expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, March 10, 2011

Daddy's Baby?

One fine morning, I feel something like moving in the tummy. It woke me up, and for no reason, I smiled.. and straightaway texting my husband at Kuching.
Sayang, perut kita macam gerak-gerak la, macam degup jantung ke apa entah.
He replied,
Alaaaa.. Orang pun nak rasa jugaaakkk..
He hates it when he missed something about the development of our baby :/
Like the day we went to the hospital for emergency check-up (when I was having a terrible pain at the stomach due to constipation ke apa entah), the doctor did an ultrasound scan to check if my baby is fine. That was the first time I saw my baby's heartbeat, the doctor point out the head and the backbone (and being sentimental me, I broke into tears) and I keep asking this and that, but unfortunately my husband was restricted to enter the room to be with me seeing all the miracle -_-
Balik tu, masam je muka dia bila aku cerita itu ini, what the baby looked alike, and everything.
"Orang pun nak tengok jugak.. Kenapa suami tak boleh masuk.."
"Tak boleh print ke gambar scan tu, macam hari tu?"
"Awak bukan nak cakap dengan doktor tu suruh bagi saya masuk, nak tengok je bukan apa-apa pun.."
And blablabla :/
For my husband (and of course for me too, that goes without saying), everything is about the baby now. Balik-balik outstation pun terus cium perut and cakap-cakap dengan baby. Aku dah tak disayangi lagi T__T
Dah lah kalau cakap dengan baby, lama pulak tu! Aku nak bergerak pun tak boleh -__-"
Hubby: Baby, don't you missed me?
Me: Of course I missed you. Boring tau awak takde.
Hubby: *Giggling annoyingly* Siapa entah cakap dengan dia. I'm talking to this baby (pointing to my tummy), not you, old baby (pointing to me).
>:(
20 weeks 2 days. It's almost 5 months and the bump is obviously showing. Tapi kenapa bila aku jumpa orang yang jarang-jarang jumpa mereka akan cakap, "Tak nampak berubah sangat pun badan.." Adakah bermakna dari dulu aku segemuk ini??? Now I'm no longer fit in most my trousers, maka outfit untuk ke pejabat adalah sangat limited :(
"Baby nanti geng dengan Mummy kan? Kan?" (Kelebihan seorang ibu adalah boleh mensaiko baby semenjak dalam perut lagi hehehe)


P/S: Berapa bulan baru boleh check jantina ye? Kat klinik/hospital kerajaan boleh check tak? Ke tak payah check dan biarkan surprise je? But we've planned to paint our baby's room based on the gender... +_+



8 comments:

  1. after three months you suppose be able untuk check.
    and it always your call; check ke tak.
    cause, Doctor can always be wrong at the end.
    but, there are good if you can plan well; blue or simply go for pink!

    hehe

    amacam.

    i love sufia more; but i still love my wife a bit than her.

    *smile*

    ReplyDelete
  2. ala...xsabo nak tgk baby kak una lahir...
    sian dia sudah disishkan..
    rasa mcm baru je tgk kak husna kawen..aleh2 perot dh besooo!

    ReplyDelete
  3. SUKANYA AKU TENGOK GAMBAR KAU WEHHHHHHHHHH!! :D :D dah makin besar dah perut. :D

    ReplyDelete
  4. SUKANYA AKU TENGOK GAMBAR KAU WEHHHHHHH!! :D :D perut dah makin besar dah. :D

    ReplyDelete
  5. AJ Nismihan:
    Ish, 3 months belum lagi kot. Rasanya lepas 6 bulan macam tu baru boleh check. But that's right, doctor can possibly be wrong at the end. Tapi aku rasa aku nak check kot nanti :D


    Wanie-san:
    InsyaAllah bulan 7 nanti due. Ehem, we'll see siapa yang disisihkan bila baby lahir nanti. Entah-entah Abg Hanis yg merajuk kita tak layan dia heh heh heh.


    shakinah:
    Tehehe. Rasanya bila aku tengok kat cermin tak lah sebesar tu perut aku, dalam gambar macam besar pulak.

    ReplyDelete
  6. Una, normally by 5-6 months dah boleh check gender baby.. but it depends on your baby position..Kalau baby boy doctor sgt senang nak identify but baby girl a bit harder because doctor sometimes boleh tersilap..
    Time aku dulu, 5 bulan pregnancy aku dah tau gender..lagi2 lelaki senang nak tengokkan..initial plan nak surprise la konon tapi mane boleh nak sabar kan...hehe

    ReplyDelete
  7. hey hey hey misss u like crazy sis! hiks. Mish ur story. Ok, comel sangat ur baby bump!

    Take care dear.

    ReplyDelete
  8. miralatiff:
    Lagi 3 hari nak 5 bulan ni. Maybe tunggu sikit kot nak check gender, dalam 6 bulan lebih nanti ke. Parents and mertua cakap takyah la check, anak first ni biar surprise je. Tapi tak sabar lah! Huhu.. Lagipun senang nak prepare2 kalau dah tahu jantina kan? ;)


    Adeqq:
    Hehehe. Thanks! You please take care too! =)

    ReplyDelete