Thursday, December 30, 2010

Entri Terakhir 2010

Sebelum aku teruskan dengan entri cliche tentang azam baru dan apa yang aku telah capai in this 2010, aku nak ucapkan terima kasih kepada dua orang yang benar-benar membuat aku tersenyum hari ini. Di saat aku rasa macam blog aku makin kering kontang tanpa entri berkualiti dan layak ditutup sahaja, mereka datang dengan ucapan yang simple and sweet, sekaligus memberikan aku semangat baru terhadap blog picisan ini oh yeah!

Noriza Muhammad.
Arysha Hanna.

You know who you are, and you must know the simplest thing you have done today really means a lot to me :)

OK, the awesome 2010 akan melabuhkan tirainya tidak lama lagi. It was a great year. A very great year. Tak tahu bagaimana untuk menggambarkan kehebatan tahun 2010 ini. There's always ups and downs of course, happiness and sorrow, love-hate situation.. Bak kata Suami, tak seronoklah kalau hidup asyik mendatar je. Asyik nak indah je. Kenalah ada naik turun, baru mencabar, baru namanya kehidupan. Yes, macam mana pun, at the end of the day.. I'm still here, alive, strong, and happy.

There's no where in this world I would rather be..

2011, I will be a lot different. Siapa yang takkan berubah? Semua orang akan berubah. And hopefully I'll change towards a better person. Dan semestinya, ianya merupakan tahun di mana aku akan melangkah setapak lagi ke dunia baru. Bertiga. InsyaAllah.

Suami:
Peliklah. Sejak kahwin kan, saya rasa kewangan saya lebih baik berbanding sebelum kahwin tau. Padahal dah kahwin ni lagi banyak tanggungan. Awak, rumah, bil air bil elektrik.. Belum campur yuran belajar lagi. Tapi saya rasa financial saya macam lebih baik..

Aku:
Iye? Baguslah macam tu :)

Suami:
Hmm.. Maybe sebab saya dapat berkat tanggung anak dara orang kot.

Kelakarlah teori beliau. Teori aku pula, mungkin rezeki yang diperolehi setelah menjalin hubungan yang halal adalah lebih berkat, Wallahualam..

So goodbye 2010, tutup buku lama. Bersedialah dengan buku baru di tangan. Kita lihat bagaimana buku itu akan dicorakkan. Happy New Year! :)





Monday, December 27, 2010

Waiting Outside The Lines

Geez. Masa dengar lagu ini kat radio betul-betul ingat perempuan dewasa yang nyanyi, rupanya budak lelaki 13 tahun laaahhh! So goodbye Justin Bieber T_T. I love this song, I love this kinda of song actually. Lagu-lagu yang motivational. Dengar sambil baca lirik OK, dedicated to all readers :)

Greyson Chance - Waiting Outside the Lines

You’ll never enjoy your life,
living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
how you gonna reach the top?

Rules and regulations,
force you to play it safe
Get rid of all the hesitation,
it’s time for you to seize the day

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

Try to have no regrets
even if it’s just tonight
How you gonna walk ahead
if you keep living blind?

Stuck in my same position,
you deserve so much more
There’s a whole world around us,
just waiting to be explored

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now, just let it go

The world will force you to smile
I’m here to help you notice the rainbow
Cause I know,
What’s in you is out there

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

I’m trying to be patient (I’m trying to be patient)
the first step is the hardest (the hardest)
I know you can make it,
go ahead and take it

I’m waiting, waiting, just waiting I’m waiting
I’m waiting, waiting, just waiting
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

You’ll never enjoy your life
Living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
How you gonna reach the top?

Bila tengok bola :D

Semalam tengok Malaysia lawan Indonesia kat TV bersama Suami. Seronok. Tehehe, rasanya aku seorang je yang seronok. Sebab kelihatannya beliau macam pening kepala layan aku yang lebih banyak bercakap dan ketawa dari tengok bola :p

Nak nak bila berbalas-balas SMS dengan Oyah yang turut menonton di rumah. Dialah yang mulakan dulu, kacau betul -__-

Tengok player Malaysia nombor 16. Nama dia kuna. I pronounced it as k.una. Hahaha. Lawak gila kot.

Bila si Kuna tu jatuh, dia SMS lagi.

Alamak k.una jatuh la, baby OK ke?

Bodo la kau -_-". Lepas tu aku SMS dia pula,

Paling tak boleh blah Ipan dengan Abang Hamka main untuk Indon. Sanggup pakai topeng tuuuuu.. Taknak bagi orang cam..

(**Ipan = anak buah; Abang Hamka = abang ipar)

Dia tanya,

Kenapa Ipan dengan Abang Hamka yang kena -_-"?

Aku balas,

Tak nampak ke player Indon nama Irfan dengan Hamka? Harharhar.

Bila si Safee yang hebat tu jaringkan dua gol, beria-ia aku SMS;

Safee lagi laaaaa!! Rasa nak namakan anak Safee la nanti. Ermm, maybe not.

Oyah siot gila balas,

Jangan la.. Macam minyak sapi.. Nanti panggil, baby sapiiiii.

Haha jahat betul.

Kesimpulannya, walaupun aku bukan kaki bola, game malam tadi memang best lah. Cuma tak best bila ada penonton yang tak pernah bersekolah bawa laser masuk stadium dan mengganggu permainan. Anyway, semua orang tahu kita mendahului dengan tiga gol (3-0), dan 2nd leg akan dibuat di Indonesia Rabu ini. Setiap kali gol memang bergegar satu blok tu dengan jeritan, walaupun Suami kata jeritan aku je dah mengatasi jeritan satu blok T_T. Tahniah buat pasukan Malaysia! Semoga kehebatan itu kekal sampai bila-bila :)

Friday, December 24, 2010

Mimpi & pregnancy check up

Pagi tadi, sambil iron kemeja Suami,

"Yang, malam tadi kita mimpi takut lagi.."

Seriously, sejak kebelakangan ini aku kerap sangat mimpi yang menakutkan. Mimpi yang menampakkan aku berlari dari sesuatu, yang dada akan berdegup kencang, which end up aku bangun pagi dalam keadaan lesu sangat. Suami pun perasan keadaan itu.

"Peliklah awak ni, tidur baca doa tak? Saya tidur tak pernah mimpi apa pun.." ujar beliau.

Nak kata tak baca doa, jarang aku tidur tanpa doa tidur. Ada petanda apa-apa ke eh? Aku ni dahlah susah sikit nak percaya tafsir mimpi bagai ni, balik-balik aku anggap mainan syaitan sahaja. Sudahlah setiap tengah malam aku akan bangun ke bilik air sekurang-kurangnya 3 kali untuk buang air. Lepas dirujuk pada kawan-kawan yang pernah melahirkan, katanya perkara itu perkara biasa untuk ibu mengandung. Ingatkan aku ada masalah pundi kencing ke apa.

Semalam kami ambil cuti untuk buat 2 months pregnancy check up. Suami cadangkan buat di Klinik Kesihatan Kelana Jaya sebab dulu kami buat HIV test kat situ. Sampai-sampai sana, kami diberitahu yang saya tak boleh buat kat situ, kena pergi kawasan Puchong punya klinik kesihatan. Ada ke klinik kat Puchong tu? Penyambut tetamu tu bagi address, rupanya dekat gila dengan rumah. Lebih kurang 1 kilometer agaknya, macam mana boleh tak perasan langsung -___-.

Happy betul ada klinik kesihatan dekat-dekat dengan rumah, Carrefour pun baru siap. Lagi dekat dengan rumah. Seronoklah tinggal di kawasan yang lengkap dengan segala mak nenek kemudahan asas.

OK, untuk panduan kawan-kawan yang lain, in case ada yang tidak tahu, untuk kali pertama buat monthly pregnancy check up di klinik kerajaan, kau kena bawa sekali perkara-perkara berikut:
  • Sijil nikah kau dan suami.
  • Kad pengenalan kau dan suami.
  • Bil elektrik/air atau bil Astro pun boleh (untuk membuktikan kau memang tinggal di situ kot, sebab kau hanya dibenarkan buat check up di klinik kesihatan cawangan tempat tinggal kau sahaja, tak boleh tempat lain).
  • Bukti-bukti yang kau memang mengandung (dokumen/gambar scan baby yang kau pernah buat di klinik swasta untuk pengesahan mengandung dulu). Tapi yang ini kat klinik Puchong tu tak perlu pun, yang klinik Kelana Jaya kena ada pula. Depends kot.
  • Duit RM5 kot, tapi Suami cakap bawak lah lebih sikit.

Aku bagitahu ini bukan apa, sebab kami semalam datang lenggang kangkung macam pergi bersiar-siar, tak bawa apa pun selain IC ingat nak pergi tengok wayang agaknya T_T. Terpaksalah berkejar ke sana sini ambil semua dokumen dan datang semula last-last tak dapat buat pula sebab untuk pregnancy check up kali pertama kena datang pukul 7:30 pagi rupanya. Kata receptionist tu, ada banyak prosedur i.e. check darah, air kencing, scan perut dan sebagainya maka wajib datang awal pagi kalau tidak tak sempat siap semua prosedur. Frust sekejap, nasib baik Suami bagi kata-kata biasa beliau,

"Tak apa, first time kan. Kalau tak buat salah kita takkan belajar apa-apa .."

:)

Tuesday, December 21, 2010

Rezeki Masing-Masing

Pernah tak perasaan/pemikiran sebegini wujud dalam diri kita?

'Dia ni dulu kat sekolah, duduk kelas belakang-belakang je. Tapi sekarang macam lagi berjaya dari aku yang duduk kelas depan-depan..'

'Dia ni masa kat universiti dulu ambil course entah apa-apa, langsung tak gempak. Tapi sekarang kerja dia lagi best dari aku. Gaji lagi besar dari aku.. Bawa kereta mewah lagi..'

'Dia ni dulu English cakap pun tunggang langgang, tapi boleh pula bekerja di syarikat antarabangsa..'

'Dia ni kantoi belajar, kena buang universiti. Buka bisnes sendiri, sekarang lagi kaya dari aku yang berhempas pulas belajar score CGPA banyak-banyak..'

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Setiap orang telah ditetapkan rezeki masing-masing sejak azali lagi. Kita lebih di sini, mungkin kurang di tempat lain. Banyak yang boleh dipelajari dari situasi sebegini:
  1. Do not compare your life to others', you have no idea what their journey is all about.
  2. Jangan menilai orang sebarangan. Kita takkan tahu apa yang akan berlaku pada dia, dan juga pada diri kita sendiri, di masa hadapan.

Monday, December 20, 2010

Bila mengandung...

Hati kena bersih.
Mulut kena cakap yang baik-baik.
Mata kena pandang yang baik-baik.

Ehem. Mata kena pandang yang baik-baik.

Mama: Biasakan pandang orang-orang yang cantik lawa.. Nanti anak jadi cantik lawa.
Aku: Terpaksa la Dikna pandang cermin selalu. Hahaha~
Mama: Perasanlah kau -__-

Balik rumah, selepas ambil Suami di airport yang baru pulang menyabung nyawa di Pulau Perhentian, aku bagitahu dia pula..

Aku: Sayang, Mama pesan kena selalu tengok orang yang cantik lawa. Maknanya kita kenalah pandang cermin selalu. Hehe. Tapi susahlah nak cari sumber orang yang hensem. *mengeluh*
Suami: You're looking at the person now B-)

Huh. Sama perasan je rupanya T_T

Sekarang mood untuk berblogging dah hampir lupus, mungkin lantaran kekurangan idea. Dan mungkin juga untuk mengelak dari bercakap bukan-bukan yang memakan diri.

Aku sekarang macam paranoid semacam, bukanlah apa-apa pun. Nak makan bukan-bukan pun rasa semacam. Kalau lunch tadi makan McDonald atau apa-apa fastfood, bila dah makan mesti rasa tak best, macam bersalah sangat. Mulalah berfikir,

'Kesian Baby tak dapat makanan berkhasiat pun..'

Lalu petang itu mulalah cover dengan minum susu dan makan buah-buahan.

Alhamdulillah, so far selera makan aku masih biasa-biasa sahaja. Tak ada hilang selera ataupun terlebih selera. Cuma aku kena makan tepat pada waktunya tak boleh delay langsung. Pagi, tengah hari, malam. Masih makan nasi separuh, kalau ambil nasi penuh pinggan memang takkan berhabis.

Dua bulan kandungan, morning sickness pun Alhamdulillah belum lagi. Cuma akan rasa mual kalau lambat breakfast or lambat lunch or lambat dinner. Asam/jeruk segala memang aku cuba elakkan, risau darah tinggi sebenarnya. Tahu sajalah kandungan garam dalam benda-benda macam tu. Dan setiap pagi sebelum breakfast aku akan ambil sebiji epal merah dahulu, mungkin sebab itu aku cepat kenyang kot bila makan nasi pula selepas itu. Oh, aku mesti makan nasi setiap pagi. Or at least makan apa-apa yang heavy untuk memberikan tenaga. Tapi lately macam suka roti canai pula. Baru ini masa Suami outstation, pagi tu tak sempat nak sediakan nasi goreng/french toast ke apa, sampai office kedai nasi lemak tutup pula, struggle aku jalan kaki pergi kedai mamak jauh sikit nak beli roti canai. Pagi Ahad semalam pun pagi-pagi aku dah bangun gerak Suami sebab terasa nak makan roti canai. Kalau buatnya terkenankan mamak nanti macam mana?? T_T

Hati ini, selagi boleh berfikiran positif. Dugaan memang banyak, ada sahaja benda yang datang menyakitkan hati, menggugat kesabaran dan sebagainya. But I found that when we just take a deep breath and smile, everything will turn out fine. Aku jadi tak selesa nak join bergosip mengumpat segala, tak selesa bila diletakkan dalam situasi penuh negatif, even terasa hati bila Suami marah-marah pemandu lain ketika memandu..

"Sayang janganlah marah-marah, Baby dengar nanti.."

Namun, sebenarnya Suamilah yang paling banyak membantu. Yang paling banyak bersabar. Syukur Suami rajin membantu dengan kerja-kerja rumah. Sampai kadangkala rasa bersalah pula.

Panjang lagi perjalanan, banyak lagi ilmu yang perlu dituntut dari mereka yang berpengalaman. Memang happy kalau mereka yang dah pernah melahirkan bagi tips-tips berguna. Sekarang ini tengah berfikir-fikir tempat untuk deliver nanti. Swasta atau hospital kerajaan? Masing-masing pun ada pro and cons tersendiri. *sigh*

Thursday, December 16, 2010

Stalker

Linda is having some issues with her friend, Jefrey.
'Having some issues' might be a bit understatement - Linda really hates Jefrey.
But one absurd thing about this situation is, she requested to be friends with Jefrey's wife, Mel in Facebook.
What makes thing funny is, she never know Mel, except that Mel is Jefrey's wife.
Mel accepted her request, as she believed that she got nothing to do with her husband and that girl's issues, regardless the fact that she actually should concern more about Jefrey's past.

Yes, Mel SHOULD concern. Because apparently Linda has something in her mind when she wanted to be friends with Mel.




*sigh*




Get a life, stalker.


Masih

Telefon berbunyi.

(Dah dah tak payah lah nak baca ikut lenggok lagu Wonderpet)

Telefon berbunyi, dengan ringtone yang sangat aku gemari. Ringtone yang dari dahulu hingga kini masih membuatkan hati melonjak lebih dari biasa.
.
.


Sayang, entah kenapa, saya masih lagi rasa bergetar setiap kali dengar suara awak di telefon.
Masih lagi rasa malu-malu bila awak usik sampai ketawa.
Masih rasa happy semacam bila awak usap lembut bahu saya masa jalan-jalan di shopping complex.

Masih lagi..


Taken from his BlackBerry yesterday, at Perhentian Island. Insanely beautiful, isn't it?

Miss you..



Tuesday, December 14, 2010

Getting Over Your Past

Long time ago, this song has became my favourite song ever. Zaman single hati keras. After a not-so-good break up about 2 or 3 years back, rasa tak interested langsung nak involve with a steady relationship. Masa tu rasa macam nak jadi career woman. Rasa macam nak kahwin bila umur dah 32 tahun.

Aku seorang yang tidak mudah melupakan. Memaafkan pun tidak mudah. Namun memaafkan lebih mudah dari melupakan. Jadi apabila ditanya oleh seseorang macam mana aku boleh get over my previous relationship yang telah kuhabiskan masa bertahun-tahun dengan begitu mudah, aku macam nak terketawa. Because you have no idea what I have been through.

Number 1, it might be easier to get over, but not to forget about it. Sebabnya, kau bukan amnesia atau apa. Lainlah kalau kau terhantuk kepala lalu lupa segala kisah silam. Otherwise, kau takkan lupa. Tidak melupakan hubungan lalu bukan bermakna kita masih bergantung (clinging) to the past, macam mana bahagia pun kita sekarang, mustahil kita akan lupa terus hubungan silam. Bukan pakwe silam, aku cakap pasal hubungan silam. Sedikit sebanyak mesti akan terusik di fikiran, "Oh bodohnya aku dulu..". Atau bila suami buat sesuatu yang sangat mengharukan sehingga menitiskan air mata, mesti akan terasa, "Oh Tuhan, terima kasih kerana menamatkan hubungan aku dahulu maka aku boleh jumpa lelaki sebaik dia..". See? Sebab kita memang takkan boleh lupa, maka jangan sesekali kau blame diri kau kalau kau tak boleh lupa kisah silam. Sebab kau hanya manusia normal yang sihat walafiat, bukan yang hilang ingatan.

Paling penting, jangan sesekali berkawan semula dengan bekas kekasih. Punyalah ramai kawan yang lain, dengan bekas kekasih jugalah yang kau nak terhegeh-hegeh sibuk nak berkawan. Don't, because it's complicated and can be very hurtful.

Boleh ke kau SMS dia tanpa mengharapkan dia reply?
Boleh ke kau nak terima dengan hati terbuka bila dapat tahu dia telah jumpa pengganti sedangkan kau masih bersendiri?
Boleh ke kau nak mulakan hidup baru kalau setiap hari kau nak buka page Facebook dia dan baca setiap komen orang lain di status Facebooknya?
Boleh ke kau nak mulakan relationship lain secara ikhlas (bukan untuk tunjuk pada dia dengan harapan dia akan cemburu)?
In fact, boleh ke kau even nak mulakan relationship lain bila setiap hari kau masih lagi keluar bersama (konon sebagai kawan), SMS dengan orang yang sama (konon sebagai kawan) dan sebagainya?

Tiada istilah kawan untuk pasangan yang sudah berpisah. Tapi aku tak kata kau kena jadikan dia musuh kau. Cukuplah sebagai kenalan. Yang kalau terjumpa di mana-mana kau boleh senyum dan tegur, yang kalau tak berjumpa maka kau takkan tahu apa pun tentang dia. Bukan yang sentiasa berhubung, saling berbalas komen Facebook, yang kau cari bila kau tengah sedih kononnya dialah yang paling memahami kau. Macamlah tak ada kawan baik, macamlah tak ada ibubapa. Macamlah tak boleh mengadu pada Tuhan. Berkawan mungkin boleh. Mungkin, setelah kau benar-benar bahagia dengan hidup kau. Itupun aku rasa tidak berapa perlu. Teruskan sajalah hidup kau yang bahagia tu, why bother?

Percayalah, Allah itu Maha Adil. Kalau kau betul-betulkan sematkan dalam diri bahawa segala yang berlaku memang telah ditakdirkan oleh-Nya, kau akan lebih mudah untuk menerima dengan hati yang terbuka. Allah tidak menjadikan sesuatu secara sia-sia. Mungkin dia sengaja mempertemukan kau dengan orang yang salah sebelum dijumpakan kau dengan orang yang betul, supaya kau lebih menghargai kehidupan kau sekarang. Lebih mensyukuri nikmat bahagia. Lebih kuat. Lebih bijak menilai baik buruk sesuatu.

Jangan dipersoalkan betapa kau dibiarkan bersama dengan orang yang salah selama bertahun-tahun. Berapa lama pun kau bercinta tidak menjamin apa-apa, tidak membawa maksud apa-apa. Kalau kau berpisah setelah 5 tahun bercinta, syukurlah, ianya hanya 5 tahun. Bukan 6, bukan 10 tahun. Sedangkan Dia mampu untuk membiarkan kau lebih lama dari itu. Sesungguhnya, Allah yang Maha Mengetahui apa yang baik dan buruk untuk kau.

When Miss Independent walked away,
No time for love that came her way,
She looked in the mirror and thought today,
What happened to Miss No Longer Afraid?
It took some time for her to see,
How beautiful love could truly be,

No more talk of why can't that be me,
I'm so glad I've finally seen...

Monday, December 13, 2010

Rasa Bodoh

Pagi Isnin ini, aku terasa loser.

A complete loser.

Padanlah hati tak tenang je.

"Sayang, hati ni macam tak tenang la.." aduku pada Suami.

"Sebab tak habis bayar hutang PTPTN kot," selamba beliau membalas T_T

Tapi memang betul, kalau hidup berhutang memang hati susah nak tenang. Even ibu mertua pun cakap, pahala amalan kita takkan meningkat selagi masih ada hutang yang belum dilangsaikan.

But, it's not just that.
.
.
.

Bodohlah.

*sobs*

KENAPA AKU HANYA TAHU MAMA DEMAM KUAT HANYA SELEPAS MEMBACA BLOG ADIK????
:'(

Ya.
Aku memang tamak.
Tamak nak mampos.
Aku mahu menjadi kesayangan Mama.
Aku juga mahu menjadi kesayangan mertua.
Juga kesayangan Suami.
Juga kesayangan kawan-kawan.
Aku mahu semuanya.
Aku mahu semuanya KEKAL SAMA tanpa mengira siapa aku kini.

Biarpun sudah berumahtangga, aku masih mahu menjadi orang pertama yang tahu apa-apa berita di rumah Mama. Macam dulu-dulu.
Masih berasa aneh jika tidak diajak bergelak ketawa lepak sana-sini dengan kawan-kawan.
Tak sedar diri.
Tak sedar status bukan lagi seperti dahulu.
Tak sedar untung status yang telah berubah itu menganugerahkan Suami yang sangat menyayangi.

Masih berasa ralat sekiranya tidak dapat bersama-sama Mama di hari-hari penting.
Masih merasakan bahawa AKU PERLU TAHU SEGALA YANG BERLAKU DI RUMAH IBU BAPA.

Tamak. Sedangkan hal rumahtangga sendiri belum terurus sempurna.



Tak kiralah bodoh. Dia ibu aku.
Dan hari ini aku terasa bodoh gila bergembira ke sana sini dalam pada orang tuaku sakit di rumah. Yang aku tidak tahu langsung kerana bertangguh-tangguh menghubungi mereka.

Saturday, December 11, 2010

Facebook tak best

KENAPA FACEBOOK DAH MAKIN TAK BEST NI????!!!

Kenapa bila kita comment kat status/photo orang lain, ayat-ayat yang kita comment tu appear sekali kat profile? Ke kat home pun appear jugak?

Kenapa dah tak boleh tag orang kat status?

Kenapa font makin kecil dan menyakitkan mata tuaku?

Oh dear Mark Zuckerberg, please do something +_+


P/S: Nasib baik tak pernah klik kat new version for profile tu. Kalau tak memang lagi hodoh lah rupanya..

Wednesday, December 8, 2010

Cuti Maal Hijrah semalam

Assalamualaikum, Salam Maal Hijrah semua. Apakah makna hijrah bagi anda? Hijrah itu luas pengertiannya. Pengertian yang mudah bagi aku adalah berhijrah daripada sesuatu yang kurang baik kepada yang baik, atau yang baik kepada yang lebih baik. Azam baru? Banyak yang ingin aku perbetulkan dalam diri ini. Kalau bukan untuk diri sendiri, untuk Suami. Kalau bukan untuk Suami, untuk anak yang bakal lahir. Kenapa tak buat untuk diri sendiri? Well, jujur aku cakap, aku adalah jenis yang memerlukan sesuatu/seseorang sebagai pendorong, kerana aku sentiasa merasakan diri aku tidak cukup kuat untuk dijadikan sebagai pendorong kepada diri sendiri OMG macam berbelit-belit pula. Namun ianya hanya sebagai permulaan sahaja, dan apabila aku terbiasa dengan sesuatu itu, aku tidak lagi menjadikan sesuatu/seseorang itu sebagai penyebab lagi.

Contoh:
Masa kecil, aku bersembahyang kerana takut dirotani ibu (macam comel je panggil Mama 'ibu' :p). Bila dah besar, walaupun berjauhan dengan ibubapa, Alhamdulillah aku tetap teruskan bersembahyang walaupun tidaklah sesempurna kalian. Sebab apa? Sebab dah sedar tanggungjawab sendiri, dah sedar dosa pahala. Dah sedar Allah adalah penentu segalanya, pemberi rezeki, yang Maha Berkuasa. Kita yang lemah ini yang memerlukan Dia, bukan sebaliknya, maka kenapa kita masih lagi bongkak dan sombong dengan-Nya?

OK enough with the introduction on Maal Hijrah. You guys should know better than this right?

Semalam keluar dengan Suami ke One Utama. Nak cari washing machine. Perlu ke sampai pergi OU untuk beli washing machine? Perlu, sebab kami ada voucher One Utama bernilai RM400 hadiah kahwin daripada kawan bapa mertua. Harus beli washing machine, sebab dah habis duit banyak asyik hantar dobi sahaja hoy hoy kadang-kadang aku basuh tangan lah! Sedap cakap aku pemalas *tiba-tiba terasa*.

Sampai sana, rupanya kedai elektrik ada satu sahaja di situ, dan voucher itu tidak boleh digunakan pula di kedai itu. Hanya kedai yang tertulis One Card sahaja yang entitled for the voucher T__T. Maka kedatangan kami ke OU itu adalah sia-sia belaka. Otakku mula berkira-kira untuk menggunakan voucher itu untuk membeli beg tangan berjenama, sehinggalah kami termasuk ke dalam kedai-kedai bayi dan nampak harga stroller baby sahaja sudah melebihi RM1000 (apakah??), terus rasa nak simpan voucher itu untuk keperluan bayi kelak T__T

Setelah menghabiskan duit makan di Teppanyaki yang tak sedap, kami decide untuk balik sahaja. Dalam perjalanan balik, tiba-tiba teringat voucher ticket wayang percuma di Midvalley dah nak expired (perlu ke asyik ada voucher free??). Maka haruslah memecut ke Midvalley pula. Asalnya nak tengok Harry Potter. Tapi semua pun fullhouse. Begitu juga dengan Rapunzel. Orang zaman sekarang ni tak matang betul lah! Cerita budak-budak macam tu pun nak tengok ramai-ramai! *marah sebab tak dapat tengok*. Last-last book for The Social Network. Cerita pasal asal-usul Facebook.

Masa beli, baru pukul 5 lebih, nak tunggu cerita pukul 9:35 malam -__-. Tak tahu hala tuju, maka dengan penuh perasaan intelektual aku mengutarakan cadangan bernas,

"Jom pergi MPH nak? Kita nak sambung baca Mini Shopaholic lah, kita ingat lagi hari tu baca sampai mana.."

Dasar Melayu subsidi, tahu nak baca free saja. Belinya tidak.

Dan Suami mengangguk-anggukkan kepala tanda bersetuju dengan cadangan isterinya yang sangat bijaksana dalam memanfaatkan benda-benda free.

Masuk MPH, buku Mini Shopaholic semuanya sudah dibalut dengan plastik. Saja lah tu tak bagi orang cheapskate macam aku baca free T_T

Bosan.

Tak tahu nak baca apa. Sebab hati dah set nak baca Shopaholic. Sejak mengandung ni memang macam ni, kalau nak itu, nak itu juga. Taknak dah benda lain. *rasanya dari dulu macam ni*

Tengok Suami baca apa.


Apa tu?

OK aku zoom sikit..

FIRST-TIME DAD'S EMERGENCY KIT????

Hewhewhew. A Book for Dad. Terus aku malu sendiri.

Sebab aku hanya membaca majalah gosip artis yang langsung tak merangsang perkembangan otak bayi T__T

Mula terasa bosan melampau, lalu dengan innocentnya bertanya Suami,

"Boleh tak kita nak buka je pembalut plastik Mini Shopaholic tu? Nak keluar nanti kita balutlah elok-elok balik.."

Suami cakap,

"Boleh." Macamkan dia pekerja MPH. Haha. Sebab dia cakap kawan dia pernah kerja kedai buku, memang biasa orang buka plastik tu. Nanti akan dibalut semula.

Dengan perasaan keji, aku pergi semula ke rak buku yang tersusun semua buku Mini Shopaholic tadi. Terasa serba salah. Sambil-sambil fikir tiba-tiba ternampak satu buku di belakang-belakang tu yang tidak berbalut. Yeay! Tak perlu buat perangai tak senonoh seperti yang dirancang tadi.

Lepas geram. Dalam 50 mukasurat jugalah aku sempat baca.

Overall, The Social Network is quite interesting, mesin basuh tak dapat, Mini Shopaholic dah baca sampai page 225 of 440, sampai rumah pukul 1 pagi agaknya, dan end up bangun lambat gila pagi tadi T_T

Monday, December 6, 2010

Link Blog-Blog Keibuan

Maaf pembaca sekelian. Masih lagi in pregnancy mood, yang akan berterusan for like, 9 months? Eheh. Tapi hari ini aku nak minta jasa baik rakan-rakan yang sedang mengandung, atau yang telah melahirkan, atau yang tidak mengandung dan tidak pernah melahirkan namun sangat suka membaca tentang apa-apa berkaitan pregnancy, atau sangat suka membaca tentang cerita ibu-ibu mengandung, boleh tak share dengan saya (eheh, nak minta tolong tiba-tiba guna 'saya') blog-blog atau website-website yang anda rasa berguna untuk saya baca sebagai panduan sepanjang kehamilan ini. I prefer blogs rather than websites, because kalau informasi dari blog-blog ini biasanya berdasarkan pengalaman penulis itu sendiri, dan lebih mudah untuk berkomunikasi kalau aku ada apa-apa nak tanya pada si penulis. Yeah. Easier compare to website biasa.

So far I dah jumpa several blogs yang quite informative and helpful, like:
  1. theKnot by Amie Bahirah (suggested by one of my reader, Fade Hasbi. Sweetlah awak ni :D)
  2. Nurul Menulis Itu Ini by Nurul Jamian
  3. Err.. Alamak, baru tiga jelah rupanya T_T

So girls/mummies/daddies out there, please be a doll and help! Just leave the links/URLs in the comment box, you may leave yours as well if you think your blogs might be helpful :)

Much love,

xoxo :)

P/S: Sekarang ni asyik lapar je memanjang. Tapi bila dah jumpa makanan takde pun nak makan beria-ia sangat. Balik-balik Suami juga yang jadi tukang habiskan makanan. Mungkin aku kena makan secara kerap dalam jumlah yang sedikit kot. Maka haruslah sentiasa ada stok makanan di dalam handbag T_T


Saturday, December 4, 2010

I Could Not Ask For More

The song that really pictures my emotion at this moment..

Every prayer has been answered,
Every dream I have has come true..

:)


Friday, December 3, 2010

There's always a FIRST TIME for everything

Hehe. Rasa nak ketawa bila doktor bagi ini suruh minum selalu..

Kelakarlah. Sebab rasa macam baru je lagi kenal Suami. Rasa macam masih budak-budak remaja je lagi hah hah sudahlah kau perasan je. Macam officemates cakap, "Rasa macam baru je lagi attend wedding korang..". Well, Anlene pun aku tak pernah minum, tiba-tiba dah kena minum Anmum :D

Orang kata, 3 bulan pertama ni kena betul-betul jaga. Sebab kandungan belum cukup kuat lagi di mana risiko untuk berlaku keguguran sangat tinggi. So tak boleh bergerak terlalu aktif, tak boleh terlalu stress.. Pendek kata kena betul-betul jagalah. Kandungan kini berusia 6 minggu 3 hari, MACAM TAK PERCAYA MASA AKU AKTIF GILA NAIK TURUN BOT DI SANDAKAN BULAN LEPAS AKU DAH BERBADAN DUA, OMG T__T. Belum cerita lagi Rabu lepas aku terjatuh terseret di atas jalan tar di hadapan rumah lantaran tersadung kain baju kurung sampai tak boleh berjalan selama sehari even tak boleh bengkokkan kaki pun. Perlu ke aku cuai sebegitu rupa T__T. Syukur tak terjadi apa-apa. Syukur Alhamdulillah.

To be perfectly honest, aku tidak mengalami apa-apa symptom mengandung pun. Doktor pun cakap it's good that aku tidak mengalami muntah-muntah seperti kebiasaanya. Mungkin belum tiba masanya lagi. Mood pun biasa-biasa sahaja. Tak lah terlebih emosi ke apa. Ketawa banyak tu biasalah. Cuma yang aku perasan my menstruation cycle was not as usual, dan aku macam cepat sangat lapar. Asyik mengunyah je. Yang bestnya, setiap kali nak makan apa-apa mesti aku cakap, "Baby yang nak makan la..". Hehe. Padahal masa tu aku langsung tak terfikir yang aku dah pregnant pun. Adakah itu yang dikatakan, thoughts become things? Kalau selalu sangat sebut eventually benda itu benar-benar terjadi? SEBAB AKU SELALU SANGAT SEBUT PERUT AKU ADA BABY BILA TENGOK PERUT BUNCIT KAT DEPAN CERMIN (-__-"). Oh ya, symptom lain menurut Suami, "Padanlah lately macam manja mengada lebih". Tu kira symptom ke? =__=

Walaupun sangat-sangat teruja, I can't help being worried and anxious juga sebenarnya. Macam-macam perasaan bercampur baur. Di keheningan malam yang sunyi (eceh bahasa taknak kalah), ketika kedua-dua kami berbaring mengadap siling, tiba-tiba aku bersuara.

"Awak rasa, awak ready tak.. Saya takut saya tak betul-betul bersedialah.."

Dan seperti biasa, jawapan beliau mesti sangat melegakan hati..

"Janganlah risau.. Setiap benda mesti ada 'kali pertama' nya. Kita belajar sama-sama ok.."

So now, aku taknak fikir banyak sangat, taknak risau tak menentu lagi. Just be positive, cherish every single moment along the journey and smile always. Things gonna be fine, insyaAllah :')

Betapa nak menunjukkan excitednya ada Baby, sampai bergambar pun nak letak tangan kat perut yang masih kempis (kempis keww?) -___-

Thursday, December 2, 2010

Beautiful day - A new phase :)

Hari ini indah.
Paling indah sepanjang hidup.

Rasa macam tak percaya.
Teruja sangat-sangat.
Suami apatah lagi.
Basah pipiku dicium bertalu-talu :">
Dan senyum lebar beliau sepanjang perjalanan ke office.
Tehehe..

Yeah.
It's gonna be a very exciting 9 months!
InsyaAllah.

6 minggu 2 hari. Buah hati pengarang jantung :)


Terima kasih Tuhan.
Kau memang Paling Baik.
Maha Baik.

:)
:)