expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, December 3, 2010

There's always a FIRST TIME for everything

Hehe. Rasa nak ketawa bila doktor bagi ini suruh minum selalu..

Kelakarlah. Sebab rasa macam baru je lagi kenal Suami. Rasa macam masih budak-budak remaja je lagi hah hah sudahlah kau perasan je. Macam officemates cakap, "Rasa macam baru je lagi attend wedding korang..". Well, Anlene pun aku tak pernah minum, tiba-tiba dah kena minum Anmum :D

Orang kata, 3 bulan pertama ni kena betul-betul jaga. Sebab kandungan belum cukup kuat lagi di mana risiko untuk berlaku keguguran sangat tinggi. So tak boleh bergerak terlalu aktif, tak boleh terlalu stress.. Pendek kata kena betul-betul jagalah. Kandungan kini berusia 6 minggu 3 hari, MACAM TAK PERCAYA MASA AKU AKTIF GILA NAIK TURUN BOT DI SANDAKAN BULAN LEPAS AKU DAH BERBADAN DUA, OMG T__T. Belum cerita lagi Rabu lepas aku terjatuh terseret di atas jalan tar di hadapan rumah lantaran tersadung kain baju kurung sampai tak boleh berjalan selama sehari even tak boleh bengkokkan kaki pun. Perlu ke aku cuai sebegitu rupa T__T. Syukur tak terjadi apa-apa. Syukur Alhamdulillah.
To be perfectly honest, aku tidak mengalami apa-apa symptom mengandung pun. Doktor pun cakap it's good that aku tidak mengalami muntah-muntah seperti kebiasaanya. Mungkin belum tiba masanya lagi. Mood pun biasa-biasa sahaja. Tak lah terlebih emosi ke apa. Ketawa banyak tu biasalah. Cuma yang aku perasan my menstruation cycle was not as usual, dan aku macam cepat sangat lapar. Asyik mengunyah je. Yang bestnya, setiap kali nak makan apa-apa mesti aku cakap, "Baby yang nak makan la..". Hehe. Padahal masa tu aku langsung tak terfikir yang aku dah pregnant pun. Adakah itu yang dikatakan, thoughts become things? Kalau selalu sangat sebut eventually benda itu benar-benar terjadi? SEBAB AKU SELALU SANGAT SEBUT PERUT AKU ADA BABY BILA TENGOK PERUT BUNCIT KAT DEPAN CERMIN (-__-"). Oh ya, symptom lain menurut Suami, "Padanlah lately macam manja mengada lebih". Tu kira symptom ke? =__=

Walaupun sangat-sangat teruja, I can't help being worried and anxious juga sebenarnya. Macam-macam perasaan bercampur baur. Di keheningan malam yang sunyi (eceh bahasa taknak kalah), ketika kedua-dua kami berbaring mengadap siling, tiba-tiba aku bersuara.
"Awak rasa, awak ready tak.. Saya takut saya tak betul-betul bersedialah.."

Dan seperti biasa, jawapan beliau mesti sangat melegakan hati..
"Janganlah risau.. Setiap benda mesti ada 'kali pertama' nya. Kita belajar sama-sama ok.."

So now, aku taknak fikir banyak sangat, taknak risau tak menentu lagi. Just be positive, cherish every single moment along the journey and smile always. Things gonna be fine, insyaAllah :')
Betapa nak menunjukkan excitednya ada Baby, sampai bergambar pun nak letak tangan kat perut yang masih kempis (kempis keww?) -___-


18 comments:

  1. insyaallah.. una muda lg.. so bia laa beranak muda2.. tp lepas bby lahit lg laa byk dugaan nya.. tp seronok... percaya laa.. ade anak wat idup kite lg happy...

    ReplyDelete
  2. congratulation to bakal mama! ;DD

    ReplyDelete
  3. Congrates una.

    pelik pl bila I perna minum Anmum padahal kawin pun belum. hehe

    ReplyDelete
  4. now solehah da ade kawan..
    kalau nxt time kita ada date lagi..
    aku tak terima alasan anak berak..tido dan sebagainya..oke!!
    pegi kau!! kawan ngan hajar..hahaha..

    congrat to both..

    ReplyDelete
  5. Una...
    tahniah..selamat menjadi ibu..so da leh masuk kelab aku la..hehehehe...
    alhamdulillah sebab pregnant tak de byk ragam..aku pun pregnant tak de masalah...boleh buat keje mcm biasa..tak mabuk tak apa...
    selamat datang ke dunia baru...

    ReplyDelete
  6. una..congratz..hihi..mst u cumei msa preggy(muke cumei n perut buncit cumei)..lalalala :D jga kesihatan tau.

    ReplyDelete
  7. Na..aku bace pregnancy boleh menjadi kan seseorang menjadi lebih horny..so tak salah nak manje lebih..blame the hormon!

    ReplyDelete
  8. thanks semua..

    double like komen Mira. heh heh heh :P

    ReplyDelete
  9. masa aku peknen,laki aku yang suka minum anmum ~wakakakkkk!!!!!

    ReplyDelete
  10. Tahniah! Aku sangat gembira untuk kalian!

    ReplyDelete
  11. Congratzz! Happy for both of you. InsyaAllah rezeki anak-anak kan org kata. Mana tau lepas ni rezeki Puan Husna bertambah.

    InsyaAllah! ^____^

    ReplyDelete
  12. kak una, congratz! nak menangis bace. take care! <3

    ReplyDelete
  13. hahaha. i rasa tak jadi dating dalam wktu terdekat lah kak una. nanti anak u kenan gelak i. haha!

    ReplyDelete
  14. bace jer entry ko skrg..aku mesti senyum2..isk..nak kawin jugak...:)

    ReplyDelete
  15. Biasanya org yg mengndung ni..wajahnya bercahaya.

    ReplyDelete