan hasilnya Alhamdulillah sehingga sekarang aku sangat susah nak dijangkiti demam atau apa-apa penyakit. Kalau ada pun mungkin 2 tahun sekali sahaja. With this strong antibody I have (Alhamdulillah lagi), maka tak bolehlah nak bermanja-manja selalu sebab jarang sakit (bila sakit kan boleh bermanja-manja minta itu ini hukhuk) :(


  3. Your milk contains oxytocin - the "love hormone", which helps you and your baby bond with one another.


  4. It also contains over 400 vitamins, minerals, fats, and proteins NOT present in any formula out there.


  5. Breastfed babies have higher IQs. (The longer you breastfeed, the higher the IQ of the child.)
    Proven also. Among family members. Lebih membantu kalau si bapa tidak merokok, insyaAllah anak-anak mesti pandai-pandai.


  6. It's custom-tailored specifically to your child's nutrition and immunity needs.


  7. It protects your baby against SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).


  8. It burns about 500 extra calories a day for YOU. Breastfeeding = quicker postpartum weight loss!
    Best! Best! Cepat sikit kurus :D


  9. It contains special brain-promoting proteins and fats not found in any formula out there.


  10. It's 100% free (well, pumps and nursing bras aren't, but they're still cheaper than a year's worth of formula).
    This is so true. Macam Abang Zack cakap, kos susu formula untuk sebulan mencecah RM500. Kalau setahun? Tssk.


Dan masa aku attend breastfeeding course kat klinik tempat aku buat check up tiap-tiap bulan tu, doktor ada bagitahu; a constant breastfeeding until the baby reach 24 months boleh menjarakkan tempoh untuk kita mengandung lagi. So risiko untuk kita mengandung lagi ketika anak masih bayi berkurangan.

Hati sangat berkobar-kobar nak breastfeed, nak provide yang terbaik untuk anakanda tercinta. Tapi bila baca several blogs ibu-ibu yang baru melahirkan, it's not gonna be easy if we do not prepare ourselves physically and emotionally. Tidak sekadar mempersiapkan diri dengan segala mak nenek alat mengepam sehabis canggih, minda dan emosi juga kena benar-benar bersedia dengan pengetahuan dan persediaan yang secukupnya. Hmm.. Dah hampir 7 bulan kandungan. Sudah bersedia ke aku ni?


Source: babygaga


5 comments:

  1. good luck kak una
    woahhh
    mcm nak amek exam
    insyaallah your baby will be healthy!!

    ReplyDelete
  2. Pergi attend class penyusuan ibu...at least kita tau apa yg betoi apa yg salah...nanti byk sgt petua yg bukan2 kita dengor....ilmu tanpa amal ibarat pokok x berbuah..amal tanpa ilmu, gila...sekadar pendapat..

    ReplyDelete
  3. hari ini dah 18 hari saya bf.
    mula2 mmg stress sebab susu tak kuar, sakit every time baby nak isap.
    tapi kena kuatkan semangat, amik step yg betul, panggil bidan urut utk susu, insyallah.
    penyakit kuning anak pun dah kurg, takyah masuk inkubator yg skali tgk pon hati ibu ni dah kesian tgk baby kepanasan.

    lgpon saat bf ni je bole nak manja2 ngan baby, bole tido peluk2 sblm kena keja nanti.
    enjoy ur time to bf. its fun, reallY!

    gud luck
    *sory, macam satu entry plak ha ha ha

    ReplyDelete
  4. Nor:
    Thanks! :)


    Huh....!!:
    Memang klinik tu provide breastfeeding course untuk first timer. So adalah basic sikit lebih kurang.


    zahidah dihaz:
    Hai!


    HANIDIYU:
    Tssk. Sampai kena panggil bidan untuk urut ke.
    Nervous pulak. Harap takde problem sangat nanti, and harap sangat boleh kuat semangat.
    Thanks! Good luck to you too :)

    ReplyDelete