expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, December 8, 2010

Cuti Maal Hijrah semalam

Assalamualaikum, Salam Maal Hijrah semua. Apakah makna hijrah bagi anda? Hijrah itu luas pengertiannya. Pengertian yang mudah bagi aku adalah berhijrah daripada sesuatu yang kurang baik kepada yang baik, atau yang baik kepada yang lebih baik. Azam baru? Banyak yang ingin aku perbetulkan dalam diri ini. Kalau bukan untuk diri sendiri, untuk Suami. Kalau bukan untuk Suami, untuk anak yang bakal lahir. Kenapa tak buat untuk diri sendiri? Well, jujur aku cakap, aku adalah jenis yang memerlukan sesuatu/seseorang sebagai pendorong, kerana aku sentiasa merasakan diri aku tidak cukup kuat untuk dijadikan sebagai pendorong kepada diri sendiri OMG macam berbelit-belit pula. Namun ianya hanya sebagai permulaan sahaja, dan apabila aku terbiasa dengan sesuatu itu, aku tidak lagi menjadikan sesuatu/seseorang itu sebagai penyebab lagi.

Contoh:
Masa kecil, aku bersembahyang kerana takut dirotani ibu (macam comel je panggil Mama 'ibu' :p). Bila dah besar, walaupun berjauhan dengan ibubapa, Alhamdulillah aku tetap teruskan bersembahyang walaupun tidaklah sesempurna kalian. Sebab apa? Sebab dah sedar tanggungjawab sendiri, dah sedar dosa pahala. Dah sedar Allah adalah penentu segalanya, pemberi rezeki, yang Maha Berkuasa. Kita yang lemah ini yang memerlukan Dia, bukan sebaliknya, maka kenapa kita masih lagi bongkak dan sombong dengan-Nya?

OK enough with the introduction on Maal Hijrah. You guys should know better than this right?

Semalam keluar dengan Suami ke One Utama. Nak cari washing machine. Perlu ke sampai pergi OU untuk beli washing machine? Perlu, sebab kami ada voucher One Utama bernilai RM400 hadiah kahwin daripada kawan bapa mertua. Harus beli washing machine, sebab dah habis duit banyak asyik hantar dobi sahaja hoy hoy kadang-kadang aku basuh tangan lah! Sedap cakap aku pemalas *tiba-tiba terasa*.

Sampai sana, rupanya kedai elektrik ada satu sahaja di situ, dan voucher itu tidak boleh digunakan pula di kedai itu. Hanya kedai yang tertulis One Card sahaja yang entitled for the voucher T__T. Maka kedatangan kami ke OU itu adalah sia-sia belaka. Otakku mula berkira-kira untuk menggunakan voucher itu untuk membeli beg tangan berjenama, sehinggalah kami termasuk ke dalam kedai-kedai bayi dan nampak harga stroller baby sahaja sudah melebihi RM1000 (apakah??), terus rasa nak simpan voucher itu untuk keperluan bayi kelak T__T

Setelah menghabiskan duit makan di Teppanyaki yang tak sedap, kami decide untuk balik sahaja. Dalam perjalanan balik, tiba-tiba teringat voucher ticket wayang percuma di Midvalley dah nak expired (perlu ke asyik ada voucher free??). Maka haruslah memecut ke Midvalley pula. Asalnya nak tengok Harry Potter. Tapi semua pun fullhouse. Begitu juga dengan Rapunzel. Orang zaman sekarang ni tak matang betul lah! Cerita budak-budak macam tu pun nak tengok ramai-ramai! *marah sebab tak dapat tengok*. Last-last book for The Social Network. Cerita pasal asal-usul Facebook.

Masa beli, baru pukul 5 lebih, nak tunggu cerita pukul 9:35 malam -__-. Tak tahu hala tuju, maka dengan penuh perasaan intelektual aku mengutarakan cadangan bernas,

"Jom pergi MPH nak? Kita nak sambung baca Mini Shopaholic lah, kita ingat lagi hari tu baca sampai mana.."

Dasar Melayu subsidi, tahu nak baca free saja. Belinya tidak.

Dan Suami mengangguk-anggukkan kepala tanda bersetuju dengan cadangan isterinya yang sangat bijaksana dalam memanfaatkan benda-benda free.

Masuk MPH, buku Mini Shopaholic semuanya sudah dibalut dengan plastik. Saja lah tu tak bagi orang cheapskate macam aku baca free T_T

Bosan.

Tak tahu nak baca apa. Sebab hati dah set nak baca Shopaholic. Sejak mengandung ni memang macam ni, kalau nak itu, nak itu juga. Taknak dah benda lain. *rasanya dari dulu macam ni*

Tengok Suami baca apa.


Apa tu?
OK aku zoom sikit..
FIRST-TIME DAD'S EMERGENCY KIT????
Hewhewhew. A Book for Dad. Terus aku malu sendiri.
Sebab aku hanya membaca majalah gosip artis yang langsung tak merangsang perkembangan otak bayi T__T
Mula terasa bosan melampau, lalu dengan innocentnya bertanya Suami,
"Boleh tak kita nak buka je pembalut plastik Mini Shopaholic tu? Nak keluar nanti kita balutlah elok-elok balik.."
Suami cakap,
"Boleh." Macamkan dia pekerja MPH. Haha. Sebab dia cakap kawan dia pernah kerja kedai buku, memang biasa orang buka plastik tu. Nanti akan dibalut semula.
Dengan perasaan keji, aku pergi semula ke rak buku yang tersusun semua buku Mini Shopaholic tadi. Terasa serba salah. Sambil-sambil fikir tiba-tiba ternampak satu buku di belakang-belakang tu yang tidak berbalut. Yeay! Tak perlu buat perangai tak senonoh seperti yang dirancang tadi.
Lepas geram. Dalam 50 mukasurat jugalah aku sempat baca.
Overall, The Social Network is quite interesting, mesin basuh tak dapat, Mini Shopaholic dah baca sampai page 225 of 440, sampai rumah pukul 1 pagi agaknya, dan end up bangun lambat gila pagi tadi T_T


6 comments:

  1. akakk, akma n kwn2 pon kat mid smlm! hhuu ramai gle kot org kan.

    ReplyDelete
  2. kak una, penah baca ni tak?
    http://www.facebook.com/dyanadyanaf#!/note.php?note_id=166005183438429&id=100000711272547
    kalau belum baca lah. menarik utk baby dlm perut.
    nak kongsi je =)

    ReplyDelete
  3. Cik Akma:
    ada kat sana jugak ke?
    tak ada jodoh la ni tak bertembung pun :P
    aah, ramai gila orang.
    tengah sale kan sekarang.


    raudhah:
    thanks babe!
    akak pernah baca kot, dah lama dulu.
    sekarang bila baca semula rasa macam membantu sangat-sangat.
    apa yang baik, tak salah untuk kita contohi kan?
    thanks tau :)

    ReplyDelete
  4. hi husna,
    congrates on ur pregnancy :)
    ehh nak pinjam my mini shopholic tak? i dont mind to share with u.
    pls let me know okay nnt i post it out.

    ReplyDelete
  5. scweet mafis:
    hai!
    lama tak nampak :D

    erm. thanks.
    malu la macam ni. haha.
    it's so sweet of you, tapi takpelah.
    takut rosak ke apa nanti masa posting.
    thanks anyway :">
    *shy*

    ReplyDelete
  6. alaa hampa lah tak dapat bagi hadiah wedding u lagi. ade simpan dalam kotak siap wrapping paper bagai lagi. huhu

    ReplyDelete