expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, December 21, 2010

Rezeki Masing-Masing

Pernah tak perasaan/pemikiran sebegini wujud dalam diri kita?

'Dia ni dulu kat sekolah, duduk kelas belakang-belakang je. Tapi sekarang macam lagi berjaya dari aku yang duduk kelas depan-depan..'

'Dia ni masa kat universiti dulu ambil course entah apa-apa, langsung tak gempak. Tapi sekarang kerja dia lagi best dari aku. Gaji lagi besar dari aku.. Bawa kereta mewah lagi..'

'Dia ni dulu English cakap pun tunggang langgang, tapi boleh pula bekerja di syarikat antarabangsa..'

'Dia ni kantoi belajar, kena buang universiti. Buka bisnes sendiri, sekarang lagi kaya dari aku yang berhempas pulas belajar score CGPA banyak-banyak..'

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Setiap orang telah ditetapkan rezeki masing-masing sejak azali lagi. Kita lebih di sini, mungkin kurang di tempat lain. Banyak yang boleh dipelajari dari situasi sebegini:
  1. Do not compare your life to others', you have no idea what their journey is all about.
  2. Jangan menilai orang sebarangan. Kita takkan tahu apa yang akan berlaku pada dia, dan juga pada diri kita sendiri, di masa hadapan.



5 comments:

  1. yup! setuju :)

    setiap org ada rezeki masing-masing kan. jd xperlu cemburu , tak perlu jeles. yg penting kita dh buat yg terbaik utk diri kita kan :)

    ReplyDelete
  2. macam org sll ckp.. kalau CGPA 4 sekalipun tp nda tau buat kerja pun susah kan =)

    selalu kalau org rajin mmg jd kaya. nda kisah la rajin apa pun. mcm mn pun. huhu

    ReplyDelete
  3. yeah u rite sis
    semua tu allah tentukan
    tinggal usaha je..

    ReplyDelete
  4. sebab tu ler jgn pandang rendah kt org lain n jgn tinggi diri.
    mungkin hari ni kite loser.tapi tak mustahil, one day, kite berjaya.ye tak?

    ReplyDelete
  5. like..like..like..

    Alhamdulillah utk entry ni..suke! rezeki masing2..btw, una..bleh tak [kalau ko rajin] ko wat entry sal nak blog thru fon..aku dah google aku jumpe ade sal live blogging..tapi xphm la..ko wat yg sal ptptn tu sgt clear..tu yang ingatt...err..hehehehe

    ReplyDelete