expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, April 5, 2010

Kenangan silam berat badan naik turun macam yoyo..

WOW! Abang Zack tadi bagitahu, wife beliau turun berat badan sebanyak 5 - 6kg dengan hanya skip dinner selama 2 bulan. OMG. Petua yang sangat menarik perhatian saya. Saya ada lagi 5 bulan untuk diet. Kalau 2 bulan turun 5kg, in 4 months boleh jadi 10kg. Wow wow!


Saya betul betul bermasalah dari punggung ke bawah. Dari kecil saya dah macam ni kot ceh ni macam nak salahkan genetik je. Tapi betul la, macam mana saya berdiet pun saya memang akan lose weight, tapi saya takkan jadi skinny. Gila peha macam paus pembunuh.


Saya pernah gemuk tau dulu, masa zaman sekolah. Tak ingat la berat berapa, tapi memang agak gemuk la. Masa saya Form 4 pula jerawat naik gila gila. So saya bukan sahaja si gemuk, malah si muka Chipsmore juga (T_T). Gila hodoh betul saya dah la kasar takde siapa nak tekel.


Bila masuk diploma, mungkin sebab berjauhan dengan keluarga saya reduce weight sikit. Sikit je la, compare to zaman sekolah. Tapi still gemuk lagi. Masa tu nak pakai jeans pun rasa segan, sebab peha besar sangat. Masa dekat dekat nak habis diploma, saya giat buat aerobic sebab saya malas nak keluar joging. Takde geng. So saya beli je CD aerobik dan buat di rumah dengan Mama. Memang best la. Energetic rasa. Bila kita rajin exercise, secara automatik kita akan kurang makan.


Saya tak perasan pun saya dah agak susut badan until bila masuk degree ramai yang tegur dah kurus. But peha saya tetap berisi. Susah betul nak kecilkan peha. Then, masa semester akhir degree, saya putus cinta. Malas nak cerita pasal tu lagi taaaapiii, berat badan senang senang turun 10 kilo! Masa tu memang rasa ringan je badan, tapi tenaga tak ada sebab tak makan. Poyolah tak lalu makan bagai. What a LAME. (-_-")


Tapi bila dah happy semula, hambik kau berat badan naik berganda ganda. Dan yang berganda ganda tu lah maintain sampai sekarang. Aerobic juga telah lama kutinggalkan, sebab boring buat sorang sorang tak ada geng. Sekarang saya hanya harapkan joging seminggu sekali dan exercise naik tangga office tingkat 4 tu setiap hari. Wey mana boleh kira tu sebab dah duduk atas office tu kau mengunyah macam macam tak bergerak gerak pun ah sukati aku la nak cakap apa kau diam.


Saya tak pernah percaya pada ubat kurus. Sebab family saya jenis medical freak. Yelah kakak saya doktor while Mama pula memang banyak membaca pasal perubatan. Ubat kurus ni banyak kesan sampingannya, jangan percaya pada promoter yang cakap tak ada kesan sampingan semua tu dusta semata termasuklah jenama keluaran tempatan pun.


Saya nak kurus, siapa nak bertanding dengan saya? Bila ada cabar mencabar ni thrill sikit, baru rasa motivated untuk berusaha :)


Last sekali nak letak gambar la sikit. Dah lama tak share gambar.


Seryes fake gila aksi aksi di atas. Sebab 5 saat sebelum snap 2-2 orang ni tengah tarik tarik rambut berebut hair clip kaler pink. Bila nak ambil gambar je tiba tiba jadi mesra macam BFF. Ikut siapa lah agaknya pandai betul berpura pura di depan kamera........ Korang pesal cari gaduh pandang pandang aku???


Tadi Ashaa (nama dewasa beliau semenjak berhenti pakai pampers, dulu panggil Aicha) panggil saya suruh temankan pergi dapur yang gelap. Saya cakap,


"Cakap 'please' dulu baru Antina teman"


Tiba tiba saya dengar dia mumbling,
"Pish pish pish.. nananana nakal.."


*Lagu Alif ~ Jangan Nakal*


Mana dia belajar ni.. (T_T)


26 comments:

  1. oh wow pun tgh diet jugk tp x disiplin pun. tension. haih. =(

    ReplyDelete
  2. hahha..alaahh..badan gemuk tu bukan genetik punya..tu mesti sebab kita punya aktiviti harian disamping pemakanan kit asendiri tu kot..?

    pasal budak kecik dua2 orang tu,kalau awak tak bagitw dorang sebelum ni bergaduh berebut ikat rambut kaler pin tu,memang saya ingat dorang ni memang tgh rapat selalu macam dalam gambar ni..comel dua2..

    ReplyDelete
  3. disiplin laa segala galanya. haha.




    http://fitridzulkifli.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. wahh kwn akma skip dinner jugakk. da trun berat dye. berkesan gak eh~ huhu

    akakk, comelnyee budak2 nih. adehhh~ nk cubit rasenyee~

    ReplyDelete
  5. salam
    kak husna
    act sy pon ade prob dr punggung ke bwh
    hehe.
    tp sy try girdle made from japan
    ade infrared.
    okay la.
    berkesan jgak.

    ReplyDelete
  6. i rasa part putus cinta tuh mmg berkesan untuk u kot. hahaha! mmg da mcm aneroxia i tgk u mase tuh. damn jeles mase ttuh u tau x kak una? ;p

    ReplyDelete
  7. A'a, betol tu Una..
    Cuba skip dinner..
    Memang berat boleh turun..
    Rasa ringan je..
    Rutin pemakanan saya sekarang;

    Pagi makan la berat2 cket untuk tenaga masa kerja..cth nasi..hehe
    Automatically, lunch dah kenyang, sampai ke malam tau...
    Banyak minum air masak..
    Alhamdulillah, berat turun..

    ReplyDelete
  8. saya nak bertanding....ada dapat ganjaran tak...?hehe..masalah kita sama,peha macam kaki gajah..T___T

    ReplyDelete
  9. aku cabar ko!!!! copat copat...aku pun stakat makan waktu magrib je plg last. start hari ni. heheh..comel gila anak buah? pesal wktu aku kecik2 dlu xde org tgkap pic aku camtu

    ReplyDelete
  10. masah kita serupa tapi x sama
    aiiiih
    ;p

    ReplyDelete
  11. una....
    hehe selama ni jadi silent reader,now nak komen pulak..
    nak join lawan diet,
    nak diet utk bulan 6 ni,tp tak ada geng,
    dah turun tp naik balik bila kuar dgn 'member'..
    so sgt perlu turunkan berat rite now

    ReplyDelete
  12. wei una, nk kecikkan peha xpyh diet la samdol, ko diet, nt kurus kerempeng, pkai baju pengantin pun xcantik ok!ko urut2 la peha ko ari2 ngn pati halia mustajab tu..hehe!tgk mustajab ke x, klu mustajab aku pun nk buat jugak..hehehe!

    ReplyDelete
  13. zella pon tgh diet gak...
    mmg amik mkn mlm kurang dr pkul 7.

    displin mmg penting tp zella slalu terbabas gak hahhaha

    ReplyDelete
  14. Inora Putri:
    hello! welcome :)
    hah jom la kita bertanding.
    baru best :)


    Sendra:
    hey. thanks singgah :)
    ala bkn genetik ke?
    tapi family kita mmg tak ada yg skinny tau.
    betol la genetik.. (taknak mengaku salah pemakanan)


    fitri oh fitri:
    thanks singgah :)
    betul aku setuju.


    Cik Akma:
    tu la yg akak tengah struggle ni.
    susah gak. sebab balik kerja tengok mama masak best rasa tak sampai hati lak kalau tak makan :(


    hanna:
    salam hanna.
    wow. thats sounds... err.. expensive :(
    mana beli? seksa tak memakainya?
    cerita la sikit, cerita laaaa..


    f.a.r.a.h:
    ala yeke? adakah bermaksud ai kena putus cinta baru boleh kurus dengan cepatnya??
    kalau putus cinta aku nak kawin dengan sape lak?
    hah jawab jawab.


    Arifah:
    pah buat apa nak diet????
    dah cukup kurus laa!!
    ish makcik ni..
    tapi petua pah ni memang reasonable.
    pagi memang kena makan berat.
    sekarang tengah cuba la ni..


    Adila Ady:
    jom jom!
    nak mulakan macam mana?
    kita timbang berat badan, pastu 2 bulan lagi timbang semula and bgtau reduce berapa.
    tapi tak aci la kalau kau tipu.
    (padahal sendiri dah plan nak main tipu)


    Bungakopi:
    cabaran diterima.
    fuh fuh.
    kalau kau dengar diorang menjerit jerit gaduh setiap hari mesti kau menyesal cakap diorang comel (-_-")


    nadirah nor:
    nampaknya kita ni memang perempuan normal ada masalah yg serupa.


    Nurhana Paing:
    hana!!
    ex-roomate ku yang sangat penyayang dan baik hati :D
    hana punya bulan 6 eh?
    sempat lagi ni, sempaaat..
    tapi hana tak gemok mana la :(


    feeda:
    kau ni nak jual produk lagi ke?
    manjang nak berbisnes dgn aku.
    tak berkesan la pati halia tu, kawan aku penah pakai dulu.


    zella:
    mari kita memupuk disiplin untuk berdiet!
    semangat lak aku -_-"

    ReplyDelete
  15. jual produk celah mane?aku soh ko try, mn tau berkesan, aku pun nk kecikkan peha jugak sebenarnye..hehehe!

    ReplyDelete
  16. expensive but worth buying
    tehehe.
    x seksa pon.kdg2 tdo pon sy pkai
    menda tu x tebal
    nipis n mcm x pakai ape2.
    mle2 rjin pkai.
    member kate berkesan
    yela diorng je yg leh nmpak perubahan kita kan.
    tp skrng cm da mls sikit nk pkai.
    huhuw.
    try la.
    nk kte kurus gile leh pkai skinny nmpak cantik tu xdela.hahaha.
    just better than before.
    plus sy pon br 3 bln pakai n 1 month je semangat pakai.then malas2 jgak.ahahaha.

    ReplyDelete
  17. Una, kalau nak diet, kau kena pilih samada nak 'grazing' 6 kali sehari (no main meals) atau makan three square meal per day.
    Grazing tu maknanye light meal (sandwich/soup/fruits etc) so metabolic rate will stay high. Kalau nak amik 3 square meal jgn snacking (tau tak segelas soda kalori dia sama sepinggan mi; so rugi minum kalori byk tapi tak kenyang).
    Tapi kena combine dgn exercise. Joging byk pun buat besar peha je. Kau kena buat pilates kasi badan kita toned, so shape makin cantik nampak slim.
    Amboi panjangnye consultation free aku ni. Biasenye dah caj rm100 ckp byk2 camni. He he

    ReplyDelete
  18. Lupa nak tambah. Orang kata "Breakfast like a king, lunch like a prince, dinner like a pauper". Recent study has shown that it keeps your metabolic rate high. Tapi raja tak belasah nasik lemak 2 bungkus utk sarapan tau...he he

    ReplyDelete
  19. jogging wat peha besar??OMG!!!yeke??
    lps ni nk kn beli CD pilates plak.haha.

    ReplyDelete
  20. feeda:
    haha bukan kau nak jual ke?
    maklumlah kau kan businesswoman.
    pati mustajab tu mungkin akan berkesan kalau dibantu oleh exercise and kurang makan, which is sama je kesusahannya (-_-")


    hanna:
    owkayy. so it is expensive but worth buying la ni.
    yang infrared tu untuk apa?
    macam hitech je bunyinya.
    kita memang jadi kurus ke atau it just bagi ilusi kita nampak kurus?
    berat badan turun tak?
    ok macam ni, hanna kalau ada masa nanti email la kat akak cerita sikit.
    kalau free la ok.
    jangan masa study week kau sibuk nak pening kepala fikir macam mana nak explain pasal girdle ni lak.


    Bungakopi:
    wait and see bebeh.


    noorulhana:
    ya itu dia Dr. Hana sudah tiba.
    wow2, 6 kali grazing??
    that sound fulfilling..
    tu la kakna, its always a combination of good diet with exercise, tak boleh salah satu je.
    tu yang buat susah tu.
    yang quote breakfast like a king tu pernah dengar gak.
    tu yang sekarang dikna makan berat pagi je.
    tengahari and malam terus skip, which suffered me enough now (T_T)
    pilates?? rumit la kakna. (konon nak kurus tapi banyak alasan!)


    hanna lagi:
    yeah, nasihat dari doktor pakar ni harus dititikberatkan tau!

    ReplyDelete
  21. Kalau buat 3 square meal jangan skip mana2 meal pun, tukar kuantiti je. Nanti badan kau tukar jadi starving mode and subsequently will reprogrammed itself into low BMR. Hasilnye memang kurus+lesu+bad mood+low fertility. Lepas jumpa makanan balik badan kau masih pikir ikut starving mode dan akan simpan semua kalori dalam bentuk lemak yang bertepek2. Hasilnye saiz badan akan naik berganda2 tak ingat dunia punye.
    Anyway a sensible diet will instill a high BMR in your body. So, kalau jarang exercise pun susah nak gemuk sebab badan sentiasa membakar lemak walaupun di kala tidur.
    Masa desperate nak kurus memang sanggup buat ape je. Jgn buang duit beli bende2 tak pekdah. Jgn pikir jangka pendek, buat apa kurus masa bersanding tapi gemuk sebelum beranak satu pun?
    Sendiri punye badan dan duit. Sukatilah.

    ReplyDelete
  22. dr hana tu akak kak husna ek?
    tp betul kalau pandai jge makan pon leh kurus!
    cam kwn sy mkn tiap ari ikut mse yg tetap
    still kurus!!jeles!

    pilates tu x rumit bg sy tp seksa kot.
    selame ni sy pnh wat something like pilates
    tp bukan la exactly pilates
    just saje2 wat exercise utk kaki
    rupanya apa yg sy wat slame ni same je cm pilates!!agak seksa la.tp yg seksa tu slalunya berkesan.

    eh.eh.bnyk plak sy bebel kt sini.
    kalau bab2 kuruskan badan sy mmg cmni!!!!!!!
    nyahahahaha!!!

    ReplyDelete
  23. Sama sama sama, I kurus tapi peha besar kaki lembu. Aisyy buat macam mana pun tempat lain semua kurus except peha. Adehhh.

    Anyway, new here :)

    ReplyDelete
  24. Hai Husna,
    Take fIBRE 3 serving perday,insyaAllah, + calorie counting, pasti menjadik!

    ReplyDelete